Co do trzech powyższych zdjęć, to w mojej ocenie: pierwsze kiepskie, drugie ładne, trzecie przeciętne.
Plumek napisał(a):Przeglądnęłam raz jeszcze kawałek wstecz (bo myślałam, ze coś pominęłam), no i jednak merytoryczne, kulturalne uwagi co do Franzowych zdjęć były tu udzielane! Tylko mam wrażenie, ze Franz nie wyciąnął z nich żadnych wniosków i nadal wrzucał forty dokładnie z takimi samymi błędami. Więc przypuszczam, ze ludziom ręce opadły...
Żeby nie zostało mylne wrażenie po wpisie Plumka, przytoczę wszystkie komentarze do zamieszczonych w tym wątku moich fotek.
Po zamieszczeniu ich po raz pierwszy, napisałem "Możecie się wyżywać" i otrzymywałem:
kokietujesz ,Franz.
--
bardzo dobre zdjęcie i kolor nieba nie ma tu żadnego znaczenia. Jest mistic a to nie zawsze udaje się osiągnąć
--
Fajny - tylko mz trochę za dużo w nim "pierwszego planu".
Ja bym go tylko zaakcentował, że jest - czyli dał węziej - eksponując raczej "drugi plan"
A na "trzeci plan" położyłbym jeszcze gradient (szarą polówkę) w obróbce.
Prawy górny róg jest przepalony w niebieskim kanale - więc lipa szarej połówki nie założymy...
Czy mogłeś uniknąć przepalenia - jasne, że tak. Scena nie była mocno kontrastowa - w kompakcie najprościej byłoby skorygować ekspozycję - tak o 2/3 EV w dół.
--
Wojtku mnie też 1 Twoje bardziej podchodzi
--
W tym kadrze mz "dobrą robotę" wykonują zamglone góry (tam idą przynajmniej moje oczy mimo, że głębia ostrości jest od "noska po horyzont") - jest w nich jednak za mało szczegółu, żeby całkowicie wyrzucić "pierwszy plan". Na nim co prawda nic się nadzwyczajnego nie dzieje (w sensie koloru, czy ciekawego układu kamieni) ale to akurat dobrze - ten akcent wprowadza fajną perspektywę - to w tym przypadku wystarczy.
--
Bardzo dobre Wojtek - mimo, że znowu z niebem trochę problem się pojawił (tu wiesz już jednak jak zaradzić).
Żeby było jeszcze lepiej "next time" mz - szczegóły w domku/wiacie powinny być widoczne, <...> wyciągnąć zieleń na dole kadru (obróbka)
i - co chyba najtrudniejsze - zrównoważyć kompozycję - w prawym górnym mocnym punkcie coś by się przydało - może jakiś ptaszek...
--
<komentarz do komentarza:>... Jeśli zagospodarujesz kilka mocnych punktów detalami to wzrok zacznie Ci biegać pomiędzy nimi...
Niedoświetlenie motywu głównego w tym przypadku rzeczywiście nie jest zbyt fortunne, jednak warunki oświetleniowe jak widać na wiele więcej nie pozwoliły.
Wojtek bywa w takich miejscach i w takim czasie że kadry się bronią bezproblemowo. Wojtku ja z mojej strony mogę Ci tylko pogratulować i prosić o więcej wrzutów, nawet bez jakiejkolwiek obróbki
--
<j.w.>Ja nie chce kilku - tylko dwa Mz z "ptaszkiem" miałoby więcej życia a jednocześnie spokojna i uporządkowana wymowa kadru by została
--
z tego poprzedniego, to bym zrobił piekna panoramę, bo tam masz tyle zachodzących grzbietów gór, że ino palce lizać na taki widok w wizjerze...
Co do trzeciego wstecz (tego komentowanego "z ptaszkiem" ), to nie dokładałbym już nic, ale zajął się tym, co tam najlepsze, czyli doliną i mgłami.
--
Ło jasny gwint!!!
--
Ej no, ej no...
Jestem pod coraz większym wrażeniem!
--
Czyli gdzie, bo ładne miejsce...
--
WOW!
Please, pisz gdzie robione takie piękne rzeczy, bo to naprawdę dużo niektórym daje.
Pozostawiam bez komentarza.
Zostałem również pomówiony o bezpodstwne i publiczne oskarżenia.
Podaję więc szczegóły.
Jest coś takiego, jak Regulamin korzystania z forum, gdzie trzeci punkt brzmi: Nigdy nie zakładaj wielu identycznych wątków w różnych działach forum.
Tymczasem w dziale FotoCroClub - dyskusja Plumek założył i nawet przykleił temat: Foto-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010.
W dziale Społeczność Cro.pl Plumek założył (i również przykleił) temat: Cro-wyprawa na krainę bagien - Białoruś - wiosna 2010.
Oba traktują o tym samym i w efekcie prowadzą do biura podróży Horyzont. Oto kilka zdań autorstwa Plumka:
bardzo fajny program niezwykłęgo biura podróży
Szacowane koszty: ok. 2000 PLN
Proszę o wpisywanie się tych osób, które są zdecydowane na chwilę obecną
Jeśli to nie jest reklamą biura (a nawet naganianiem klientów), to co jest reklamą?..
Jest jeszcze w regulaminie taki fragment: Czynności niedozwolone:
Zabronione jest używanie zwrotów obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych.
Zostaje wprawdzie kwestia interpretacji, co jest wulgarne a co nie. Jeśli na tym forum hasła w rodzaju "niekumaty Narcyz, banda onanistów" nie są takimi - to czegoś nowego o tym forum się właśnie dowiedziałem.
Ale to mi nie odpowiada.
Pozdrawiam,
Wojtek Franz