Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.12.2009 22:21

Już myślałem, że nikt się nie odezwie - chyba nie z obawy przed ciętą odpowiedzią autorki zdjęć? :lol:

Czekałem na komentarz fachowców, czyli ludzi, którzy się znają na fotografii, bo byłem bardzo ciekaw ich opinii. Skoro na razie nikt się nie odzywa, to ja spróbuję wyjść przed orkiestrę i powiedzieć parę słów.
Oczywiście nie na temat kompozycji i tym podobnych kanonów fotografii - tu chętnie posłucham osób kompetentnych. Pominę również dwa skrajne zdjęcia, bo dla mnie "wysiadają" one przy środkowym. Zdjęcie jest piękne, kiedy coś zaczyna się dziać poza nim (może w mojej głowie?), kiedy budzi różne refleksje i kiedy nagle stwierdzam, że wpatrując się w obraz na zdjęciu jestem zupełnie gdzie indziej. Takie właśnie jest drugie zdjęcie.

Ps. Widać tu wyraźnie, jak wazna jest czasem postać ludzka na pejzażu - ona gra tu kapitalnie.

Ps2 Już po napisaniu powyższego zauważyłem, że znalazł się pierwszy komentator.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.12.2009 20:50

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.12.2009 09:09

O ile drugie zdjęcie Plumek to rasowy pejzaż to pierwszego jakoś nie widzę. Chyba za bardzo z wysoka i zamknięta ta przestrzeń.
Trzecie to krzory na pierwszym planie. Też mi sie nie podoba.
Miała być dyskusja-proszę.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.12.2009 16:43

Kiedyś tu pisałem Wojtkowi o "ptaszku" równoważącym kompozycję :wink: - rozwijając - o coś takiego mi chodziło :lol:

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.12.2009 18:08

Z okazji odkurzania dawno nie otwieranych szuflad :wink:

Obrazek

PZDR
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.12.2009 19:56

Skoro w tym temacie... :)
to niech będzie.
:wink:
Obrazek

Mam kilka wersji, szersze i węższe. Sam nie wiem, które ciekawsze, bo widziałem już tyle podobnych ujęć tego miejsca, że każde inaczej ukazujące fortecę i stare miasto zasługuje chyba na uwagę.

Ciekaw jestem czy ktoś ma zdjęcie jak to wygląda z wody.(?)

Obrazek
Ostatnio edytowano 12.12.2009 22:55 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 12.12.2009 20:13

Ja w sprawie dyskusji :lol: .
Rafał, imo mocno za ciemno na samej górze, i odwraca to uwagę od właściwego tematu.

Fatamorgana, jak dla mnie za ciasno w poziomie i pionie. Po 5-10 % tła z boków i chyba byłoby lepiej. A tak jakoś tłoczno jest na fotce.

Pzdr
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.12.2009 21:24

:mrgreen:

Lechu - jak założysz szare pół inaczej nie wyjdzie (co nie znaczy, że wyjdzie dobrze :wink:).

PZDR

PS
Wątek trzeba animować - bo jakby... pustawo się robi, a szkoda :!:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.12.2009 21:34

Rafał K napisał(a)::mrgreen:

Lechu - jak założysz szare pół inaczej nie wyjdzie (co nie znaczy, że wyjdzie dobrze :wink:).

PZDR

PS
Wątek trzeba animować - bo jakby... pustawo się robi, a szkoda :!:

To może zamiast szarej połówki wystarczy polar?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.12.2009 21:46

Hmmm... polar prawdopodobnie też był :wink: Widać słonko złośliwie uciekło nad głowę i nie chciało mi się czekać aż wróci gdzie trzeba (wicie - żona, dzieci...). Polar też zmniejsza kontrast.

PZDR
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.12.2009 22:56

Lechu67 napisał(a):Fatamorgana, jak dla mnie za ciasno w poziomie i pionie. Po 5-10 % tła z boków i chyba byłoby lepiej. A tak jakoś tłoczno jest na fotce.

Pzdr

Dla mnie też, dlatego porobiłem i inne, jak wstawione wyżej...
Poza tym, ramka zjadła, ale ja lubię ramki. :) :wink: 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.12.2009 23:10

Obrazek

Pozdrawiam
Interseal M.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.12.2009 00:18

Tydzień wcześniej i... byłbyś mnie tam zdjął, bo 2 ranki i wieczory latałem tam z gratami pod tą basztą, focąc okolicę. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2009 09:57

Bardziej w lewo od Kuli, trochę przekręcony niestety. :)

Obrazek

Pozdrawiam
Interseal M.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.12.2009 10:51

Rafał K napisał(a):Hmmm... polar prawdopodobnie też był :wink: Widać słonko złośliwie uciekło nad głowę i nie chciało mi się czekać aż wróci gdzie trzeba (wicie - żona, dzieci...). Polar też zmniejsza kontrast.

PZDR

I uważasz, ze z tą szara połówką jest lepiej? Wątpię :) Wygląda, jakby obiektyw Ci winietował...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 79
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone