Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 15.01.2010 16:17

Zdjęć w ogóle nie obrabiałem a zmniejszał je fotosik. Z matrycą powalczę w najbliższym czasie. :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.01.2010 20:34

No to żeby mi to ostatni raz było, bo potem się Lesio czepia że Sony brzydkie zdjęcia robi :wink:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 15.01.2010 21:00

A powiedzcie kobiecie jak się czyści matrycę :wink:
Czy trzeba aparat zanieść do profesjonalisty, czy mogę to zrobić sama, może jakimś Domestosem :wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 15.01.2010 22:44

Melduję, że matrycę przeczyściłem mam nadzieję, że skutecznie. :o a jak nie to jej poprawię. :lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 15.01.2010 23:00

Plumek napisał(a):-znów pod światło, ale pod światło, to trzeba umieć robić zdjęcia)

... chętnie się dowiem co trzeba umieć by "robić" takie zdjęcia.

Często jest tak ,że:

- jesteśmy tylko w takim czasie

- i w takim miejscu

- i chcemy mieć tylko taki kadr, który akurat jest pod światło

.....to co wtedy !? .....aby zdjęcie było do przyjęcia...
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 15.01.2010 23:07

Rysio zawsze mi się jednak wydawało jednak, że zdjęcia robi fotograf. :wink: :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 15.01.2010 23:55

mariusz-w napisał(a):... i chcemy mieć tylko taki kadr, który akurat jest pod światło .....to co wtedy !? .....aby zdjęcie było do przyjęcia...

Z grubsza - pomiar punktowy na tym, na czym Ci najbardziej zależy.

Ponieważ punkt tego pomiaru jest w centrum matówki zwykle trzeba zmierzyć światło na obiekcie, zablokować/zapamiętać ekspozycje, jak może być duża głębia - od razu przekadrować (o ile trzeba), a jak mała - wynik pomiaru wrzucasz w manual i kadrujesz od nowa. Jak cokolwiek zmieni się w oświetleniu zabawa od nowa.

W portretach moje ostatnie zdjęcia tak robiłem (córcia stanęła na jasełkach akurat plecami do okna :mrgreen: ) - na przedostatnim np. mierzyłem na buzi "aniołka", a "diabełka" musiałem później ciągnąć o minimum 4ev (czyli dużo za dużo - kontrast jednak był jaki był, mogłem najwyżej nie focić), o uzyskaniu prawidłowych kolorów w takiej sytuacji nie wspomnę...

Jeżeli kadr ma b. duży kontrast (obiektu na którym mierzysz z resztą) bez obróbki trudna sprawa.

Zabawa ze spotem wymaga też pewnego doświadczenia - nic prostszego jednak jak trochę się pobawić i je zdobyć :wink:

PZDR
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.01.2010 08:14

LRobert napisał(a):Rysio zawsze mi się jednak wydawało jednak, że zdjęcia robi fotograf. :wink: :wink:

Oooo to nie jest tak dokładnie. Zdjęcie robi aparat, bo człowiek konstrukcyjnie w matrycę nie jest wyposażony, a człowiek ma aparatem pokierować w odpowiedni sposób, tak więc w Twojej gestii pozostaje ustawić aparat na tyle optymalnie by zdjęcie wyszło jak należy. Jak już wspomniałem nie dałeś swojej puszce wielkich szans na wykazanie się ustawiając aparat na 70mm i f5,6 a dodatkowo potem puściłeś zdjęcie na popas fotosikowi. Jak widzisz Twój udział w świadomym wykonaniu powyższych zdjęć jest mocno ograniczony. Więc teraz Ty mi powiedz kto te zdjęcia rozbił, Ty, aparat czy fotosik :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.01.2010 11:13

renatalato napisał(a):A powiedzcie kobiecie jak się czyści matrycę :wink:
Czy trzeba aparat zanieść do profesjonalisty, czy mogę to zrobić sama, może jakimś Domestosem :wink:

forum/viewtopic.php?p=459503#459503
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 17.01.2010 01:07

Dzięki Jacku :D
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 17.01.2010 19:18

ja taka początkuja wśrod tylu wspaniałych :oops: :oops: :oops:
tez z mężem bawimy sie troche fotografia ;)

coś z jesieni :) nasza Polska wieś :)
Obrazek

Obrazek

i troche Chorwacji :)

Obrazek

Obrazek
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 20.01.2010 22:57

to jeszcze takie cus :)
Obrazek

[/img]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2010 08:03

Z Trogiru

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2010 08:16

Rysio napisał(a):No to żeby mi to ostatni raz było, bo potem się Lesio czepia że Sony brzydkie zdjęcia robi :wink:

Wszystko o SONY.

Mam A200,(czyli najtańszy model za 1200,-) i zgodnie z prawdą dobrze radzi sobie przy sztucznym oświetleniu, trochę gorzej wypada stabilizacja obrazu oraz szumy, lecz w akceptowalnych granicech (nawet z Kitem).Pozdrawiam.

smoki3
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.02.2010 21:27

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone