Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 30.11.2009 20:49

Franz napisał(a):Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

Kolorystyka - padnięta
Kolory - wyjedzone (znów pod światło, ale pod światło, to trzeba umieć robić zdjęcia)
Kadr - totalnie przeciętny
I znów brak szczegółów

Ja się tak zastanawiam, "co Ty robisz tuuuu", czy czasem sobie for nie pomyliłeś? Może spróbował byś powalczyć ze zdjeciami na jakiejś extrafotce, fotalu, onephoto, czy innym portalu. Bardzo mnie ciekawi, czy tam spełniał byś się równie mocno, jak w cromaniackich fotograficznych watkach...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2009 13:55

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2009 14:48

Sens wątku:

już dawno został zatracony ,podobnie jak kilku innych w tym dziale.
Z całym szacunkiem dla Franza za dorobek podróżniczy-nie o to tutaj chodziło.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2009 15:21

Wojtek.
Nie wiem, czy do Twoich aparatów można zastosować jakiekolwiek filtry, ale jeżeli tak, to zalecam polaryzacyjny. Potrafi zdziałać cuda zarówno na wodzie jak i na niebie. :)

Pozdrawiam
Interseal M.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2009 15:29

Interseal napisał(a):Nie wiem, czy do Twoich aparatów można zastosować jakiekolwiek filtry, ale jeżeli tak, to zalecam polaryzacyjny. Potrafi zdziałać cuda zarówno na wodzie jak i na niebie. :)

Nie, musiałbym trzymać ręką przed obiektywem. ;)
Z konieczności, muszę się obyć bez cudów...

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 01.12.2009 19:41

hepik napisał(a):Sens wątku:

Może i nie o to, ale jak ktoś wkleja zdjęcie, a nikt nie podejmuje dyskusji (bo za taką próbę trudno uznać - z całym szacunkiem - uwagę Plumka), to wkleja następne. I bardzo dobrze, bo jak na mój gust jest tu sporo bardzo fajnych zdjęć.
Też chciałbym zobaczyć tu jak najwięcej merytorycznych uwag i tytułową dyskusję - pewnie bym się czegoś nauczył - ale do tego niezbędna jest chęć wypowiedzi osób, które mają coś do powiedzenia, oraz odrobina kultury, żeby sie znowu jakaś zadyma nie zrobiła. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2009 21:25

Forma była plumkowa czyli niewyparzona,natomiast merytorycznie miała rację.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.12.2009 23:42

hepik napisał(a):Forma była plumkowa czyli niewyparzona,natomiast merytorycznie miała rację.

Rozumiem. Więcej nie będę zaśmiecał tego forum moimi fotkami.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2009 06:11

hepik napisał(a):Forma była plumkowa czyli niewyparzona,natomiast merytorycznie miała rację.

Wow! Znaczy mam już swój styl ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2009 06:16

jan_s1 napisał(a):
hepik napisał(a):Sens wątku:

Może i nie o to, ale jak ktoś wkleja zdjęcie, a nikt nie podejmuje dyskusji (bo za taką próbę trudno uznać - z całym szacunkiem - uwagę Plumka), to wkleja następne. I bardzo dobrze, bo jak na mój gust jest tu sporo bardzo fajnych zdjęć.
Też chciałbym zobaczyć tu jak najwięcej merytorycznych uwag i tytułową dyskusję - pewnie bym się czegoś nauczył - ale do tego niezbędna jest chęć wypowiedzi osób, które mają coś do powiedzenia, oraz odrobina kultury, żeby sie znowu jakaś zadyma nie zrobiła. :wink:

Przeglądnęłam raz jeszcze kawałek wstecz (bo myślałam, ze coś pominęłam), no i jednak merytoryczne, kulturalne uwagi co do Franzowych zdjęć były tu udzielane! Tylko mam wrażenie, ze Franz nie wyciąnął z nich żadnych wniosków i nadal wrzucał forty dokładnie z takimi samymi błędami. Więc przypuszczam, ze ludziom ręce opadły... Poza tym... Nadmiar szczęścia ;) Znaczy Franzowych zdjęć, które niewiele się od siebie różnią... tez zniechęca. Gdyby wrzucił jedną interesującą fotę na tydzień - na pewno możnaby o nich dyskutować. A tak? Ludzie mają sowje obowiązki domowe, rodzinne, pracę, inne zainteresowania... Kiedy mają znaleźć czas i POŚWIĘCIĆ go na powtarzanie praktycznie stale tych samych uwag Franzowi?

Reasumując, moja propozycja: żeby Franz założył sobie swój wątek - "FranzOWATE pejzaże" i już! :) Będą tacy, którzy chętnie tam zaglądną, a będą tacy, którzy znów wrócą do tego wątku...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2009 06:46

:oops:

P.S. Żebym nie była jeszcze czystym teoretykiem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.12.2009 14:05

Co do trzech powyższych zdjęć, to w mojej ocenie: pierwsze kiepskie, drugie ładne, trzecie przeciętne.

Plumek napisał(a):Przeglądnęłam raz jeszcze kawałek wstecz (bo myślałam, ze coś pominęłam), no i jednak merytoryczne, kulturalne uwagi co do Franzowych zdjęć były tu udzielane! Tylko mam wrażenie, ze Franz nie wyciąnął z nich żadnych wniosków i nadal wrzucał forty dokładnie z takimi samymi błędami. Więc przypuszczam, ze ludziom ręce opadły...

Żeby nie zostało mylne wrażenie po wpisie Plumka, przytoczę wszystkie komentarze do zamieszczonych w tym wątku moich fotek.
Po zamieszczeniu ich po raz pierwszy, napisałem "Możecie się wyżywać" i otrzymywałem:

kokietujesz ,Franz.
--
bardzo dobre zdjęcie i kolor nieba nie ma tu żadnego znaczenia. Jest mistic a to nie zawsze udaje się osiągnąć
--
Fajny - tylko mz trochę za dużo w nim "pierwszego planu".
Ja bym go tylko zaakcentował, że jest - czyli dał węziej - eksponując raczej "drugi plan"
A na "trzeci plan" położyłbym jeszcze gradient (szarą polówkę) w obróbce.
Prawy górny róg jest przepalony w niebieskim kanale - więc lipa szarej połówki nie założymy...
Czy mogłeś uniknąć przepalenia - jasne, że tak. Scena nie była mocno kontrastowa - w kompakcie najprościej byłoby skorygować ekspozycję - tak o 2/3 EV w dół.
--
Wojtku mnie też 1 Twoje bardziej podchodzi
--
W tym kadrze mz "dobrą robotę" wykonują zamglone góry (tam idą przynajmniej moje oczy mimo, że głębia ostrości jest od "noska po horyzont") - jest w nich jednak za mało szczegółu, żeby całkowicie wyrzucić "pierwszy plan". Na nim co prawda nic się nadzwyczajnego nie dzieje (w sensie koloru, czy ciekawego układu kamieni) ale to akurat dobrze - ten akcent wprowadza fajną perspektywę - to w tym przypadku wystarczy.
--
Bardzo dobre Wojtek - mimo, że znowu z niebem trochę problem się pojawił (tu wiesz już jednak jak zaradzić).
Żeby było jeszcze lepiej "next time" mz - szczegóły w domku/wiacie powinny być widoczne, <...> wyciągnąć zieleń na dole kadru (obróbka)
i - co chyba najtrudniejsze - zrównoważyć kompozycję - w prawym górnym mocnym punkcie coś by się przydało - może jakiś ptaszek...
--
<komentarz do komentarza:>... Jeśli zagospodarujesz kilka mocnych punktów detalami to wzrok zacznie Ci biegać pomiędzy nimi...
Niedoświetlenie motywu głównego w tym przypadku rzeczywiście nie jest zbyt fortunne, jednak warunki oświetleniowe jak widać na wiele więcej nie pozwoliły.
Wojtek bywa w takich miejscach i w takim czasie że kadry się bronią bezproblemowo. Wojtku ja z mojej strony mogę Ci tylko pogratulować i prosić o więcej wrzutów, nawet bez jakiejkolwiek obróbki
--
<j.w.>Ja nie chce kilku - tylko dwa Mz z "ptaszkiem" miałoby więcej życia a jednocześnie spokojna i uporządkowana wymowa kadru by została
--
z tego poprzedniego, to bym zrobił piekna panoramę, bo tam masz tyle zachodzących grzbietów gór, że ino palce lizać na taki widok w wizjerze...
Co do trzeciego wstecz (tego komentowanego "z ptaszkiem" ), to nie dokładałbym już nic, ale zajął się tym, co tam najlepsze, czyli doliną i mgłami.
--
Ło jasny gwint!!!
--
Ej no, ej no...
Jestem pod coraz większym wrażeniem!
--
Czyli gdzie, bo ładne miejsce...
--
WOW!
Please, pisz gdzie robione takie piękne rzeczy, bo to naprawdę dużo niektórym daje.

Pozostawiam bez komentarza.

Zostałem również pomówiony o bezpodstwne i publiczne oskarżenia.
Podaję więc szczegóły.

Jest coś takiego, jak Regulamin korzystania z forum, gdzie trzeci punkt brzmi: Nigdy nie zakładaj wielu identycznych wątków w różnych działach forum.

Tymczasem w dziale FotoCroClub - dyskusja Plumek założył i nawet przykleił temat: Foto-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010.
W dziale Społeczność Cro.pl Plumek założył (i również przykleił) temat: Cro-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010.

Oba traktują o tym samym i w efekcie prowadzą do biura podróży Horyzont. Oto kilka zdań autorstwa Plumka:
bardzo fajny program niezwykłęgo biura podróży
Szacowane koszty: ok. 2000 PLN
Proszę o wpisywanie się tych osób, które są zdecydowane na chwilę obecną

Jeśli to nie jest reklamą biura (a nawet naganianiem klientów), to co jest reklamą?..

Jest jeszcze w regulaminie taki fragment: Czynności niedozwolone:
Zabronione jest używanie zwrotów obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych.

Zostaje wprawdzie kwestia interpretacji, co jest wulgarne a co nie. Jeśli na tym forum hasła w rodzaju "niekumaty Narcyz, banda onanistów" nie są takimi - to czegoś nowego o tym forum się właśnie dowiedziałem.
Ale to mi nie odpowiada.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2009 14:21

Franz napisał(a):Co do trzech powyższych zdjęć, to w mojej ocenie: pierwsze kiepskie, drugie ładne, trzecie przeciętne.

Heh - normalnie jestem pod wrażeniem , że w ogóle nie pominąłeś tych zdjeć milczeniem... To byłoby straszne... Taka obojętność... ALe jednak nie :)

Franz napisał(a):Zostałem również pomówiony o bezpodstwne i publiczne oskarżenia.
Podaję więc szczegóły.

Jest coś takiego, jak Regulamin korzystania z forum, gdzie trzeci punkt brzmi: Nigdy nie zakładaj wielu identycznych wątków w różnych działach forum.

Tymczasem w dziale FotoCroClub - dyskusja Plumek założył i nawet przykleił temat: Foto-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010.
W dziale Społeczność Cro.pl Plumek założył (i również przykleił) temat: Cro-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010.

Oba traktują o tym samym i w efekcie prowadzą do biura podróży Horyzont. Oto kilka zdań autorstwa Plumka:
bardzo fajny program niezwykłęgo biura podróży
Szacowane koszty: ok. 2000 PLN
Proszę o wpisywanie się tych osób, które są zdecydowane na chwilę obecną

Jeśli to nie jest reklamą biura (a nawet naganianiem klientów), to co jest reklamą?..

Jest jeszcze w regulaminie taki fragment: Czynności niedozwolone:
Zabronione jest używanie zwrotów obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych.

Zostaje wprawdzie kwestia interpretacji, co jest wulgarne a co nie. Jeśli na tym forum hasła w rodzaju "niekumaty Narcyz, banda onanistów" nie są takimi - to czegoś nowego o tym forum się właśnie dowiedziałem.
Ale to mi nie odpowiada.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

No i jednak jesteś... mało inteligentny :( Pogmyrałbyś po forum i poczytał, co ja za brednie wypisywałam, w jakich wątkach... Wpadłbyś na jedno czy drugie spotkanie... Poczytałbyś inne wątki niż te w dziale FotoCroClub - to byś wiedział, czym tu ludzie żyją i jakich zasad przestrzegają... Gdzie i jakie linki się podaje, a jakich nie. Pomijam fakt, że nie podałam bezpośredniego linka do biura... Nie atakuj na ślepo, bo się tylko wygłupiasz... Myślałam, że znajdę kompanów na fajny wyjazd, ale niestety - to biuro to padaka jest (zaraz zresztą wlezę na ten wątek i wyjaśnię dokładnie) - żadnego wyjazdu nie będzie, bo to jacyś aspołeczni ludzie robią. Mam tylko nadzieję, ze przez mojego posta nie zarobili ani grosza na jakimś forumowiczu :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.12.2009 14:45

Myślałam, że znajdę kompanów na fajny wyjazd, ale niestety - to biuro to padaka jest (zaraz zresztą wlezę na ten wątek i wyjaśnię dokładnie) - żadnego wyjazdu nie będzie, bo to jacyś aspołeczni ludzie robią. Mam tylko nadzieję, ze przez mojego posta nie zarobili ani grosza na jakimś forumowiczu

hmmmm, ale niesmak pozostał ...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2009 14:54

Krystof napisał(a):
Myślałam, że znajdę kompanów na fajny wyjazd, ale niestety - to biuro to padaka jest (zaraz zresztą wlezę na ten wątek i wyjaśnię dokładnie) - żadnego wyjazdu nie będzie, bo to jacyś aspołeczni ludzie robią. Mam tylko nadzieję, ze przez mojego posta nie zarobili ani grosza na jakimś forumowiczu

hmmmm, ale niesmak pozostał ...

A pozostał? Ani razu nie wymieniłam nazwy biura. Wiec o co chodzi?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 76
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone