Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.11.2009 17:41

Rafał K napisał(a):Żeby było jeszcze lepiej "next time" mz - szczegóły w domku/wiacie powinny być widoczne, <...> wyciągnąć zieleń na dole kadru (obróbka)

Tiaaa... Moje umiejętności obróbki są takie, że jeśli wyciągnę zieleń, czy chatę - to znikną resztki błękitu z nieba.

Rafał K napisał(a):i - co chyba najtrudniejsze - zrównoważyć kompozycję - w prawym górnym mocnym punkcie coś by się przydało - może jakiś ptaszek... :wink: Do tego ostatniego trzeba tylko/aż cierpliwości.

Cierpliwości? Tam, na miejscu? Wiesz, moje fotki są robione prawie w biegu. Stanowią zawsze tylko dokumentację, chociaż chciałbym by ta dokumentacja wyglądała ładnie. Ale na dłuższe zatrzymanie w jednym miejscu - to ja tyle czasu nie mam...
A dokleić ptaszka w obróbce - też jeszcze nie potrafię. ;)

Mogę dokleić drzewo: ;)

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.11.2009 18:57

Franz napisał(a):...A dokleić ptaszka w obróbce - też jeszcze nie potrafię. ;)...

Ja też - zresztą tego akurat i tak bym nie polecał :lol:

Franz napisał(a):...Moje umiejętności obróbki...

He, he - a moje można przekazać w 20 min. :wink: Może kiedyś dane będzie się spotkać :lol:

Franz napisał(a):...na dłuższe zatrzymanie w jednym miejscu - to ja tyle czasu nie mam...

Spoko - może "ptaszek" znajdzie kiedyś czas dla Ciebie :wink:

PZDR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.11.2009 08:14

Franz napisał(a):. Moje umiejętności obróbki

Franz, jeśli nie jesteś zadowolony, z jakości obróbki zdjęć polecam program Corel Paint Shop Pro PHOTO X2. Kosztuje on na Allegro jedyne 250, -, a uważam, iż przewyższa on programy darmowe do obróbki zdjęć. Zresztą ze strony dobreprogramy.pl możesz ściągnąć wersję darmową trzydziestodniową.

Pozdrawiam.

smoki3
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2009 12:10

smoki3 napisał(a):Franz, jeśli nie jesteś zadowolony, z jakości obróbki zdjęć polecam program Corel Paint Shop Pro PHOTO X2.

Nie jestem zadowolony z jakości obróbki, ale zakładam, że to nie jest wina programu, tylko tego, kto się nim posługuje. ;)
Wiem, że muszę poświęcić mnóstwo czasu, by poznać i zrozumieć najważniejsze pojęcia i mechanizmy działania - a właśnie ten czas (a raczej jego notoryczny brak) jest problemem. Za dużo zainteresowań, z których nie potrafię zrezygnować...

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.11.2009 12:22

Franz napisał(a):
smoki3 napisał(a):Franz, jeśli nie jesteś zadowolony, z jakości obróbki zdjęć polecam program Corel Paint Shop Pro PHOTO X2.

Nie jestem zadowolony z jakości obróbki, ale zakładam, że to nie jest wina programu, tylko tego, kto się nim posługuje. ;)
Wiem, że muszę poświęcić mnóstwo czasu, by poznać i zrozumieć najważniejsze pojęcia i mechanizmy działania - a właśnie ten czas (a raczej jego notoryczny brak) jest problemem. Za dużo zainteresowań, z których nie potrafię zrezygnować...

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

No właśnie, Corel oszczędza czas, ma automatyczne ustawianie ostrości i widma, nie pogarsza jakości zdjęć przy zmniejszaniu, ma wiele funkcji umożliwiających w prosty i szybki sposób usuwanie szumów i niepożądanych odbić światła. A gdy automatyka nie pomaga istnieją możliwości ustawień ręcznych.

Pozdrawiam
smoki3
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2009 16:22

smoki3 napisał(a):No właśnie, Corel oszczędza czas, ma automatyczne ustawianie ostrości i widma, nie pogarsza jakości zdjęć przy zmniejszaniu, ma wiele funkcji umożliwiających w prosty i szybki sposób usuwanie szumów i niepożądanych odbić światła. A gdy automatyka nie pomaga istnieją możliwości ustawień ręcznych.

No właśnie... nie mam powodów, by przypuszczać, że GIMP, którego mam - nie posiada tych wszystkich cech. Po prostu, ma tak wiele funkcji, że się w nich na razie bardzo słabo orientuję.
Jakbym ściągnął kolejny program, to musiałbym zacząć jego poznawanie zupełnie od początku, a jak pisałem - z tym czasem u mnie krucho.
Nooo, chyba że mi ktoś pokaże na przykładach, że łatwiej to samo uzyskać w jakimś innym programie, choćby tym Corelu, niż w GIMPie. Wtedy odżałuję już ten czas , który poświęciłem do tej pory i zacznę ponownie od zera.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Ostatnio edytowano 05.11.2009 16:28 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.11.2009 16:27

smoki3 napisał(a):
Franz napisał(a):. Moje umiejętności obróbki

Franz, jeśli nie jesteś zadowolony, z jakości obróbki zdjęć polecam program Corel Paint Shop Pro PHOTO X2. Kosztuje on na Allegro jedyne 250, -, a uważam, iż przewyższa on programy darmowe do obróbki zdjęć. Zresztą ze strony dobreprogramy.pl możesz ściągnąć wersję darmową trzydziestodniową.

Pozdrawiam.

smoki3

Ja właśnie zaczełam korzystać z prezentu, który kiedyś dostałam: Corel Paint Shop Pro Photo XI i na własne oczy widzę jaka niesamowita różnica na korzyść - choćby tylko przy zmniejszaniu zdjęć - w porówaniu z Irfan View do którego byłam niewolniczo przywiązana.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.11.2009 17:16

Rafał K napisał(a): i - co chyba najtrudniejsze - zrównoważyć kompozycję - w prawym górnym mocnym punkcie coś by się przydało - może jakiś ptaszek... :wink: Do tego ostatniego trzeba tylko/aż cierpliwości.

PZDR

A kto Ci to powiedział żeby kompozycję równoważyć umieszczając coś konkurencyjnego w stosunku do motywu głównego zdjęcia w innych mocnych punktach :lol:
Ja jestem temu zdecydowanie przeciwny :!: :!: :!: Jeśli zagospodarujesz kilka mocnych punktów detalami to wzrok zacznie Ci biegać pomiędzy nimi i nie zobaczysz nic. Takie jest moje zdanie. Niedoświetlenie motywu głównego w tym przypadku rzeczywiście nie jest zbyt fortunne, jednak warunki oświetleniowe jak widać na wiele więcej nie pozwoliły. Może RAW by pomógł, może bracketing ekspozycji i sklejanie z kilku kadrów, nie wiem nie znam się na obróbce. Ja na takie przypadki stosuję miękki filtr połówkowy lub nakładam gradient w gimpie. Więcej nie potrafię.

Jedno z całą pewnością mogę stwierdzić. Wojtek bywa w takich miejscach i w takim czasie że kadry się bronią bezproblemowo. Wojtku ja z mojej strony mogę Ci tylko pogratulować i prosić o więcej wrzutów, nawet bez jakiejkolwiek obróbki, a użytkowany przez Ciebie gimp z pewnością powinien z zupełności wystarczyć do tego co zamierzasz poprawić w zdjęciach. :)
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 05.11.2009 18:01

tu jest ciekawa propozycja ...program gratis na pol roku....
http://www.optyczne.pl/2335-nowość-Adobe_Lightroom_3_Beta.html
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 05.11.2009 19:31

Rysio napisał(a):... Jeśli zagospodarujesz kilka mocnych punktów detalami to wzrok zacznie Ci biegać pomiędzy nimi...

Ja nie chce kilku - tylko dwa :mrgreen: Mz z "ptaszkiem" miałoby więcej życia a jednocześnie spokojna i uporządkowana wymowa kadru by została :wink:

mab napisał(a):tu jest ciekawa propozycja ...program gratis na pol roku....
http://www.optyczne.pl/2335-nowość-Adobe_Lightroom_3_Beta.html

O - dzięki Mab, na pewno skorzystam. Jakoś na "opacznych" dawno nie zaglądałem :wink:

PZDR
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2009 21:10

Mam coś bez ptaszka, ale za to z niebieskim (no, może - niebieskawym) niebem. ;)

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.11.2009 19:37

Wojtku, z tego poprzedniego, to bym zrobił piekna panoramę, bo tam masz tyle zachodzących grzbietów gór, że ino palce lizać na taki widok w wizjerze... 8O :)
Gdzież to ? Romania?

Co do trzeciego wstecz (tego komentowanego "z ptaszkiem" :wink: ), to nie dokładałbym już nic, ale zajął się tym, co tam najlepsze, czyli doliną i mgłami.
Zaś flary/odblaski albo stemplujemy (bardziej żmudne) albo starym sposobem zapobiegamy im poprzez osłonięcie cieniem wystawionej nad aparat dłoni (w wizjerze czy na LCD musimy mieć pewność, że słońce wcale nie wali w obiektyw).

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.11.2009 15:50

Fatamorgana napisał(a):Gdzież to ? Romania?

Zgadza się. Muntii Capatanii [muncij kapacynij].

Fatamorgana napisał(a):Zaś flary/odblaski albo stemplujemy (bardziej żmudne) albo starym sposobem zapobiegamy im poprzez osłonięcie cieniem wystawionej nad aparat dłoni (w wizjerze czy na LCD musimy mieć pewność, że słońce wcale nie wali w obiektyw).

To ja się już przyznam. Do czytania potrzebuję okularów +3. Tak samo, gdybym chciał widzieć, co ja tak naprawdę mam na ekraniku aparatu. Oczywiście, w górach nie noszę pod ręką i nie zakładam na nos okularów. Tak naprawdę, to dopiero w domu widzę, co mi się udało uwiecznić.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.11.2009 23:22

Czasami wizjer czy ekranik aż świeci gdy wpada nam słońce, widać że jest jakoś "za ostro jasno".
:wink:

Ale, jak już nam upierdliwie świeci prosto przed nosem, to da się to jeszcze nawet wykorzystać. Zwłaszcza późnym popołudniem.

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.11.2009 11:27

Fatamorgana napisał(a):Czasami wizjer czy ekranik aż świeci gdy wpada nam słońce, widać że jest jakoś "za ostro jasno".

Gdybym miał wizjer, to bym wszystko widział. A na ekraniku - czy tam jest jeszcze blado niebiesko czy już całkiem biało... któż to może wiedzieć? ;)

Ale mam też parę fotek bez białych plam. :lol:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone