Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PDA z GPS i mapy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 24.06.2009 20:49

No, super wątek, przeczytałam od dechy do dechy, bo własnie stoje przed wyborem: jaką kupić? No i przekonałam sie własnie do iGo - dzięki Koledzy! A, że również jestem w tych sprawach co najmniej laikiem - tym bardziej dzieki! :)
decklen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) decklen » 24.06.2009 22:37

Mam pytanie do fachowców od IGO :)
Dlaczego nie chce mi wyznaczyć drogi między granicą słowacko/węgierską poniżej Bratysławy a granicą węgiersko?chorwacką koło Letenye z pominięciem dróg płatnych - wywala że punk docelowy jest przy tych ustawieniach niedostępny ( najnowsze igo i najnowsze mapy teleatlasa)
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 24.06.2009 22:41

fotograf123 napisał(a):ja używam tomtom na pda i jest ok i mapy i poipointy są.
wszystko gra....

Witaj! Myślę o zakupie tomtom 3... Czy możesz dodać zauważone przez Ciebie plusy i minusy TT? Pozdrawiam
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 25.06.2009 00:37

Nie wiem czy myslisz o TT ONE v3 ? To odrobine wiekowa konstrukcja ale jesli bedzie miala najnowsze mapy to powinienes byc zadowolony - intuicyjny, prosty interfejs (oczywiscie to zawsze jest subiektywna ocena), duza szybkosc dzialania i na dzien dzisiejszy chyba niezle pokrycie Chorwacji. Ale musisz pamietac ze to "niezle pokrycie" oznacza 42% , Navigon (mapy od NAVTEQ-a q1 2009) ma 56%. I-go - nie udalo mi sie ustalic jaki obszar pokrywaja mapy Chorwacji od NS. Najgorzej wypada tutaj Automapa bo ma mapy navteqa ale q4 2008, pokrycie ponizej 40%.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 25.06.2009 08:18

decklen napisał(a):Mam pytanie do fachowców od IGO :)
Dlaczego nie chce mi wyznaczyć drogi między granicą słowacko/węgierską poniżej Bratysławy a granicą węgiersko?chorwacką koło Letenye z pominięciem dróg płatnych - wywala że punk docelowy jest przy tych ustawieniach niedostępny ( najnowsze igo i najnowsze mapy teleatlasa)

Zdarza się, że mapy dwóch krajów nie "łączą" się na granicach; tj. droga w SK i droga w HU na granicy nie mają połączenia - zdarza się :roll: Być może też, że w programie jest błąd i droga bezpłatna jest zaznaczona jako płatna - opcja dróg płatnych/bezpłatnych nie jest w nawigacjach dopracowana. Zamiast zaznaczać tę opcję, lepiej samemu opracować trasę bezpłatną na podstawie informacji np. z forum i powstawiać punkty przelotowe.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 25.06.2009 08:59

claude napisał(a):Nie wiem czy myslisz o TT ONE v3 ? To odrobine wiekowa konstrukcja

OK, lubię konkrety :) Bo to jest TT one 3. Znasz się na tym? co poleciłby kupić teraz, żeby posłużyło kilka lat i w Polsce i w Europie?

claude napisał(a): ale jesli bedzie miala najnowsze mapy to powinienes byc zadowolony - intuicyjny, prosty interfejs (oczywiscie to zawsze jest subiektywna ocena), duza szybkosc dzialania i na dzien dzisiejszy chyba niezle pokrycie Chorwacji. Ale musisz pamietac ze to "niezle pokrycie" oznacza 42%...

właśnie słyszałem, że do TT można wgrać mapy alternatywne... Zawsze to lepiej jeśli można samemu coś dobrać do potrzeb.
Pozdrawiam
matio_turbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 25.06.2009 13:26

el_guapo napisał(a):
decklen napisał(a):Mam pytanie do fachowców od IGO :)

Zdarza się, że mapy dwóch krajów nie "łączą" się na granicach; tj. droga w SK i droga w HU na granicy nie mają połączenia - zdarza się :roll: Być może też, że w programie jest błąd i droga bezpłatna jest zaznaczona jako płatna - opcja dróg płatnych/bezpłatnych nie jest w nawigacjach dopracowana. Zamiast zaznaczać tę opcję, lepiej samemu opracować trasę bezpłatną na podstawie informacji np. z forum i powstawiać punkty przelotowe.

Czasami granice się "rozchodzą" i drogi na granicy nie są połączone w iGO jeżeli używasz map różnych producentów. To polityka np. Teleatlasa, który produkuje mapy na całą Europę i "chciałby" żeby użytkownik wszystkie mapy miał właśnie Teleatlasa. Np. gdy miałem mapą Słowacji Teleatlas i Węgier TopMap, to nie można było za Chiny Ludowe przejechać z jednego kraju do drugiego. Teraz mam mapę Słowacji CEDA i Węgier TopMap (obaj to producenci lokalni) i granice się nie rozchodzą.
Poza tym mapy lokalnych producentów w Europie Wschodniej są dokładniejsze niż te TA czy Navteq. Zaletą Teleatlasa jest natomiast asystent pasa ruchu, z którym u lokalnych dostawców spotkałem się tylko w TopMap.

Edit:
Mapa Chorwacji Navigo System też ma asystenta pasa ruchu i znaki drogowe.
Butros
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Butros » 26.06.2009 19:02

Miałem ostatnio możliwość dogłębnego potestowania kilku programów do nawigacji. Bezapelacyjnie wygrał IGO 8.3 ze skórką Gurjon (www.gurjon.com). Zalety: czytelny i w miarę intuicyjny interfejs, przewijanie mapy płynne (AutoMapa to tragedia), spore możliwości konfiguracyjne, możliwość instalacji tylko tych elementów oprogramowania (map krajów, poi, radary), których faktycznie potrzebujemy, możliwość wyboru map poszczególnych krajów od różnych dostawców, bajery typu ukształtowanie 3D terenu, chmurki lub słoneczko na horyzoncie, gwizdy na nocnej skórce. Oczywiście można by IGO trochę usprawnić ale i tak bije konkurencję o głowę. Dla Chorwacji najdokładniejsza jest mapa od Navigo Sistem. Polecam !
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 27.06.2009 11:47

Szanowni Cromaniacy a czy ktoś używa MIO MOV chętnie przeczytam opinię.
Mam nawigację w samochodzie ale Europa kończy się przed granicą Słowenii.
Najczęściej to przygotowuję trasę w necie robiąc wydruki i korzystając z forum - tu jest wszystko. Ale może skuszę się na nawigację 8O
pirzol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzol » 27.06.2009 12:06

Witam

Testowałem w pda iGO oraz AM,
iGO miał wprawdzie lokalne miejscowości dokładniej rozrysowane, ale... nie potrafił tak precyzyjnie prowadzić jak AM,
zdecydowanie polecam AM, ktora kazde skrzyzowanie dokładnie pokazywała jaki pas gdzie skręcić itp...

pzdr
P
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 27.06.2009 16:13

claude napisał(a):Najgorzej wypada tutaj Automapa bo ma mapy navteqa ale q4 2008, pokrycie ponizej 40%.

AutoMapa 5.5.2 mapa 0906 zawiera najnowsze dane Europy firmy Navteq w wersji Q2 2009 ale Lendava (SLO) dalej jest źle rozrysowana :/. Chyba w tym roku przykleję do szyby Garmina z AdriaRoutem 2.30 obok AutoMapy 5.5.2 i porównam :)
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 27.06.2009 17:04

Ostatnio jechałem nad morze do Rewala. Do Rewala jechałem z IGO 8 prowadzi on przez centra miast gdyż tak jest krócej dzieje się tak pomimo przestawiania trasy z szybkiej na krótką itp. strasznie irytujące jest to że nawigacja mówi skręć w prawo nawet gdy jest to tylko zakręt i niema innej drogi generalnie nie jest źle. Z powrotem jechałem z automapą 5.51 dosłownie rewelacja, wgrane do tego wszystkie fotoradary zero problemów, komendy tylko wtedy gdy są potrzebne na Polskę jest to zdecydowanie najlepsza mapa nie wiem jak na zagranice bo jeszcze z nią tam nie byłem słyszałem że IGO lepsze.
PS. W najnowszej automapie 5.52 jest już autostrada poprowadzona do Ravcy :D
decklen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) decklen » 28.06.2009 00:59

a tam oto najnowsza AM i iGO ..... jeśli można :)

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=398717&highlight=#398717
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 05.07.2009 12:51

pirzol napisał(a):...... zdecydowanie polecam AM, ktora kazde skrzyzowanie dokładnie pokazywała jaki pas gdzie skręcić itp... pzdr P

Skorzystam z tego wątku, bo wybieram się 1-szy raz do Chorwacji (Tribunj) już za tydzień :) i nie chciałbym być zaskoczony na trasie, dlatego śledzę Wasze wypowiedzi.

Jak już wspomniałem wcześniej, pożyczyłem na ten cel starszego TT One v3 -już widzę uśmieszki na twarzach, więc przechodzę do następnej sprawy. Mam laptopa a na nim AM 5.3, czy warto podpiąć gps (mógłbym pożyczyć od znajomego) i jechać na netbooka 10": samsung NC10? Przejrzałem już trasę, razem z objazdem przez Ptuj i widzę, że na lapku wszytko jest ok i na pewno lepiej się przegląda niż na GPSie, ale:
1. czy można dograć np. mapę samej tylko Chorwacji, żeby ją bardziej wypełnić, bo Vodice są w pełni, natomiast Tribunj to tylko dojazd. A może warto wgrać do lapka inną mapę Cro, która będzie max. wypełniona?
2. czy ktoś z Was praktykował netbooka z gps? Może nie wiem o jakichś minusach?
3. przy okazji proszę o podanie miejscowości z tunelami w Chorwacji na trasie Zagrzeb-Zadar, bo ponoć jest ich 2, a nie mogę ich namierzyć, Pozdrawiam
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 07.07.2009 11:09

Adax napisał(a):1. czy można dograć np. mapę samej tylko Chorwacji

Do samej AutoMapy nie ma chyba czegoś takiego jak dodatkowe mapy. Chorwacja (w tym Tribunj) najlepiej ze znanych mi map wygląda na AdriaRoute 2.30 (mapa Cro, Słowenii i BIH) dla nawigacji Garmin. Wersję demo można pobrać ze strony producenta www.navigo-sistem.hr. Wersja AdriaROUTE v2.30 CD jest na PC'ta (do odblokowania służy kod 'DEMO') a AdriaROUTE v2.30 SD dla navi Garmina lub navi z programem GarminMobileXT. Dla odblokowania map w nawigacji należy (zgodnie z prawem, dobrym zwyczajem i regulaminem forum :) ) wykupić licencję. Tribunj faktyczne jest słabo (czyt. prawie wcale) rozrysowane w AutoMapie (w zeszłym roku tak jechałem) ale jest to tak małe miasteczko, że jego topografii po pierwszym dniu nauczysz się na pamięć. Tu masz m.in. plan miasteczka: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=390518#390518 W razie pytań pisz: iamam[m.a.l.p.a]o2.pl (maila podałem Ci już w temacie o Tribunj :) ).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone