Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.11.2009 18:49

Wojtku, ja też ani w myślach nie wątpiłem, że nie tylko góral z Ciebie.
Skoro nawet dotarłeś tam, gdzie zegarka nie trzeba zmieniać, to Mauna Kea i Mauna Loa zdobyłeś, czy akurat dymiły zbyt mocno? :) :wink:

To zdjęcie o tonacji cz.b to skąd pochodzi?
WOW!
Please, pisz gdzie robione takie piękne rzeczy, bo to naprawdę dużo niektórym daje.

Pozdrawiam.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.11.2009 20:41

Franz napisał(a):Wróćmy jednak do Europy. :)

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

A te krzory to mamy podziwiać, czy co?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.11.2009 21:04

Fatamorgana napisał(a):Skoro nawet dotarłeś tam, gdzie zegarka nie trzeba zmieniać, to Mauna Kea i Mauna Loa zdobyłeś, czy akurat dymiły zbyt mocno? :) :wink:

Wiesz... to są wulkany tarczowe. Równie plaskatych (a więc dla mnie - nudnych) gór jeszcze nigdzie nie spotkałem. Tak więc, to nie one mnie tam przyciągnęły. Ale już taka Haleakala, Waimea czy Kilauea - owszem.

Fatamorgana napisał(a):To zdjęcie o tonacji cz.b to skąd pochodzi?
WOW!
Please, pisz gdzie robione takie piękne rzeczy, bo to naprawdę dużo niektórym daje.

Nie podaję z góry, skąd dana fotka pochodzi, bo założyłem, że w wątku "uczymy się i dyskutujemy" nie to jest istotne. Ale na konkretne pytanie - konkretna odpowiedź. To Korsyka. :)

plumek napisał(a):A te krzory to mamy podziwiać, czy co?

A mógłbyś mi wyjaśnić, co w terminologii fotograficznej oznaczają "krzory"? Bo nie potrafię tego znaleźć, co za tym idzie - nie bardzo wiem, co masz na myśli. Rozszerz, proszę - ja się zawsze chętnie czegoś nowego nauczę od kogoś bardziej doświadczonego. :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.11.2009 22:58

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.11.2009 23:30

Franz napisał(a):

A mógłbyś mi wyjaśnić, co w terminologii fotograficznej oznaczają "krzory"? Bo nie potrafię tego znaleźć, co za tym idzie - nie bardzo wiem, co masz na myśli. Rozszerz, proszę - ja się zawsze chętnie czegoś nowego nauczę od kogoś bardziej doświadczonego. :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

Naprawdę uważasz, że ta fota rzuca na kolana i jest warta pokazania? Cała lewa strona jest spaskudzona gałązkami, a co za tym idzie - cała fota jest po prostu beznadziejna. Co własciwie autor miał na myśli cykajac to zdjecie?
"Krzory" to po prostu krzaki - gwoli wyjaśnienia, gdybyś nie zrozumiał.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.11.2009 23:31

Franz napisał(a):Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

Ta czarna plama w prawym dolnym rogu to palec w obiektywie?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 30.11.2009 00:29

Franz napisał(a):(...)

A mógłbyś mi wyjaśnić, co w terminologii fotograficznej (...)

Nadmienię tylko, że Plumek to kobieta :)
Plumek napisał(a):Ta czarna plama w prawym dolnym rogu to palec w obiektywie?

Nie widzę tam żadnej czarnej plamy, ani tym bardziej palca... Tylko skałkę.. 8O :roll:
Pozdrówka!
:D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 30.11.2009 00:39

mutiaq napisał(a):

Nie widzę tam żadnej czarnej plamy, ani tym bardziej palca... Tylko skałkę.. 8O :roll:
Pozdrówka!
:D

A ja ciemność widzę! Widzę ciemność! To znaczy głęboki cień - żeby było po fotograficznemu.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.11.2009 00:54

Plumek napisał(a):Naprawdę uważasz, że ta fota rzuca na kolana i jest warta pokazania? Cała lewa strona jest spaskudzona gałązkami, a co za tym idzie - cała fota jest po prostu beznadziejna. Co własciwie autor miał na myśli cykajac to zdjecie?

Gdybym uważał, że ta fotka "rzuca na kolana i jest warta pokazania", to bym zamieścił ją na jakimś forum konkursowym lub założył dla niej wątek "Foty rzucające na kolana".
Jeśli spróbujesz zrozumieć sens tego tematu "Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy", to może inaczej podejdziesz do tej kwestii.

Co do spaskudzenia strony lewej gałązkami, to idąc tym tropem, zapomniałeś zapewne dodać, że spaskudziłem prawą stronę skałą.
Ja lubię wykorzystywać naturalne elementy do pewnego rodzaju obramowania zdjęcia. Ktoś inny może woli czysty, goły pejzaż - może Tobie tak bardziej odpowiada. Sam też często takie fotki pstrykam.

Tak sobie jeszcze myślę, że gdybym ja chciał komuś zwrócić uwagę, że może bez jakiegoś elementu dane zdjęcie wyglądałoby lepiej, wyraziłbym się konkretniej, użyłbym zapewne bardziej adekwatnych sformułowań. Ale może w tym wypadku nie powinienem za wiele wymagać...

Plumek napisał(a):"Krzory" to po prostu krzaki - gwoli wyjaśnienia, gdybyś nie zrozumiał.

Wiesz, zastanawiałem się, czy może to jakiś neologizm, oznaczający krzaki. W końcu - połowa liter z oryginalnego wyrazu ocalała. ;) Ale wolałem się upewnić, by nie strzelić gafy wobec fotograficznego guru.

Skoro to już mamy ustalone, to:
Plumek napisał(a):A te krzory to mamy podziwiać, czy co?

moja opdpowiedź na takie konkretne pytanie brzmi: Wcale nie musisz. :)

Nie, to skała. Mój monitor ma wprawdzie już kilka lat, ale nie zamazuje obrazu. Jeśli bardzo chcesz, to specjalnie dla Ciebie rozjaśnię tę fotkę, ale wtedy górna część stanie się chyba zbyt jasna.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.11.2009 01:00

Plumek napisał(a):Widzę ciemność!

mutiaq napisał(a):Nadmienię tylko, że Plumek to kobieta :)

Nie wiedziałem. Dziękuję Ci za wyjaśnienie. :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 30.11.2009 01:01

Spoczko :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 30.11.2009 01:30

Franz napisał(a):Jeśli spróbujesz zrozumieć sens tego tematu "Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy", to może inaczej podejdziesz do tej kwestii.

No toż właśnie dyskutuję. Tobie też radze spróbować zrozumieć sens tego tematu. Zamieszczasz zdjęcia i? Jak zamieszczasz po to, żeby usłyszec ochy i achy - wsadź je sobie do prywatnej galerii. Jesli umieszczasz, żeby dowiedzieć się czy są dobre - to zacznij dyskutować, a nie miej nosa wyżej uszu. Wyraziłam swoją opinię na temat Twoich zdjęć. Myślałąm, że jesteś bardziej kumaty, dlatego użyłam skrótów myślowych i 2 prostych zdań.

Franz napisał(a):

Nie, to skała. Mój monitor ma wprawdzie już kilka lat, ale nie zamazuje obrazu. Jeśli bardzo chcesz, to specjalnie dla Ciebie rozjaśnię tę fotkę, ale wtedy górna część stanie się chyba zbyt jasna.

Co do spaskudzenia strony lewej gałązkami, to idąc tym tropem, zapomniałeś zapewne dodać, że spaskudziłem prawą stronę skałą.
Ja lubię wykorzystywać naturalne elementy do pewnego rodzaju obramowania zdjęcia. Ktoś inny może woli czysty, goły pejzaż - może Tobie tak bardziej odpowiada. Sam też często takie fotki pstrykam.

No ja tam widzę czarność, a nie żadne obramowanie. Czekam na to rozjaśnienie zatem, bo ciekawa jestem co pod tym cieniem widać. Wiesz - wcale nie musisz rozjaśniać całej foty - są odpowiednie narzędzia do takich zabiegów w programach graficznych, które pozwalają na ingerencję we fragment zdjęcia. Wg mnie masz manierę robienia zdjęć pod światło na siłę - stąd problemy z odpowiednim naświetleniem. Przy okazji polecam: Klin szarości

Franz napisał(a):Ale może w tym wypadku nie powinienem za wiele wymagać...

Masz rację: nie powinieneś...

Franz napisał(a):
Plumek napisał(a):"Krzory" to po prostu krzaki - gwoli wyjaśnienia, gdybyś nie zrozumiał.

Wiesz, zastanawiałem się, czy może to jakiś neologizm, oznaczający krzaki. W końcu - połowa liter z oryginalnego wyrazu ocalała. ;) Ale wolałem się upewnić, by nie strzelić gafy wobec fotograficznego guru.

Skoro to już mamy ustalone, to:
Plumek napisał(a):A te krzory to mamy podziwiać, czy co?

moja opdpowiedź na takie konkretne pytanie brzmi: Wcale nie musisz. :)

I widzę, że dobry dowcip też nie jest Twoją domeną... więc może nie sil się na niego? :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.11.2009 11:49

Plumek napisał(a):No toż właśnie dyskutuję.

Skoro nie wiesz, na czym polega rzeczowa dyskusja, to przytoczę Ci kilka zdań, losowo wyjętych z ostatnich stron tego wątku.
wiolak3: Może odrobinkę kontrastu
Rafał K: w prawym górnym mocnym punkcie coś by się przydało - może jakiś ptaszek
Rysio: zagospodarujesz kilka mocnych punktów detalami to wzrok zacznie Ci biegać pomiędzy nimi i nie zobaczysz nic.
hepik: Jakoś tak centralnie wszystko kadrujesz ,o mocnych punktach obrazu zapominając.

Porównaj to sobie z Twoim:
Plumek: A te krzory to mamy podziwiać, czy co?

Plumek napisał(a):No ja tam widzę czarność, a nie żadne obramowanie. Czekam na to rozjaśnienie zatem, bo ciekawa jestem co pod tym cieniem widać. Wiesz - wcale nie musisz rozjaśniać całej foty - są odpowiednie narzędzia do takich zabiegów w programach graficznych, które pozwalają na ingerencję we fragment zdjęcia. Wg mnie masz manierę robienia zdjęć pod światło na siłę - stąd problemy z odpowiednim naświetleniem. Przy okazji polecam: Klin szarości

Z ciekawością zajrzałem pod ten link, by się dowiedzieć, jak rozjaśnić ten fragment zdjęcia. Ale okazuje się, że podałaś link, z którym sama powinnaś się zapoznać, bo tam jest napisane, co zrobić by na monitorze nie widzieć czarnych plam zamiast szczegółów obrazu. W takim razie - zrób to, co tam jest napisane i żadne rozjaśnianie zdjęcia nie jest już potrzebne.

Plumek napisał(a):
Franz napisał(a):moja opdpowiedź na takie konkretne pytanie brzmi: Wcale nie musisz. :)

I widzę, że dobry dowcip też nie jest Twoją domeną... więc może nie sil się na niego? :)

Nie widzę tu dowcipu. Jeśli Ty widzisz - to już Twój problem.

Plumek napisał(a):Myślałąm, że jesteś bardziej kumaty

Nie wiem, czy to Twój normalny styl obrzucania inwektywami, czy przechodzisz trudny okres i stąd ta cała agresja.
Widzę, że jesteś tu kimś bardzo ważnym, skoro masz pozwolenie administratora na zamieszczanie w różnych grupach reklamy biura podróży, co nie jest ogólnie przyjęte. Tym niemniej, nie zamierzam więcej tracić czasu na tłumaczenie Ci podstawowych zasad kulturalnej rozmowy.

Jeśli to, co już napisałem, trafi do Ciebie, bądź przejdzie Ci ten nieprzyjemny stan ducha, bądź też wydoroślejesz - możemy podyskutować. Nie wcześniej.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 30.11.2009 14:48

Franz napisał(a):
Plumek napisał(a):No toż właśnie dyskutuję.

Skoro nie wiesz, na czym polega rzeczowa dyskusja, to przytoczę Ci kilka zdań, losowo wyjętych z ostatnich stron tego wątku.
wiolak3: Może odrobinkę kontrastu
Rafał K: w prawym górnym mocnym punkcie coś by się przydało - może jakiś ptaszek
Rysio: zagospodarujesz kilka mocnych punktów detalami to wzrok zacznie Ci biegać pomiędzy nimi i nie zobaczysz nic.
hepik: Jakoś tak centralnie wszystko kadrujesz ,o mocnych punktach obrazu zapominając.

Porównaj to sobie z Twoim:
Plumek: A te krzory to mamy podziwiać, czy co?

No to porównaj sobie jeszcze z moim: https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=458446#458446

Franz napisał(a):
Plumek napisał(a):No ja tam widzę czarność, a nie żadne obramowanie. Czekam na to rozjaśnienie zatem, bo ciekawa jestem co pod tym cieniem widać. Wiesz - wcale nie musisz rozjaśniać całej foty - są odpowiednie narzędzia do takich zabiegów w programach graficznych, które pozwalają na ingerencję we fragment zdjęcia. Wg mnie masz manierę robienia zdjęć pod światło na siłę - stąd problemy z odpowiednim naświetleniem. Przy okazji polecam: Klin szarości

Z ciekawością zajrzałem pod ten link, by się dowiedzieć, jak rozjaśnić ten fragment zdjęcia. Ale okazuje się, że podałaś link, z którym sama powinnaś się zapoznać, bo tam jest napisane, co zrobić by na monitorze nie widzieć czarnych plam zamiast szczegółów obrazu. W takim razie - zrób to, co tam jest napisane i żadne rozjaśnianie zdjęcia nie jest już potrzebne.

Mam skalibrowany monitor i właśnie dlatego twierdzę, że masz czarną, gigantyczną plamę bez szczegółów w cieniach.

Franz napisał(a):
Plumek napisał(a):
Franz napisał(a):moja opdpowiedź na takie konkretne pytanie brzmi: Wcale nie musisz. :)

Nie widzę tu dowcipu. Jeśli Ty widzisz - to już Twój problem.

Chłopie, jakby to był mój problem, to bym ogólnie z takich problemów w psychiatryku skończyła.

Franz napisał(a):
Plumek napisał(a):Myślałąm, że jesteś bardziej kumaty

Nie wiem, czy to Twój normalny styl obrzucania inwektywami, czy przechodzisz trudny okres i stąd ta cała agresja.

Nieeee no :) Inteligentny jesteś, bo to widać w Twoich wypowiedziach. Więc przestań udawać oburzonego potocznym językiem ćwoka... Ale jak chcesz, to mogę Cię traktować jak arystokratę i żeby Ci uszy nie zwiędły, używać literackiego języka polskiego. I odkąd słowo "kumaty" jest inwektywą?

Franz napisał(a):Widzę, że jesteś tu kimś bardzo ważnym, skoro masz pozwolenie administratora na zamieszczanie w różnych grupach reklamy biura podróży, co nie jest ogólnie przyjęte. Tym niemniej, nie zamierzam więcej tracić czasu na tłumaczenie Ci podstawowych zasad kulturalnej rozmowy.

O! A toś mnie Pan zaskoczył? Przytocz, a najlepiej napisz do admina. Bo nie wiem, o które reklamy Ci chodzi. Taka jestem ciemna masa. Ale wytknij palcem konkretnie, bo nie lubię bezpodstawnych i w dodatku publicznych oskarżeń skierowanych w moją osobę. I czemu czepiasz się, że ta rozmowa nie jest kulturalna?

Franz napisał(a):Jeśli to, co już napisałem, trafi do Ciebie, bądź przejdzie Ci ten nieprzyjemny stan ducha, bądź też wydoroślejesz - możemy podyskutować. Nie wcześniej.

Pokażesz sensowniejsze zdjęcia, to wtedy będzie Twoje "nie wcześniej". Na razie możesz się pławić we własnym zadufaniu. Jakoś zbyt wiele osób tu na temat Twoich zdjęć nie pieje, więc może to powinno dać Ci do myślenia? I upieraj się nadal przy swej doskonałośći... Narcyzie...

Franz napisał(a):Pozdrawiam,
Wojtek Franz

I wzajemnie!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.11.2009 18:22

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 75
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone