Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2010 16:47

longtom napisał(a):Niebo na pewno ciekawsze niż te granitowe płyty.:

Miałem nadzieję, że jedno z drugim jakby w jednym kierunku płynęło ... Taki ruch trochę niby ;)

longtom napisał(a):Żeby chociaż psie g... na nich leżało :wink: :wink: :wink:

Wiesz, Plac Piłsudskiego, pomnik Marszałka, Grób Nieznanego Żołnierza,
Krzyż Papieski i znicze po Smoleńsku ... jakoś nie wypada, żeby tam czasami nie obmieść :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.06.2010 12:53

Obrazek

Coś z kolorem nie mogę trafić...
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 18.06.2010 21:11

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2010 13:04

LRobert napisał(a): Zdjęcie 1,2,3,4

1.Zdjęcie pięknie harmonizuje kolory czerni ziemi i zieleni roślin.
Osobiście jednak inaczej poprowadziłbym kadr ( bardziej płasko),
by uwydatnić foremne zagony z roślinami, a tak widzimy wielką kałużę błota.

2. Zdjęcie w moim stylu z "aberracją chromatyczną oczywiście". :wink:

3.Mocnymi punktami miało być drzewo i krzyż. Niestety zupełnie niweczy te zamiary asfaltowa droga zabierająca w podróż wzrok w lewą stronę ujęcia.

4.Kadr całkiem poprawny, niestety nieostre czerwone maki (plamy) na pierwszym planie przyciągają wzrok i niszczą odczucie harmonii.

Pozdrawiam. :lol:

smoki3

Ps. Rób zdjęcia i wystawiaj, ja tak samo w dalszym ciągu uczę się amatorskiej fotografii. Zawsze łatwiej krytykować niż coś robić. Nieraz zżymałem się na uwagi np: Rysia pod adresem moich umiejętności. Patrząc z perspektywy czasu
na pierwsze moje "prace" wystawiane na forum i porównując je z obecnymi, widzę ogromną różnicę i wiem ile jeszcze muszę pracować nad techniką.
Wszystko to dzięki Kolegom fotografom udzielającym się na forum. Dziękuję. :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.06.2010 14:40

weldon napisał(a):Miałem nadzieję, że jedno z drugim jakby w jednym kierunku płynęło ... Taki ruch trochę niby ;)

I udało Ci się. Mnie się podoba ta fotka :)

Smoki, rzeczywiście aberracje wyszły okrutne. Nie sprawdzałem czym to było robione, ale nawet z telefonu takich efektów nie notowałem.

Jacku, przy robieniu tego zdjęcia nie podjąłeś decyzji co chcesz pokazać :wink: Stawek pociąłeś z obu stron a jako że jest on na 1 planie to trochę razi. Wiem że Ty w tym miejscu widziałeś więcej i chciałeś to pokazać, ale niestety aparat często zmusza nas do kompromisów :)

Robercie, fajne, średnie, fajne i jak Smoki napisał niefajne bo się maki rozbebłały :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.06.2010 15:32

Rysio napisał(a):I udało Ci się. Mnie się podoba ta fotka :)

Dzięki. :)

Myślę też, że oprócz ruchu, udało mi się uchwycić, poprzez budynki rozdzielające te dwie przestrzenie,
niejaki moment krystalizacji nieba w szkieletową strukturę placu.

Niejako przejście z rzeczywistości reprezentowanej przez płynące chmury,
w rzeczywistość wirtualną, przedstawioną przez spikselowane płyty tworzące plac.
Starałem się uchwycić moment industrializacji przestrzeni na granicy tych dwóch światów ...

Będąc skazanym na pejzaż miejski, muszę szukać korelacji występujących pomiędzy i zbliżających te dwie,
jakże rozmijające się systemy: miasto i przyrodę

Obrazek

:devil: :lool: :devil:

:papa:
Ostatnio edytowano 21.02.2012 09:42 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.06.2010 17:24

weldon napisał(a):
Myślę też, że oprócz ruchu, udało mi się uchwycić, poprzez budynki rozdzielające te dwie przestrzenie,
niejaki moment krystalizacji nieba w szkieletową strukturę placu.

Niejako przejście z rzeczywistości reprezentowanej przez płynące chmury,
w rzeczywistość wirtualną, przedstawioną przez spikselowane płyty tworzące plac.
Starałem się uchwycić moment industrializacji przestrzeni na granicy tych dwóch światów ...

Będąc skazanym na pejzaż miejski, muszę szukać korelacji występujących pomiędzy i zbliżających te dwie,
jakże rozmijające się systemy: miasto i przyrodę

:devil: :lool: :devil:

:papa:

Weź Puchatek zmień ziele, albo daj mi adres tego dealera żebym zrozumiał co napisałeś :devil:

:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.06.2010 17:55

Rysio napisał(a):Weź Puchatek zmień ziele, albo daj mi adres tego dealera żebym zrozumiał co napisałeś :devil:

:wink:

Jutro do roboty. Jeszcze sobie poodpoczywam ...

Raz człowiek chciał być elokwentny ...

To wszystko znaczy, że się cieszę, że się podoba :mrgreen:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.06.2010 00:15

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.06.2010 07:40

Obrazek

Wszystko uważnie czytam...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.06.2010 10:06

Jacek S napisał(a):Obrazek

Wszystko uważnie czytam...

to zdjęcie ma jeden niezaprzeczalny plus, nie widać na nim żadnych słupów ani drutów elektrycznych. W odróżnieniu do tego ze stawkiem. :wink: :wink: :wink:

i jeszcze drugi plus :!:
horyzont jest poziomo, co mimo banalnej oczywistości, nie zawsze da się zaobserwować :wink: :wink: :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.06.2010 10:11

LRobert napisał(a):Obrazek

To mi się podoba, trochę przypomina dalekowschodnie, terasowate zdjęcia upraw np ryżu. Szkoda tylko, że te kałuże takie "wypalone". Gdyby nie ta żywa zieleń, wyglądałyby jak spłachetki śniegu, bądź lodu.
pzdr :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.06.2010 10:15

OK.
Tu też nie ma drutów :wink:

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.06.2010 10:23

Fata, si :D i to zdecydowanie :lol:

Jacku, na 1 nic się nie dzieje za to 2 jestem zdecydowanie na tak :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.06.2010 11:45

Jacuś - za Rysiem - ostatni kadr ładnie poukładany. Jest tu jeszcze duży potencjał do wykorzystania (np. ładne cumulusy odbijające się w wodzie - gładkiej - jak teraz i zmąconej jakimś... może kamyczkiem, albo jakiś element "ludzki" np. na końcu 1 pomostu :wink:).

Fata - czego takie małe (dłuższy bok chyba nie ma 800) :lol: Więcej rozmachu - fajna fota przeca 8)

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone