Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PDA i GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 05.06.2007 08:33

Tego tematu właśnie szukałem. W kwestii nawigacji samochodowej jestem "zielony jak tabaka w rogu". Nic a nic. Zastanawiam sie .... moze by tak kupic takie coś i pozostaje pytanie - co ???
Czego oczekuje, .......... aby mi wskazał droge do celu, był niezbyt skomplikowany i w miarę niedrogi. Aby miał mapy Polski, Chorwacji, Włoch, Węgier, .. Post wyżej jest napisane że cos tam ma w sobie bajery. Ja nie potrzebuje "bajer", w czasie jazdy przeciez patrzę na droge a nie na bajer. Poza samochodem ..... mam innne "bajery". Prostą nawigację ale nie znowu jakis szmelc. Wielkość dla mnie jest ważna - aby nie była mikroskopijna ( np. telefon komórkowy), ciut wieksza. Czy jest taka na rynku ??? Znawców-praktyków proszę o poradę.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.06.2007 08:42

kawo

Najpierw musisz odpowiedzieć sobie na "zajebiście ważne pytanie"

- czy chcesz nawigację typu plug&play (TomTom One, itp.)
- czy może PDA z odbiornikiem GPS

Opcja pierwsza
zalety: sprzęt łatwy w obsłudze
wady: brak możliwości rozbudowy

Opcja druga:
zalety: multifunkcjonalność: GPS, filmy, muzyka, arkusze kalkulacyjne - ot prosty minikomputer; możliwość dowolności w instalowaniu oprogramowania, także nawigacyjnego
wady: bardziej skomplikowana obsługa

Skłaniałbym się do opcji drugiej jako bardziej rozwojowej - ceny są podobne i za 1000zł powinieneś mieć jakiś wybór. Polecam produkty MIO z racji tego, że jeszcze nie płacisz w nich za markę. Do 1000zł kupisz MIO 350 z odb. GPS, za ok. 1200zł MIO 550 wzbogacone o WiFi i Bluetooth
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 05.06.2007 09:16

A my mamy NavRoad NR430BT i pomimo, iż wcześniej nawet o czymś takim nie słyszeliśmy to dobre recenzje, funkcjonalność i hiper wyświetlacz są na plus tego urządzenia.
tomekr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekr » 05.06.2007 10:15

Justynab69 napisał(a):Ja miałem okazje testować iGo 2006. Uważam że jest bardzo dobry zarówno dobrze prowadzi jak i strona graficzna jest bardzo fajana. W tym roku mam nadzieję przetestować go na trasie do Chorwacji. Tomtom i Automapa nie posiadają mapy Chorwacji.

juz teraz ma tom tom - estern europe , lecz powiem tak za dokładna to nie jest...pozdrawiam
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 05.06.2007 10:46

el_guapo napisał(a):
Piots napisał(a):W każdym razie trasa na Chorwacje (razem z Twoimi wskazówkami w Bratysławie ) wprowadzona. Zobaczymy jak sobie poradzi.
Pozdrawiam

Ja startuję 01.09 i nocuję w Zwardoniu.
Potem 'skok' na HR do Tribunji :lol:

Ja startuje 20.08 i od razu skok - Krakostan - Trogir.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 05.06.2007 10:50

meeg napisał(a):A my mamy NavRoad NR430BT i pomimo, iż wcześniej nawet o czymś takim nie słyszeliśmy to dobre recenzje, funkcjonalność i hiper wyświetlacz są na plus tego urządzenia.

To chyba najlepszy wybór jeśli chodzi o "gotowe" nawigacje.
Niewątpliwą zaletą jest możliwość wgrania różnego oprogramowania.
Wadą brak VGA.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 05.06.2007 12:24

Piots napisał(a):Wadą brak VGA.

Mam pytanie czy ten brak będzie mi przeszkadzał? Nie jestem tutaj fachowcem, a brzmi to tak trochę strasznie. Czy chodzi o kartę kolorów czy coś w tym stylu?
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 05.06.2007 12:34

Sorki, już mnie olśniło, chodzi zapewne o rozdzielczość 640 x 480, tak? Navroad ma wyświetlacz 4,3" QVGA TFT LCD o rozdzielczości 480 x 272.
Czy ten brak VGA ma znaczenie np. przy mapach? Na razie nie miałam problemu wszystko bardzo ładnie wygląda, ale nie mam jeszcze innych map oprócz AM XL.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.06.2007 12:39

meeg napisał(a):Czy ten brak VGA ma znaczenie np. przy mapach?

Żadnego - ot po prostu lepsza rozdzielczość, lepsze wrażenia wizualne z obserwowania mapy - nic ponad to.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 05.06.2007 13:17

Dzieki, już myślałam, że mogą być mapy, które będą się źle wyświetlały, lub czegoś nie będzie na nich widać.
Na razie jakość obrazu na tym wyświetlaczu jest moim zdaniem bez zarzutu, więc może nie jest aż tak źle.

Dzięki za wyjaśnienie
Pozdrawiam
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 05.06.2007 14:12

el_guapo napisał(a):kawo

Najpierw musisz odpowiedzieć sobie na "zajebiście ważne pytanie"

- czy chcesz nawigację typu plug&play (TomTom One, itp.)
- czy może PDA z odbiornikiem GPS

Opcja pierwsza
zalety: sprzęt łatwy w obsłudze
wady: brak możliwości rozbudowy

Opcja druga:
zalety: multifunkcjonalność: GPS, filmy, muzyka, arkusze kalkulacyjne - ot prosty minikomputer; możliwość dowolności w instalowaniu oprogramowania, także nawigacyjnego
wady: bardziej skomplikowana obsługa

Skłaniałbym się do opcji drugiej jako bardziej rozwojowej - ceny są podobne i za 1000zł powinieneś mieć jakiś wybór. Polecam produkty MIO z racji tego, że jeszcze nie płacisz w nich za markę. Do 1000zł kupisz MIO 350 z odb. GPS, za ok. 1200zł MIO 550 wzbogacone o WiFi i Bluetooth

..... no toż mnie powalił na łopatki. :cry: Jeżeli ceny sa podobne to wiadomo że chce ten lepszy :D tylko ten - filmy,muzyka, minikomp .... przeciez po licho mi to podczas jazdy. Gdzieś czytałem, że jakiś tam, ma możliwość robienia za telefon głośnomówiący ( to akurat jest pomocne). Byłem w makro, tak przy okazji. Napatrzyłem sie na te wspaniałości ale nie było "pod ręką" sprzedawcy i nikt mi nie doradził, nie było z kim porozmawiać. Były takie , coś do 1000 zł ale były i około 2000 zł. W Vobis widziałem takie cos za około 900 zł. Wielkości telefonu komórkowego- dla mnie ciut za mały. Nie pamietam producenta ale jakiś azjata (chyba).
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.06.2007 14:29

kawo napisał(a):Jeżeli ceny sa podobne to wiadomo że chce ten lepszy :D tylko ten - filmy,muzyka, minikomp .... przeciez po licho mi to podczas jazdy. Gdzieś czytałem, że jakiś tam, ma możliwość robienia za telefon głośnomówiący ( to akurat jest pomocne).

W trakcie jazdy niepotrzebne, ale w korku dla np. dzieciaków możliwość obejrzenia filmu - czemu nie. :idea: Co do robienia za zestaw głośnomówiący - nie jest to jakaś specjalna funkcja (chyba) danego modelu - wydaje mi się, ze jest to po prostu jakaś pochodna posiadana przez urządzenie np. Bluetootha.

Ja mam MIO 168 - a więc 'dziadek' jeżeli chodzi o urządzenia PDA; bez Bluetootha, WiFi, i innych bajerów. sprawdza się jako nawigacja (AM + iGO), odtwarzacz mp3, odtwarzacz filmów, korzystam z kalendarza, excela, na podróż wgrywam całą książkę napraw mojego samochodu w PDFie. Jedyna funkcja której mi brakuje to WiFi - chciałoby się posurfować w internecie w jakimś HotSpocie.

Polecam jednak PDA i np. model MIO 550 :idea: - kosztuje cirkaebałt 1100zł. Oczywiście możesz kupić urządzenie 'markowe' za 2kpln
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 06.06.2007 12:56

meeg napisał(a):Dzieki, już myślałam, że mogą być mapy, które będą się źle wyświetlały, lub czegoś nie będzie na nich widać.
Na razie jakość obrazu na tym wyświetlaczu jest moim zdaniem bez zarzutu, więc może nie jest aż tak źle.

Dzięki za wyjaśnienie
Pozdrawiam

Jak odpowiedział Ci już el_guapo pracować będzie każda mapa, ma to znaczenie głównie przy filmach i grafice, jesli o mapy chodzi to różnica jest ale nie ma dużego wpływu na korzystanie z nich.
Slick
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slick » 08.06.2007 07:45

Witam

ja calkiem niedawno zakupilem PDA Asus 696. Posiada Bluetooth, IRDA, WiFi. Z programow wersje pocketowe Worda, Excela, PowerPointa, Outlooka, Windows Media Playera . Cena ok. 1200

wgralem mu Automape i iGo, wszystko dziala bardzo fajnie :)
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 08.06.2007 17:08

Witam!Co myślicie o MIO550M.Chodzi mi ten sprzęt po głowie.Można go dostać za 1100 złotych. :D Tylko czy to jest coś warte??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone