Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PDA z GPS i mapy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olki » 23.06.2009 18:12

iGo8? Jeśli tak to w oknie nawigacji po prawej stronie kliknij sobie te wskaźniki naładowania i satelitków. I tam masz suwak głośności. Być może masz tylko tutaj ściszone :)

2. Tak plik nasa.dem to ukształtowanie terenu. jakoś 267mb...
sedi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sedi » 23.06.2009 18:25

a które mapy polecacie do iGO teleatlas czy inne?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 23.06.2009 18:32

uzywam TeleAtlasa ze wzgledu na asystenta pasa ruchu...
sedi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sedi » 23.06.2009 18:57

i nie ma problemu z dokładnością w TA?
laminat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) laminat » 23.06.2009 22:22

a oto porównanie map i programów.

Jak patrzę to Auto Mapa ma delikatnie więcej szczegółów, ale dla mnie i tak najważniejsza jest sama obsługa.
IGO mapa Data Source 2008.07
jutro zobaczę z najnowszą mapą IGO 2009.06 czy są jakieś zmiany
co do poniższych przykładów

na początek Zadar
AM - AutoMapa
Obrazek

IGO8.3 - mapa TA 2009.02
Obrazek

AM
Omis
Obrazek

IGO
Omis
Obrazek

AM - widok kokpit 3d
Omis
Obrazek

IGO8.3 skorka GJ - widok kokpit 3d
Omis
Obrazek

AM
Dubrovnik
Obrazek

IGO
Dubrovnik
Obrazek

AM
Dubrovnik
Obrazek

IGO
Dubrovnik
Obrazek

IGO z podrecznym POI
Obrazek

AM
Dubrovnik stare miasto
Obrazek

IGO
Dubrovnik stare miasto
może na tym powiększeniu nie pokazuje wszystkich nazw ulic ale wystarczy kliknąć na ulice i pokazuje sie na dolnym pasku cała ulica
Obrazek

IGO
Dubrovnik stare miasto z widokiem na górę
Obrazek

IGO
MAKARSKA
Obrazek

Jak jeszcze chcecie coś zobaczyć dajcie znać :)
laminat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) laminat » 23.06.2009 22:59

Nie dało mi to spać więc sprawdziłem na szybko

nowa mapa IGO NAVTEQ
jak widać pokrycie ma już to samo jak AutoMApa a nawet lepsze.

AM - miasto Crno
Obrazek

IGO poprzednia mapa - miasto Crno
Obrazek

IGO nowa mapa NAVTEQ
Obrazek

OMIS IGO - starsza mapa
Obrazek

OMIS IGO i nowsza NAVTEQ widac niewielkie różnice ale są na plus
Obrazek

ok czas spac
decklen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) decklen » 24.06.2009 00:25

No tak iGO8 --- jeśli z nakładką GJ_6.7p to i owszem to ma nawet troche funkcjonalności i wyglądu ale samo iGO troszke cienkawe jest , zwłaszcza z tak starymi mapami jak mapy teleatlasa 2008.10 a nowe mapy serii 2009.xx dobrze chodzą z iGO 8.3.xxx.
Mam wrażenie także że komunikaty o manewrach są zbyt późne a niektórych w ogóle brakuje. Jeśli zgubimy trasę to nie oblicza często nowej.
Dlatego mam mieszane uczucia co do stosowania iGO.

Automapa EU zwłaszcza wer.5.5.1 ma na pewno lepsze pokrycie niż IGO i tak dla Słowacji prawie dwukrotnie lepsze, Węgry około 50% lepsze a Chorwacja jest dokładnie 75000 km dla AM i 54000 km iGO.

Dodatkową zaletą AM jest niesamowita ilość punktów POI które można dodać ( sklepy, fotoradary , a wszystko czego dusza zapragnie :0 )

AM nie ma tak ładnego ukształtowania terenu :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 24.06.2009 04:57

decklen napisał(a):No tak iGO8 --- jeśli z nakładką GJ_6.7p to i owszem to ma nawet troche funkcjonalności i wyglądu ale samo iGO troszke cienkawe jest , zwłaszcza z tak starymi mapami jak mapy teleatlasa 2008.10 a nowe mapy serii 2009.xx dobrze chodzą z iGO 8.3.xxx.
Mam wrażenie także że komunikaty o manewrach są zbyt późne a niektórych w ogóle brakuje. Jeśli zgubimy trasę to nie oblicza często nowej.

Automapa EU zwłaszcza wer.5.5.1 ma na pewno lepsze pokrycie niż IGO i tak dla Słowacji prawie dwukrotnie lepsze, Węgry około 50% lepsze a Chorwacja jest dokładnie 75000 km dla AM i 54000 km iGO.

Dodatkową zaletą AM jest niesamowita ilość punktów POI które można dodać ( sklepy, fotoradary , a wszystko czego dusza zapragnie :0 )

AM nie ma tak ładnego ukształtowania terenu :)

kolego...w iGo8 wystarczy w ustawieniach zaznaczyc "ponowne przeliczanie trasy" i po klopocie,a poi to masz na www.poiplaza.com... AutoMapa to sie chowa...
laminat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) laminat » 24.06.2009 06:55

decklen napisał(a):No tak iGO8 --- jeśli z nakładką GJ_6.7p to i owszem to ma nawet troche funkcjonalności i wyglądu ale samo iGO troszke cienkawe jest , zwłaszcza z tak starymi mapami jak mapy teleatlasa 2008.10 a nowe mapy serii 2009.xx dobrze chodzą z iGO 8.3.xxx.

decklen trochę przesadziłeś i widzę że masz małą styczność z IGO :)

AutoMapa chowa się już przy samym uruchomieniu w obsłudze zmiany poruszania się po mapie. Dla mnie to nie do przyjęcie szczególnie przy przeglądaniu mapy. Powiekszam ekran to wchodzi pixeloza przesuwam ekran to nie widzę co przesówam biały ekran dopiero jak puszcze rysik wczytuje się nowy obszar to jest beznadziejne :).

Nakładkę GJ_6.7P powiem że mam od tygodnia a IGO mam już od dawna i nie ukrywam że pierwsza była AutoMapa, bo jak zaczynałem styczność z nawigacją myślałem ze to podstawowa mapa. Jak zobaczyłem IGO jeszcze wtedy IGO 2006 to Auto Mapa poszła od razu do kosza koszmar obsługowy.

decklen napisał(a):Mam wrażenie także że komunikaty o manewrach są zbyt późne a niektórych w ogóle brakuje. Jeśli zgubimy trasę to nie oblicza często nowej.

hehe może masz za głośne auto albo za cichy palm :)
Manewr to manewr zawsze mnie powiadamia o manewrze nie miałem problemów. Komunikaty nie ma problemu zmienić sobie można dowolnie i jak chcesz 10m od skrzyżowania 100m/200m itd.
decklen napisał(a):Automapa EU zwłaszcza wer.5.5.1 ma na pewno lepsze pokrycie niż IGO i tak dla Słowacji prawie dwukrotnie lepsze, Węgry około 50% lepsze a Chorwacja jest dokładnie 75000 km dla AM i 54000 km iGO.

Ehehe lepsze pokrycie, najpierw pokaż :) skąd te liczby o kilometrach podaj na jakich mapach bo jak widzisz te ktróre przedstawiłem na Cron AutoMapa ma mniejsze pokrycie niż IGO.

decklen napisał(a):Dodatkową zaletą AM jest niesamowita ilość punktów POI które można dodać ( sklepy, fotoradary , a wszystko czego dusza zapragnie :0 )

Punkty POI ? co za problem możesz załadować do IGO aż Ci pamięci zabraknie. A jak CI tak brakuje tych z AM co za problem przerzucić do IGO żaden :)

decklen napisał(a):AM nie ma tak ładnego ukształtowania terenu :)

nie ma i wiele innych rzeczy których w AutoMapie Brakuje np.
bardzo prostej a jak przydatnej znikające litery na klawiaturze przy wpisywaniu ulic czy miast. Bardzo to ułatwia wpisywanie nowych adresów.

Może prozaiczna sprawa, ale zobacz sobie na same pliki IGO jest tam wszystko poukładane a nie jak w AutoMapie wszystko do jednego wora.

Nie sposób wymienić wszystko, bo tyle tego jest.
Ja kieruje innych co dla mnie jest lepsze i na AutoMapę już się nie przekonam.
decklen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) decklen » 24.06.2009 12:34

Masz na pewno rację .
IGo jest niezłe i ciekawe dla oka .
Mi w nim brakuje ikonek do punktów POI , ciekawych ( takich jak w AM) informacji o fotoradarach (mówionych ) , a także dokładności nawet najnowszych map.
Nie będe gołosłowny z tą dokładnością :
- z mojej okolicy brak kilku istotnych lokalnych dróg
- Jaworzno główna droga przez Jaworzno oddana z 9 miesięcy temu - brak
- Trzebinia wybudowane z 6 miesięcy temu rondo - brak
- Mysłowice droga którą normalnie się jeździ traktowana jest przez IGo jako droga gruntowa a tamtędy jeżdzą normalnie autobusy MPK

to kilka przykładów w kwadracie 30 kilometrów boję się że dalej może być tylko gorzej :)
Aha jechałem niedawno do Pleszewa z Jaworzna i teraz nie pamiętam ale coś Igo mnie zwłuczyło nie tak jak powinno być

Ale każdy ma prawo wyboru ja raczej przekonany jestem do AM 551 z mapami 709
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 24.06.2009 12:47

piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2009 13:14

decklen napisał(a):...
..

swoja przygode z gps zaczalem pare lat temu wlasnie z AM i tak sobie smigam caly czas wlasnie na tym

raczej nie zmienie bo sie nie znam ale ze AM daje rade wiec bede tylko ulepszal

skad pobrac takowe POI i gdzie znajde instrukcje jak to sie robi?

dodam ze co najmniej laik jestem w tych kwestiach

ps. tez sluszalem ze na Cro czy Slowenie jednak iGo lepiej daje rade :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2009 14:36

Nie ma się co spierać i kłócić :wink: :lol: ...które lepsze i dlaczego. W końcu ma pomagać czasami, a nie myśleć za nas na drodze :wink:
Osobiście najbardziej mi odpowiada iGO8 i używam go prawie zawsze...ale jak czasami daje d.... to przełączam się w palmtopiku na "konkurencję" i z ciekawości sprawdzam, czy u nich tak samo... :lol:
Pozdravki i więcej luzu...
PS.
Decklen, iGO ma wszelkie ikonki, mówione informacje o radarach i ograniczeniach prędkości i o jeszcze innych cholerstwach...ale jak Ci bardziej odpowiada AM, to Twoje prawo wyboru :lol:
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 24.06.2009 14:39

ja używam tomtom na pda i jest ok i mapy i poipointy są.
wszystko gra....
sedi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sedi » 24.06.2009 20:27

powiem szczerze że testuje iGO na Krakowie i ma się gorzej niż AM,interfejs może przyjemniejszy ale jeśli chodzi o dokładność i wyznaczanie tras z przykrością stwierdzam że jest kiepsko,wiem bo mieszkam tu i znam na pamięć ale zobaczymy jak będzie się sprawowoał na CRO :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone