Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2009 17:47

Rafał K napisał(a):trochę za dużo w nim "pierwszego planu".
Ja bym go tylko zaakcentował, że jest - czyli dał węziej - eksponując raczej "drugi plan" :wink:

Czyli - coś w tym rodzaju?:

Obrazek

Mnie się jednak to pierwsze bardziej podobało. Ale ja laik jestem.

Rafał K napisał(a):A na "trzeci plan" położyłbym jeszcze gradient (szarą polówkę) w obróbce.

Tiaaa... żebym jeszcze wiedział o co tu chodzi i jak się to robi. :oops:

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.10.2009 17:54

Wojtku mnie też 1 Twoje bardziej podchodzi, więc jak nas Rafał zrypie to przynajmniej nikt z nas samotny nie zostanie :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.10.2009 18:06

Tak lepiej :wink:

W tym kadrze mz "dobrą robotę" wykonują zamglone góry (tam idą przynajmniej moje oczy mimo, że głębia ostrości jest od "noska po horyzont") - jest w nich jednak za mało szczegółu, żeby całkowicie wyrzucić "pierwszy plan". Na nim co prawda nic się nadzwyczajnego nie dzieje (w sensie koloru, czy ciekawego układu kamieni) ale to akurat dobrze - ten akcent wprowadza fajną perspektywę - to w tym przypadku wystarczy.

Po korekcie klatka jest mz bardziej uporządkowana - większy spokój z niej bije - choć oczywiście ilu widzów tyle zdań :lol:

PZDR

PS
Obrabianie skompresowanych klatek jest bez sensu :wink: ale zaraz zobaczę jak by było z szarą połówką :lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.10.2009 18:28

Prawy górny róg jest przepalony w niebieskim kanale - więc lipa :wink: szarej połówki nie założymy...

PZDR

PS
Widziałem kiedyś podobne kompozycyjnie zdjęcie (no dobra - bez tego pierwszego planu :wink:) z Gran Canarii - takie właśnie zamglone górki na 2/3 a na 1/3... vanilla sky. Do dziś pamiętam 8)

PPS
Tej trawki to jeszcze bym wyciął - tak żeby tylko ją zaakcentować :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2009 19:43

Do oceny " Dach Katedry".

Obrazek

Z tym, iż na przeglądarkę było wysłane troszeczkę ciemniejsze. :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 27.10.2009 20:14

To tak żeby było ciekawiej ja bym przyciął za tymi pierwszymi kamieniami, ale te nastepne szczególnie ten z prawej bym zostawił. :roll: Ale ja się nie znam. Jak były zajęcia z kompozycji na kółku fotograficznym to ja byłem na wagarach. :oops: No i niech się teraz autor martwi. A tak w ogóle to autor ma rację, chyba że już zapomniał co chciał na zdjęciu pokazać. :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2009 01:07

Rafał K napisał(a):Prawy górny róg jest przepalony w niebieskim kanale - więc lipa :wink: szarej połówki nie założymy...

Czy słusznie się domyślam, że ta szara połówka służy do robienia śródziemnomorskiego lazuru z bladego nieba?

Czy uniknięcie takiego przepalenia jest priorytetem?
W tym przypadku mogłem o to zadbać, ale w przypadku, gdyby uzyskanie błękitu nieba wiązało się z bardzo ciemną resztą zdjęcia, też należałoby tego przypilnować?

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.10.2009 09:31

Wojtek - szare pół niweluje kontrast - najczęściej między "niebem a ziemią" (a w zasadzie między jasniejszym a ciemniejszym :wink: ) - na samą kolorystykę nie wpływa (ciemniejsze niebo może wyglądać na bardziej dosaturowane ale w wypadku działania tego filtra to efekt uboczny).

Uniknięcie przepalenia jest priorytetem - na małych partiach fotki to jeszcze ujdzie, ale generalnie to spory błąd.

Jeżeli niebo nie jest niebieskie w trakcie focenia to matryca nigdy tego inaczej nie zobaczy :wink: Można załozyć wtedy co najwyżej filtr barwiony połówkowy - ale osiągnięcie porządanego efektu jak mniemam nie jest wcale takie proste (nie wiem bo nie używam).

Najłatwiej wyciągnąć błękit nieba filtrem polaryzacyjnym - mamy na forum cały wątek o filtrach - tam jest o tym temacie szerzej :wink:

Czy mogłeś uniknąć przepalenia - jasne, że tak. Scena nie była mocno kontrastowa - w kompakcie najprościej byłoby skorygować ekspozycję - tak o 2/3 EV w dół. Nieznaczne niedoświetlenie łatwo wyciągnąć później w obróbce - z przepałem nic nie zrobisz - pomijając możliwość ingerencji na poziomie graficznym.

Smoki - daj jakieś inne :wink:

PZDR
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.10.2009 10:09

Rafał K napisał(a):Wojtek - szare pół niweluje kontrast - najczęściej między "niebem a ziemią" (a w zasadzie między jasniejszym a ciemniejszym :wink: ) - na samą kolorystykę nie wpływa (ciemniejsze niebo może wyglądać na bardziej dosaturowane ale w wypadku działania tego filtra to efekt uboczny).

Uniknięcie przepalenia jest priorytetem - na małych partiach fotki to jeszcze ujdzie, ale generalnie to spory błąd.

Jeżeli niebo nie jest niebieskie w trakcie focenia to matryca nigdy tego inaczej nie zobaczy :wink: Można załozyć wtedy co najwyżej filtr barwiony połówkowy - ale osiągnięcie porządanego efektu jak mniemam nie jest wcale takie proste (nie wiem bo nie używam).

Najłatwiej wyciągnąć błękit nieba filtrem polaryzacyjnym - mamy na forum cały wątek o filtrach - tam jest o tym temacie szerzej :wink:

Czy mogłeś uniknąć przepalenia - jasne, że tak. Scena nie była mocno kontrastowa - w kompakcie najprościej byłoby skorygować ekspozycję - tak o 2/3 EV w dół. Nieznaczne niedoświetlenie łatwo wyciągnąć później w obróbce - z przepałem nic nie zrobisz - pomijając możliwość ingerencji na poziomie graficznym.

Smoki - daj jakieś inne :wink:

PZDR

Rozumiem, że pół szare na górze :lol: :wink:
Co do plaryzacyjnego - fajny efekt ale trzeba dużo ćwiczyć i nie zawsze można.
A to wszystko powiedziałem ja - Jarząbek - filtry od niedawna na składzie. :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2009 11:53

Rafał K napisał(a):Najłatwiej wyciągnąć błękit nieba filtrem polaryzacyjnym - mamy na forum cały wątek o filtrach - tam jest o tym temacie szerzej :wink:

Poszukam tego tematu. Mam tylko nadzieję, że traktuje również o wirtualnych filtrach - na kompakcik żywego nie założę. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2009 16:08

Trzy ujęcia tego samego miejsca - Pagowskie murki.
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

Oraz - Rusałka na figach. Lun.

4.
Obrazek

:roll: :roll: :roll:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.10.2009 17:22

Smoki - kamienne "murki chorwackie" jako temat pracy to założenie trudne i dość ambitne :lol: Nie podejmuje się więc oceny :wink:

Poza tym to od dłuższego czasu ja praktycznie (nigdzie :wink:) nie komentuje opisowo żadnych obrazków - nie wiem co mnie tak ostatnio wzięło :mrgreen: - ale - w każdym razie - już przechodzi :lol:

Wojtek - ja gradient kładę w PS. Jeśli masz ten program i problem Cię interesuje - daj znać - to jakoś spróbuje to opisać (najlepiej byłoby pokazać - bo z tym to nic prostszego... :wink:)

PZDR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2009 17:46

Rafał K napisał(a):Smoki - kamienne "murki chorwackie" jako temat pracy to założenie trudne i dość ambitne :lol: Nie podejmuje się więc oceny :wink:

Poza tym to od dłuższego czasu ja praktycznie (nigdzie :wink:) nie komentuje opisowo żadnych obrazków - nie wiem co mnie tak ostatnio wzięło :mrgreen: - ale - w każdym razie - już przechodzi :lol

PZDR

Szkoda, zawsze starasz się być obiektywny w ocenie "wypocin " crotomaniaków.
Nad Rusałką zastanawiałem się długo czy czasami nie wystawić jej do kalendarza 2010. Jest to zdjęcie z typu "ustrzelone w biegu ". Dzięki, Pozdrawiam. :lol:
smoki3
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.10.2009 20:41

Smoki - kwestia jak robić "dobre zdjęcia" (cokolwiek to znaczy :wink:) jest - (jak mawia przy różnych okazjach jeden mój zacny współpracownik) - "prosta, aczkolwiek skomplikowana" :lol:

Te klatki, które wrzuciłeś mnie akurat nie zatrzymują (co oczywiście o niczym nie świadczy) - ale technicznie są całkiem przyzwoite.

Obrazek musi jednak poprzedzać zamysł a nie tylko zachwyt nad czymś co wydaje mi się "ładne".

O podstawach kompozycji możesz poczytać na naszym forum - w każdym razie trzeba sobie te zasady przyswoić, a potem (do bólu będę to powtarzał) oglądać dobre zdjęcia (no bardzo dużo trzeba oglądać i do tego regularnie - tak z pół roku to mz minimum), żeby wyrobić sobie własne (małe/wielkie) poczucie estetyki, które później można jakoś tam wyrażać :lol:

Do oglądania fotek polecam forum obiektywnych.pl - może gdzieś jest lepsza galeria w necie ale ja jej nie znam :wink:

PZDR
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2009 22:06

Rafał K napisał(a):ja gradient kładę w PS. Jeśli masz ten program i problem Cię interesuje - daj znać - to jakoś spróbuje to opisać (najlepiej byłoby pokazać - bo z tym to nic prostszego... :wink:)

Niestety, nie mam PS. Mam Gimpa - póki co, wykorzystuję pewnie jakieś 2% jego możliwości bo reszta jest dla mnie chińszczyzną. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Pejzaże - uczymy się i dyskutujemy - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone