Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.12.2009 16:02

Rafał K napisał(a):Wojtek - ja dałbym już luz :wink:

Ja już też. :) Poza tym - jak już wcześniej zaznaczałem - w zasadzie nie komentuję zdjęć, bo nie czuję się upoważniony. Mogę tylko stwierdzić, czy coś mi się podoba, czy nie.
Po prostu ruszył mnie tego rodzaju atak kogoś, kto prezentuje zdjęcia, do których można zastosować jego uwagi pod adresem moich fotek.
Więcej się na ten temat wypowiadał nie będę.

Co do moich fotek - to nie będę ich już tu wrzucał. Myślałem, że można oczekiwać na rzeczowe uwagi, a okazało się, że tu się zbiera i liczy "ochy" i "achy". Oczywiście, abstrahuję tu od kilku początkowych, rzeczowych uwag od Ciebie i paru innych osób.

Rafał K napisał(a):Jak chcesz pójść do przodu - kup lustrzankę, parę lensów, filtry, <...>

Jak już będzie się to wszystko razem mieściło w kieszeni i da się operować jedną dłonią - chętnie. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2009 16:43

..szkoda Wojtku mnie się Twoje fotki bardzo podobają i z wielką przyjemnością je oglądałem......mam nadzieje że zmienisz zdanie. pozdrawiam Andrzej
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.12.2009 19:22

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.12.2009 19:30

Patrzę, patrzę, patrzę i widzę ... ramkę :wink: A na poważnie przyjemny, spokojny i klimatyczny kadr a ramka do niego najzwyczajniej w świecie nie pasuje bo jest taka sterylna :)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 03.12.2009 21:11

Franz napisał(a):(...)Co do moich fotek - to nie będę ich już tu wrzucał. (...)

No to szkoda, bo mi się bardzo podobały :roll:
Szczególnie Ci mali ludzie gdzieś tamm heeenn daleeeko ;) :D :D
Franz napisał(a):(...)Pozdrawiam,
Wojtek

No ja też pozdrawiam :)
No i wrzuć jednak coś czasem 8)
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 03.12.2009 22:00

Dangol a skąd wzięłaś tyle śniegu?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.12.2009 22:55

LRobert napisał(a):Dangol a skąd wzięłaś tyle śniegu?

Wymiotłam z dysku w ramach sprzątania po :? awarii. I przypomniał mi się andrzejkowy wypad sprzed roku w Góry Bystrzyckie, ogarnęła mnie nostalgia, bo w tym roku zamiast przyjemności, w tym terminie wypadło klejenie tapety.

Rysio napisał(a):Patrzę, patrzę, patrzę i widzę ... ramkę :wink:

No to :? przedobrzyłam. Koniecznie chciałam tu zastosować jakąś ramkę, żeby blade brzegi fotki nie zlewały się z jeszcze większą bladzizną ekranu... Nie wiedziałam gdzie można trafić na jakąś gustowną rameczkę, pod ręką była ta "sterylna" :wink:. Albo jeszcze te, które mam dołączone na płycie do olimpusika, ale one z kolei strasznie barokowo-kiczowate, nie pasowały jeszcze bardziej :( .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2009 14:11

lubelski napisał(a):..szkoda Wojtku mnie się Twoje fotki bardzo podobają i z wielką przyjemnością je oglądałem......mam nadzieje że zmienisz zdanie. pozdrawiam Andrzej

mutiaq napisał(a):No to szkoda, bo mi się bardzo podobały
Szczególnie Ci mali ludzie gdzieś tamm heeenn daleeeko

Mam taką zasadę, że nie wpycham się tam, gdzie mnie nie chcą.
Niekulturalnymi hasłami jednej osoby bym się nie przejmował. Ale skoro podpisują się pod nimi również inni, do których żywię szacunek, to nie mam innego wyjścia, jak się dostosować.
W tym wątku miałem nadzieję, że się czegoś nauczę. Ale - oczywiście - cieszyło mnie, kiedy moje fotki i komuś tutaj się podobały. Rafał wyjaśnił, że w kwestii nauki - nie tędy droga.

Co do zimowych fotek, to tam nie zamieszczałem ich z konkretnym celem nauczenia się czegoś, chociaż każda okazja do nauki jest dobra. Wiolak3 skrytykował tam generalnie mój sposób kadrowania i poprosiłem go jakieś konkrety, propozycje innego skadrowania. Na razie czekam. Może też kto inny by mi w tej kwestii zechciał pomóc.
Wczoraj dowiedziałem się - o czym wcześniej nie wiedziałem - że jest tam zasada wrzucania aktualnych zdjęć, a moje fotki to już czas przeszły. Więc pojawia się kolejna przeszkoda.

Naprawdę jest mi bardzo miło, że chcielibyście jeszcze jakieś fotki z moich zasobów zobaczyć, a i ja bym się chętnie nimi podzielił. Zdecydowanie jednak nie chcę robić czegoś, co nie jest tu mile widziane.

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.12.2009 14:39

Franz napisał(a):Naprawdę jest mi bardzo miło, że chcielibyście jeszcze jakieś fotki z moich zasobów zobaczyć, a i ja bym się chętnie nimi podzielił. Zdecydowanie jednak nie chcę robić czegoś, co nie jest tu mile widziane.

Skoro nie chcesz ich tu wstawiać to nie.
Ale zawsze można założyć nowy temat.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 04.12.2009 14:44

Franz napisał(a):Wczoraj dowiedziałem się - o czym wcześniej nie wiedziałem - że jest tam zasada wrzucania aktualnych zdjęć, a moje fotki to czas przeszły. Więc pojawia się kolejna przeszkoda.

Franz - jeśli to nawiązanie do mojej wypowiedzi, a mam wrażenie, że tak, to przekręcasz. Nie napisałam, że jest to zasada - zresztą wyjaśnił to później plavac. Tylko, że mi bardziej podchodziły te wątki jak były tak traktowane. Jeśli o mnie chodzi - nie wtrącam się do tego, co wklejasz. Każdy ma prawo korzystać z forum jak chce.

Pozdrawiam serdecznie i wiedz, że Cię szanuję, jak każdego człowieka.
Aha - kilka z Twoich wczorajszych zdjęć z "zadupia" bardzo mi się podobało. Ot tak jak laikowi - nie znam się na zasadach fotografowania i nie chce mi się ich uczyć :) Po prostu mi się podobały.

Rób swoje, a nie trać czasu na takie przemyślenia, które Ci jakąś pochmurną jesień w serce wnoszą. Uśmiechnij się szczerze do siebie i do nas. Pozdrawiam jeszcze raz.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2009 14:57

shtriga napisał(a):Franz - jeśli to nawiązanie do mojej wypowiedzi, a mam wrażenie, że tak, to przekręcasz. Nie napisałam, że jest to zasada - zresztą wyjaśnił to później plavac. Tylko, że mi bardziej podchodziły te wątki jak były tak traktowane. Jeśli o mnie chodzi - nie wtrącam się do tego, co wklejasz. Każdy ma prawo korzystać z forum jak chce.

Nie miałem pojęcia, że to Twoja uwaga.:) Nie czytalem całego wątku - jest tych wpisów tam trochę ;) - przejrzałem początkowe a potem końcowe.
Nawiązałem tu do świeżego wpisu JacYamahy. Ale - jak rozumiem - czas przeszły nie stanowi przeszkody. :)

shtriga napisał(a):Aha - kilka z Twoich wczorajszych zdjęć z "zadupia" bardzo mi się podobało.

Nawet nie wiesz, jak się cieszę. :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 04.12.2009 15:15

Franz napisał(a):
lubelski napisał(a):..szkoda Wojtku mnie się Twoje fotki bardzo podobają i z wielką przyjemnością je oglądałem......mam nadzieje że zmienisz zdanie. pozdrawiam Andrzej

....Mam taką zasadę, że nie wpycham się tam, gdzie mnie nie chcą.
Niekulturalnymi hasłami jednej osoby bym się nie przejmował. Ale skoro podpisują się pod nimi również inni, do których żywię szacunek, to nie mam innego wyjścia, jak się dostosować.
W tym wątku miałem nadzieję, że się czegoś nauczę. Ale - oczywiście - cieszyło mnie, kiedy moje fotki i komuś tutaj się podobały. Rafał wyjaśnił, że w kwestii nauki - nie tędy droga.
.....
Naprawdę jest mi bardzo miło, że chcielibyście jeszcze jakieś fotki z moich zasobów zobaczyć, a i ja bym się chętnie nimi podzielił. Zdecydowanie jednak nie chcę robić czegoś, co nie jest tu mile widziane.

Pozdrawiam,
Wojtek

Wojtek, za bardzo bierzesz sobie na ambicje, a za mało zastanowienia. Nauka to jedno, a prezentowanie tego co zwiedziłeś to oddzielna sprawa. Pisałem już Ci w innym wątką, ale powtórzę : chcesz się uczyć zamieszczaj takie zdjęcia (najlepiej pojedynczo) w których coś poprawiłeś na podstawie pozyskanych tu wskazówek.
Masz ciekawe zdjęcia, to zakładasz swój temat i wkładasz zdjęć ile tylko możesz i każdy z przyjemnością do niego zajrzy.
Pzdr
I życzę owocnej nauki
Ostatnio edytowano 04.12.2009 17:36 przez Lechu67, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 04.12.2009 17:01

Franz napisał(a):Mam taką zasadę, że nie wpycham się tam, gdzie mnie nie chcą.

Zdecydowanie nadinterpretacja.
Przestań już (innym też to radzę) dzielić włos na czworo i olej to, że ktoś Cię skrytykował w stylu nieco odbiegającym od tzw Wersalu. :wink:
I przejdź do porządku nad tym, że Twoje zdjęcia jednym się podobają, innym trochę mniej. Chyba nie chcesz stworzyć wrażenia, że obrażasz się, jak panienka. :lol:
I wklejaj, co tam masz, bo akurat moje poczucie estetyki podpowiada mi, że niektóre Twoje zdjęcia są przepiękne.
Pozdrawiam szczerze.

Ps. Trochę mi się wątki pomyliły. Jeśli chodzi o pejzaże, to wypada zgodzić się z tą opinią:
Plumek napisał(a):I jeszcze taka dygresja: uważam, że w dziale FotoCroClub - dyskusja wątki dot. pejzażu, portretu, makro i innych sa właśnie nie po to, zeby wstawiać zdjecia "sobie a muzom" , lecz właśnie po to, by zamieszczone zdjęcia poddać OCENIE.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.12.2009 20:33

:roll:

No to może ja spróbuję...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 04.12.2009 22:04

"ktoś musi być pierwszy" :lol:

1 jakoś do mnie nie przemawia.
2 ciekawa
3 tak jakoś za symetrycznie, widziałby mocno szerzej, kadrowane do kwadratu pewnie przez jaiś przeszkadzajki.

Technicznie nie bardzo jest się do czego przyczepić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone