Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2010 21:26

Miejski ...

Obrazek

Miejski c.d.

Obrazek
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 14.07.2010 14:48

Witam.

Ja na tym forum to nowy jestem, ale witam i pochwalę się tym co w okolicy Zadaru ( Privlaka ) napstrykałem.

Pipe 1
Obrazek
Pipe 2
Obrazek
Pipe 3
Obrazek
Pipe 4
Obrazek
Pipe 5
Obrazek
Pipe 6
Obrazek
Pipe 7
Obrazek
Pipe 8
Obrazek
Pipe 9
Obrazek
Pipe 10
Obrazek
Pipe 11
Obrazek
Pipe 12
Obrazek
Pipe 13
Obrazek

Przepraszam że dubluję zdjęcia z innego wątku. Tu jest ich miejsce, jako fotki do oceny.

Wszystko świeżutkie z tego miesiąca.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.07.2010 15:06

pipeman napisał(a):Witam.

Ja na tym forum to nowy jestem, ale witam i pochwalę się tym co w okolicy Zadaru ( Privlaka ) napstrykałem.

Przepraszam że dubluję zdjęcia z innego wątku. Tu jest ich miejsce, jako fotki do oceny.

Wszystko świeżutkie z tego miesiąca.

Fajne te Twoje "pipy" :wink:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 15.07.2010 08:34

Pipeman: jeśli napisałeś, że do oceny, to kilka słów pozwolę sobie:
- świetne miejsca ale nie wykorzystałeś tych okoliczności-szkoda
- wszystkim brakuje ostrości
- mają dziwny niebieski zafarb
- kadrowanie nieszczególne
- wszystkie lecą w lewo....
- szumią
Uff, przepraszam za może niemiłe emocje gdy będziesz to czytać, ale warto następnym razem o tym pamiętać albo co nieco poprawić w PS, LR czy czym tam wolisz.

Wybieram 2 i 6, mógłby być fajny materiał!!
Pozdrawiam i życzę cierpliwości i radości w foceniu.
Wiola
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 15.07.2010 08:47

Bardzo dziękuję za słowa krytyki, gdyż tylko dzięki niej można coś poprawić. Zresztą na takie komentaże liczyłem.

świetne miejsca ( może tylko na tych kadrach na takie wyglądają )
Niebieski - nie obrabiałem je w niczym, może po prostu zbić niebieski kolor, mogę spróbować.
Kadry - Staram się. Z tą lewą stroną to faktycznie nie zwrciłem uwagi.
Szumy, ostrość - Na przysłonach 8,0 w zwyż. Strzelane kitem, więc optycznej rewolucji podpiętej do puszki nie miałem.

Czy jakieś porady dotyczące powyższych kadrów można usyskać ?

Czy nie potraciłem ostrości i nie zwiększyły się szumy przy zmniejszaniu fotki do niewielkich rozmiarów z oryginalnych 14 MPx ?
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 15.07.2010 09:53

pipeman napisał(a):Bardzo dziękuję za słowa krytyki, gdyż tylko dzięki niej można coś poprawić. Zresztą na takie komentaże liczyłem.

świetne miejsca ( może tylko na tych kadrach na takie wyglądają )
Niebieski - nie obrabiałem je w niczym, może po prostu zbić niebieski kolor, mogę spróbować.
Kadry - Staram się. Z tą lewą stroną to faktycznie nie zwrciłem uwagi.
Szumy, ostrość - Na przysłonach 8,0 w zwyż. Strzelane kitem, więc optycznej rewolucji podpiętej do puszki nie miałem.

Czy jakieś porady dotyczące powyższych kadrów można usyskać ?

Czy nie potraciłem ostrości i nie zwiększyły się szumy przy zmniejszaniu fotki do niewielkich rozmiarów z oryginalnych 14 MPx ?

Może od końca :wink:
- po zmniejszeniu zdjęcia i wykonaniu potrzebnych korekt wyostrzaj zdjęcie, ważna w tym przypadku jest kolejność, wyostrzenie na końcu
- kadrowo, dużo by pisać...ale zazrdaszczam Ci 2 foty, pięknie ten pomost prowadzi w głąb kadru, ważne żeby, ile to możliwe, bardzo dużo zdjęć ( dobrych) oglądać- można sobie wyrobić oko, że tak powiem
- jeszcze do kadrowania: postaraj się znaleźć motyw przewodni, przedmiot- centrum, bo dużo chaosu i takich jak ja to nazywam "śmieci" na zdjęciu; drugi problem to to, że są może zbyt "masywne" ( 5 i 10), i ostatnie- zobacz np na 11, co jest w centrum? Latarnia? czy ona miała być tematem czy coś innego?

Przysłona do krajobrazu w przypadku Cro :wink: (pogoda) może być wyższa i będzie lepiej z ostrością.
Tak, na szybko- pozdrawiam! :D
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 15.07.2010 11:04

Jeszcze raz dziękuję.

Słowa będą zapamiętane i mam nadzieję że nauka też będzie z teo wyciągnięta.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.07.2010 00:01

wiolak3 napisał(a):... świetne miejsca ale nie wykorzystałeś tych okoliczności-szkoda
- wszystkim brakuje ostrości
- mają dziwny niebieski zafarb
- kadrowanie nieszczególne
- wszystkie lecą w lewo....
- szumią

Wybieram 2 i 6, mógłby być fajny materiał!!Pozdrawiam i życzę cierpliwości i radości w foceniu.
Wiola

W zasadzie musiałbym napisać co do joty to samo...

Pięknie wygląda kawałek wybrzeża z foty nr. 6- ale przydało by się więcej odniesienia tego złotego urwistego brzegu do morza (kadrować w lewo!).
Najciekawsza częśc foty zaczyna się dokładnie w połowie i środku- na linii krzewu schodzącego w dół.

Btw. Gdzie dokładnie jest ten czerwony wiadukt?! 8O

Dzisiaj chciałem pokazać dowód na to, że jak się chce i wie jak, to można z powodzeniem zrobić porządne i ciekawe zdjecie "widoczku" z...jadącego auta (przez otwartą szybę oczywiście). I to kierując tym autem (tego juz nie polecam, bo wymaga pewnego rozdwojenia jaźni).
Niepotrzebnie większość zdjęć z jadącego auta jest robiona przez przednią szybę- to kończy się z reguły fatalną jakością, albo... odkryciem że szyba była jednak brudna. :) :wink: :lol:
Za to z boku....po otwarciu okna mamy czysty obraz.
Tylko trzeba umiejętnie "pokonać czas" (migawki).

Pozdr.

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.07.2010 07:32

Fatamorgana napisał(a):Btw. Gdzie dokładnie jest ten czerwony wiadukt?! 8O

Pozwolę sobie odpowiedzieć:
forum/viewtopic.php?p=543395#543395
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.07.2010 07:44

Dzięki! :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.07.2010 07:58

Słuchać się tego?

Warte uwagi, czy typowa guma do żucia i poszukać lepszych źródeł?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2010 08:08

weldon napisał(a):Słuchać się tego?

Nie tyle słuchać co zapoznać sie ;-)
Są to ogólne prawdy objawione pochodzące od dośc dobrego fotografa (autora stwony FotoGea.com).
Najlepszą radę dotyczącą nauki kompozycji słyszałem na tym forum czyli: oglądać, oglądać i jeszcze raz ogladać masę dobrych fot na profesjonalnych portalach :-)
O ile ekspozycji można nauczyć się z książek o tyle (moim zdaniem) kompozycji nie nauczymy się podręcznika.
To coś takiego jakbysmy chcieli nauczyć sie malarstwa czy karate w weekend z korespondencyjnych kursów ESKK :-) ;-)
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 19.07.2010 08:14

Pięknie wygląda kawałek wybrzeża z foty nr. 6- ale przydało by się więcej odniesienia tego złotego urwistego brzegu do morza (kadrować w lewo!).
Najciekawsza częśc foty zaczyna się dokładnie w połowie i środku- na linii krzewu schodzącego w dół.

Jako że to pamiątkowe fotki to starałęm się zmieścić w kadrze ten eliptyczny załom całego klifu. A na więcej to mm było za dużo w obiektywie, a szerokiego kąta się nie dorobiłem.

Aczkolwiek wszeklie porady skrzętnie zapamiętuję.

Pozwolę sobie odpowiedzieć:
forum/viewtopic.php?p=543395#543395

Dziękuję za uprzedzenie mnie. Dla uproszczenia most przy zjeździe na Paklenicę na trasie w stronę Zadaru.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.07.2010 09:01

weldon napisał(a):Słuchać się tego?

Weldon - najlepsze opracowanie teoretyczne o fotografii jakie znam zawarte jest w Książce o fotografowaniu Mroczka. Ale wiadomo, każdy ma prawo pisać o tym samym swoimi słowami... tudzież na takim pisaniu zarabiać, czy tam się reklamować :wink:

Prawda jest taka, że dobry fot jest zrobić trudno - bo bardzo dużo czynników na raz musi zagrać.

No faktycznie można o tym pisać i pisać... :lol:

PZDR
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.07.2010 10:58

Mroczka, na razie odstawiłem, a koncentrowałem się na Kellby'm,
ale, na razie, też musiałem go poniechać, bo mi się straszne braki
w literaturze historycznej porobiły.

Sęk w tym, że ja mam mało okazji fotografii pejzażowej porobić, stąd, nieudolne próby pejzażu miejskiego.

Wybieram się w sobotę pod Wyszogród.

Szkoda by było nie wykorzystać takiej okazji i nie poczynić choć kilku udanych ujęć
Gałązka

Jest, stworzony specjalnie dla pejzażystów, taki, darmowy, programik

The Photographer's Ephemeris

Wg autora, działa to tak:

Część 1
Część 2
Część 3
Część 4

Natomiast, w naturze, tak:

1. W lewym dolnym rogu wpisz nazwę miejsca (miasto, wieś, szczyt górski, balkon u kochanki, jeśli go wcześniej zgeotagowałeś lub zrobił to twój konkurent. Nieważne. Ważne, żeby google znały to miejsce) gdzie chcesz być w interesującym cię momencie i naciśnij klawisz "ritern"
2. Po lewej stronie wyskoczy ci mapka z balonikiem wbitym w środek (jeśli coś może mieć wogóle środek) wybranego przez ciebie miejsca oraz 4 kreseczki. Kreseczka żółta oznacza azymut (po lucku kierunek), w którym pojawi się pierwszy promyczek budzącego się słoneczka. W opozycji do żółtego mamy czerwony, tzn tam spoglądaj, żeby zobaczyć słoneczko pokazujące ... (plecy) podczas zachodu. Mamy również bladoniebieski i ciemnoniebieski oznaczające odpowiednio azymut wschodu i zachodu miesiąca.
3. Powyżej mapki masz zakładki "mep", "satelajt", hajbryd" i "terajn", które pokażą ci wygląd tego miejsca tak jak go widzą odpowiednio: burmistrz, mieszkaniec stacji "Mir", w/w mieszaniec z mapką i kreślarz z wydawnictwa "Compass".
4. Po prawej pojawia się zakładka "efemeriz" z kalendarzem, który pokazuje ci, o której masz być na wybranym przez ciebie miejscu, aby nie przeoczyć kluczowego momentu i zrobić super fotki.
5. W prawym dolnym rogu znajduje się okienko daty, gdzie możesz wpisać np. datę grudniową i z wyprzedzeniem dowiesz się gdzie masz szukać słońca w grudniu.

Czyli, w skrócie, można, dzięki temu programowi, być w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie,
żeby sobie zdążyć sprzęt rozstawić i dobrze pejzaż sfotografować.

Wiedzę o programie, jak również cytaty i opis posiadłem z forum: FujiKlub
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone