Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PDA i GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 31.05.2007 20:15

Piots
AM szczegolnie jest swietna jesli chodzi i predkosci dzialania, zasobozernosc, algorytm wyznaczania tras. po prostu miod.
a kwestia map PL w iGo jest omawiana przez ciebie w oparciu o najnowsze mapy?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 01.06.2007 09:17

fokstrot

Wczoraj wgrałem do iGO Polskę 2007.01 i jestem pod wrażeniem dokładności. Każdą navimapę testuję na okoliczność "miejscowości-dziury", w której mam działkę i w mapie 2007.01 o dziwo BYŁA!!!.

Mało tego - Polska 2007.01 ma też drogi gruntowe i leśne w rejonie mojej działki, których AM z Krzysiem Hołkiem NIE POSIADA!!!

AM powoli 'umiera' a opinie rynku o AM 4.0 jeszcze bardziej utwierdzają mnie w tym przekonaniu.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 01.06.2007 19:51

el_guapo napisał(a):fokstrot

Wczoraj wgrałem do iGO Polskę 2007.01 i jestem pod wrażeniem dokładności. Każdą navimapę testuję na okoliczność "miejscowości-dziury", w której mam działkę i w mapie 2007.01 o dziwo BYŁA!!!.

Mało tego - Polska 2007.01 ma też drogi gruntowe i leśne w rejonie mojej działki, których AM z Krzysiem Hołkiem NIE POSIADA!!!

AM powoli 'umiera' a opinie rynku o AM 4.0 jeszcze bardziej utwierdzają mnie w tym przekonaniu.

A możesz podać nazwę tej miejscowosci, bo aż mi się wierzyc nie chce, że od AM jest lepsze, tym bardziej, że np. w Krakowie iGO jest beznadziejne (2007.01).
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 02.06.2007 10:13

Czyżby właśnie trwał pojedynek dystrybutorów map do PDA?
:papa:
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 02.06.2007 12:29

Witold P. napisał(a):Czyżby właśnie trwał pojedynek dystrybutorów map do PDA?
:papa:

Nie wiem czy jest pojedynek, ale dobrze by było, żeby powstała jakaś dobre mapa i Europy i Polski. Bo jak do tej pory trzeba mieć automapę na Polskę i coś innego na pozostałe kraje.
Jak na razie to am nie ma praktycznie konkurencji (najdokładniejsza mapa i obrysy budynków wraz z numeracją), ale coraz lepsze mapy naszego kraju u innych producentów są szansą na lepsze i tańsze produkty.

Ja używam AM w wersji 3,9 bo jakos 4.0 mi nie leży - pomijam fakt, że wolę widok 2D więc 3D wprowadzony w najnowszej wersji nie jest dla mnie żadnym atutem. Oprócz tego mam iGO plus.
Czekam na AM Europa albo na lepsza mapę Polski iGO - zwłaszcza w miastach.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 02.06.2007 12:43

fokstrot napisał(a):Piots
AM szczegolnie jest swietna jesli chodzi i predkosci dzialania, zasobozernosc, algorytm wyznaczania tras. po prostu miod.
a kwestia map PL w iGo jest omawiana przez ciebie w oparciu o najnowsze mapy?

Tak, mapę Polski mam najnowszą, dlatego pytam, bo w miastach (konkretnie Kraków, Radom, Kielce ) mnie bardzo zawiodła. Ale to co pisze el_quapo jest pocieszające, bo jeśli w trasach jest równie dobra, albo lepsza niż AM to już dużo. Tam obrysy budynków czy adresy nie są potrzebne. W trasie praktycznie nie testowałem jeszcze iGO.
Ostatnio edytowano 02.06.2007 18:20 przez Piots, łącznie edytowano 3 razy
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 02.06.2007 17:38

Jak wolisz 2D i super dokładność a ponadto najlepsze pokrycie całej Europy to zaprzyjaźnij się z Navigatorem 9 i Garminem Que na PDA
Bije wszystkie softy chociaż nie ma ostrzegania o fotoradarach
:)
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 02.06.2007 18:19

Spearo napisał(a):Jak wolisz 2D i super dokładność a ponadto najlepsze pokrycie całej Europy to zaprzyjaźnij się z Navigatorem 9 i Garminem Que na PDA
Bije wszystkie softy chociaż nie ma ostrzegania o fotoradarach
:)

Nie wiem jak Europa, ale mapie Polski do automapy jeszcze sporo brakuje. Więc to niestety nie jest rozwiązanie. Dalej warto mieć oba:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2007 19:45

obwoźnemu handlarzowi i owszem :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.06.2007 19:38

Piots napisał(a):A możesz podać nazwę tej miejscowosci, bo aż mi się wierzyc nie chce, że od AM jest lepsze, tym bardziej, że np. w Krakowie iGO jest beznadziejne (2007.01).

Proszę: Telążna - Kanał; w iGO 2007.01 jest w AM 3.9....ta z Hołkiem NIE.

Przykład nr 2 (jeżeli obecność Telążnej-Kanału byłaby mało istotna): Zwardoń w AM jest reprezentowany przez 1 (słownie jedną) ulicę, w iGO 2007.01 jest to 'siatka' ulic z zaznaczoną drogą do schroniska Dworzec Beskidzki.
To nie wszystko: droga dwupasmowa na przejście graniczne PL-SK w AM 3.9...(no ta z Hołkiem!!!) kończy się przed granicą, tymczasem dwupasmówka prowadzi na SK co najmniej 2006 roku - żenada!!! Ilość POI w okolicy Zwardonia to tylko stacja Orlenu na granicy dla AM. W iGO jest to co najmniej 6-8 innych punktów.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.06.2007 19:49

Test navigacji w warunkach austriackich :)
http://tiny.pl/f7xn
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 04.06.2007 20:46

el_guapo napisał(a):
Piots napisał(a):A możesz podać nazwę tej miejscowosci, bo aż mi się wierzyc nie chce, że od AM jest lepsze, tym bardziej, że np. w Krakowie iGO jest beznadziejne (2007.01).

Proszę: Telążna - Kanał; w iGO 2007.01 jest w AM 3.9....ta z Hołkiem NIE.

Przykład nr 2 (jeżeli obecność Telążnej-Kanału byłaby mało istotna): Zwardoń w AM jest reprezentowany przez 1 (słownie jedną) ulicę, w iGO 2007.01 jest to 'siatka' ulic z zaznaczoną drogą do schroniska Dworzec Beskidzki.
To nie wszystko: droga dwupasmowa na przejście graniczne PL-SK w AM 3.9...(no ta z Hołkiem!!!) kończy się przed granicą, tymczasem dwupasmówka prowadzi na SK co najmniej 2006 roku - żenada!!! Ilość POI w okolicy Zwardonia to tylko stacja Orlenu na granicy dla AM. W iGO jest to co najmniej 6-8 innych punktów.

Fakt :D Miłe zaskoczenie!
Jak jeszcze poprawią miasta, to może być super.
Swoją drogą to potestuję iGO w Polsce.

W każdym razie trasa na Chorwacje (razem z Twoimi wskazówkami w Bratysławie ) wprowadzona. Zobaczymy jak sobie poradzi.

Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.06.2007 21:26

Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy, proszę o udzielenie mi definitywnej odpowiedzi na następujące pytanie. Jakiej firmy kupić samochodowy GPS, w jakiej cenie i jakie zastosować do niego automapy Polski, Czech, Austrii Słowenii, Chorwacji. Czy może kupić GPS razem z fabrycznie dostarczonymi mapami. Ponieważ mam niedużą wiedzę na temat samochodowych GPS i automap oraz stosowania tego urzadzenia podczas jazdy samochodem, proszę o poradę. Co warto kupić i czy wogóle warto. Pozdrawiam Cromaniak Darek1.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 04.06.2007 22:06

wszystko zalezy od tego czy lubisz sie "bawic" elektronika i programami. ja tak dlatego zdecydowalem sie na palmtopa. dostepna jest na niego masa softu, moge sobie sprzet dowolnie konfigurowac, zmieniac jednym slowem pelna personalizacja.
w przypadku urzadzen dedykowanych o czyms takim nie ma mowy. jest tam wgrany soft do nawigacji, zazwyczaj cos do odtwarzania mp3, przegladania zdjec i to wszystko. na pewno zaleta czegos takiego jest prostota obslugi. z drugiej strony cos za cos. dla mnie stosunek ceny/mozliwosci jest w tym przypadku niezbyt aktrakcyjny.
aha jeszcze jedno: aktualizacja softu w przypadku palmtopow to bajka. nie wiem jak wyglada sprawa w przypadku urzadzen dedykowanych, ale chyba tak prosto juz nie jest

edit: w kwestii softu zdecydowanie polecam iGO.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.06.2007 07:34

Piots napisał(a):W każdym razie trasa na Chorwacje (razem z Twoimi wskazówkami w Bratysławie ) wprowadzona. Zobaczymy jak sobie poradzi.
Pozdrawiam

Ja startuję 01.09 i nocuję w Zwardoniu.
Potem 'skok' na HR do Tribunji :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone