Miejski ...
Miejski c.d.
pipeman napisał(a):Witam.
Ja na tym forum to nowy jestem, ale witam i pochwalę się tym co w okolicy Zadaru ( Privlaka ) napstrykałem.
Przepraszam że dubluję zdjęcia z innego wątku. Tu jest ich miejsce, jako fotki do oceny.
Wszystko świeżutkie z tego miesiąca.
pipeman napisał(a):Bardzo dziękuję za słowa krytyki, gdyż tylko dzięki niej można coś poprawić. Zresztą na takie komentaże liczyłem.
świetne miejsca ( może tylko na tych kadrach na takie wyglądają )
Niebieski - nie obrabiałem je w niczym, może po prostu zbić niebieski kolor, mogę spróbować.
Kadry - Staram się. Z tą lewą stroną to faktycznie nie zwrciłem uwagi.
Szumy, ostrość - Na przysłonach 8,0 w zwyż. Strzelane kitem, więc optycznej rewolucji podpiętej do puszki nie miałem.
Czy jakieś porady dotyczące powyższych kadrów można usyskać ?
Czy nie potraciłem ostrości i nie zwiększyły się szumy przy zmniejszaniu fotki do niewielkich rozmiarów z oryginalnych 14 MPx ?
wiolak3 napisał(a):... świetne miejsca ale nie wykorzystałeś tych okoliczności-szkoda
- wszystkim brakuje ostrości
- mają dziwny niebieski zafarb
- kadrowanie nieszczególne
- wszystkie lecą w lewo....
- szumią
Wybieram 2 i 6, mógłby być fajny materiał!!Pozdrawiam i życzę cierpliwości i radości w foceniu.
Wiola
Fatamorgana napisał(a):Btw. Gdzie dokładnie jest ten czerwony wiadukt?!
weldon napisał(a):Słuchać się tego?
Warte uwagi, czy typowa guma do żucia i poszukać lepszych źródeł?
Pięknie wygląda kawałek wybrzeża z foty nr. 6- ale przydało by się więcej odniesienia tego złotego urwistego brzegu do morza (kadrować w lewo!).
Najciekawsza częśc foty zaczyna się dokładnie w połowie i środku- na linii krzewu schodzącego w dół.
Pozwolę sobie odpowiedzieć:
forum/viewtopic.php?p=543395#543395
weldon napisał(a):Słuchać się tego?
Warte uwagi, czy typowa guma do żucia i poszukać lepszych źródeł?
1. W lewym dolnym rogu wpisz nazwę miejsca (miasto, wieś, szczyt górski, balkon u kochanki, jeśli go wcześniej zgeotagowałeś lub zrobił to twój konkurent. Nieważne. Ważne, żeby google znały to miejsce) gdzie chcesz być w interesującym cię momencie i naciśnij klawisz "ritern"
2. Po lewej stronie wyskoczy ci mapka z balonikiem wbitym w środek (jeśli coś może mieć wogóle środek) wybranego przez ciebie miejsca oraz 4 kreseczki. Kreseczka żółta oznacza azymut (po lucku kierunek), w którym pojawi się pierwszy promyczek budzącego się słoneczka. W opozycji do żółtego mamy czerwony, tzn tam spoglądaj, żeby zobaczyć słoneczko pokazujące ... (plecy) podczas zachodu. Mamy również bladoniebieski i ciemnoniebieski oznaczające odpowiednio azymut wschodu i zachodu miesiąca.
3. Powyżej mapki masz zakładki "mep", "satelajt", hajbryd" i "terajn", które pokażą ci wygląd tego miejsca tak jak go widzą odpowiednio: burmistrz, mieszkaniec stacji "Mir", w/w mieszaniec z mapką i kreślarz z wydawnictwa "Compass".
4. Po prawej pojawia się zakładka "efemeriz" z kalendarzem, który pokazuje ci, o której masz być na wybranym przez ciebie miejscu, aby nie przeoczyć kluczowego momentu i zrobić super fotki.
5. W prawym dolnym rogu znajduje się okienko daty, gdzie możesz wpisać np. datę grudniową i z wyprzedzeniem dowiesz się gdzie masz szukać słońca w grudniu.