Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PDA i GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 16.05.2007 12:18

Testowałem TT 5 rok temu w drodze do Cro i szczerze odradzam... Po takich burakach to dawno nie jechałem :lol: ...nadrobiłem kilkanaście ładnych kilomterów drogi omijając Wiedeń kiedy to nie patrzac na zwykłą mapę uwierzyłem TT5 próbując objechać jezioro Neusiedler See - Program doprowadził mnie do jeziora w ślepą drogę po czym stwierdził: "...Zawróć jeśli to możliwe" Dzięki niemu po drodze wjechałem na terytorium Węgier :lol: Poza tym kilka razy na Słoweni sugerował skręt w prawo bądź też w lewo na wiadukcie... :wink:
Chorwacja - tylko główne drogi, ale są. Byłem wielce niezadowolony, przyzwyczajony do jazdy z AutoMapą po Polsce (która jest dla mnie rewelacyjna jeśli chodzi o dokładność) i zirytowany ciągłym stawaniem na poboczu, wyciąganiem papierowej mapy i szukaniem swojego aktualnego położenia.
Co do I-go 2006 to testowałem w Polsce i niestety kilka razy program się zgubił, całe szczęście że na znajomym terenie. Pozostał jeszcze Destinator 6 + Eastern Europe, albo AutoMapa 4.0 chociaż tu musimy poczekać jeszcze na wszystkie mapki. :roll:
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 18.05.2007 10:38

Dziekan napisał(a):Testowałem TT 5 rok temu w drodze do Cro i szczerze odradzam... Po takich burakach to dawno nie jechałem :lol: ...nadrobiłem kilkanaście ładnych kilomterów drogi omijając Wiedeń kiedy to nie patrzac na zwykłą mapę uwierzyłem TT5 próbując objechać jezioro Neusiedler See - Program doprowadził mnie do jeziora w ślepą drogę po czym stwierdził: "...Zawróć jeśli to możliwe" Dzięki niemu po drodze wjechałem na terytorium Węgier :lol: Poza tym kilka razy na Słoweni sugerował skręt w prawo bądź też w lewo na wiadukcie... :wink:
Chorwacja - tylko główne drogi, ale są. Byłem wielce niezadowolony, przyzwyczajony do jazdy z AutoMapą po Polsce (która jest dla mnie rewelacyjna jeśli chodzi o dokładność) i zirytowany ciągłym stawaniem na poboczu, wyciąganiem papierowej mapy i szukaniem swojego aktualnego położenia.
Co do I-go 2006 to testowałem w Polsce i niestety kilka razy program się zgubił, całe szczęście że na znajomym terenie. Pozostał jeszcze Destinator 6 + Eastern Europe, albo AutoMapa 4.0 chociaż tu musimy poczekać jeszcze na wszystkie mapki. :roll:

Co do TomToma to w drodze do Cro nie za bardzo jest przydatny bo poniżej Austrii i Węgier nie posiada map. Przynajmniej na PocketPC. Kiedyś były ponoć mapy co miały przelotówki niektórych pańśtw bałkańskich ale nie wiem czy były one dostępne na pockety. No chyba że ktoś miał piracką wersję... A jeśli idzie o zjazdy z mostów to miałeś starą wersję a poza tym każdy program ma drobne błędy. Nie jest możliwe żeby każdy nowy wiadukt odrazu widniał na mapie.

IGo podobno jest całkiem całkiem choć nie posiada pełnego pokrycia (jedynie coś około 40%) Chorwacji, Bośnia to już praktycznie tylko główne drogi i Sarajewo, Serbia i Czarnogóra tylko przelotówki. Ma też mapy Grecji, Macedonii, Rumunii, Bułgarii, Turcjii, Albanii, Mołdawii (chyba) no i na wschód od nas też co nie co.

Destinatora nie znam ale z tego co czytałem to taki sobie.

AutoMapa natomiast to osobna historia. Niedawno ją kupiłem i mogę powidzieć tyle że trzeba mieć sporo cierpliwości do tego programu. Polska jest póki co troche niedorobiona. Nie mapy, te są najdokładniejsze ale program. Ma kłopoty z wyliczaniem tras. Co prawda niedługo ma sie pojawić poprawka ale póki co jest jak jest. Co do map Europy to nie posiadam ale podobno są niezłe z tym że na razie nie ma map bałkanów i wschodu (czyli tak jak TT). Mapy innych krajów (innych niż Polska) AM kupiła od firmy TeleAtlas i tam można sprawdzić pokrycie i zapowidzi
http://www.teleatlas.com/Reference/Prod ... /index.htm
No i ponoć poza granicami naszego kraju program dobrze współpracuje z mapami. Mało osób póki co posiada wersję Europa.
Na stronie AM można przeczytać że wkrótce będą mapy pozostałej części Europy jadnak zbyt prędko bym się tego nie spodziewał, niemniej update będzie darmowy (przez 12 m-cy od dokonania rejesttracji) i tu duży plus dla AM jak i iGo (tu też aktualizacje są free przez12 m-cy).
TomTom niestety nie ma "darmówek", nową mapę trzeba kupić. Ale w przeciągu roku nie ma zbyt dużo takich aktualizacji (chyba 2 w iGo były i 3 w AMPolska). TT aktualizuje raz lub dwa do roku z tym że Jak już zwiększa pokrycie danego obszaru to robi to porządnie (no może najporządniej z wszystkich bo małe błedy będą zawsze). Mam TT6 i komfort używania uważam tu za najlepszy a i mapy są zrobione dobrze (tzn dobrze odzwierciedlają rzeczywistość). Pozostałym programom zdarzają się większe wpadki (i mają wg mnie gorszą ergonomię obsługi), co oczywiście ich nie przekreśla. Każdy musi sam zdecydować co dla niego lepsze.

Nie można zatem pisać że "...TT przeciągnął mnie po burakach... nie polecam..." Nie mówię że Ty Dziekan ale sporo osób leci na piratach a te mają zazwyczaj stare mapy, są kombinowane i różne rzeczy mogą z tego wyjść.
Ja polecam zainwestowanie w oryginalny produkt. Jak kogoś stać na pocketa za nierzadko ponad 2tys zł. to na program za 400zł czy 500zł (no w skrajnym przypadku około 1000zł) można dozbierać. Przykładowo "iGo Europa wschodnia" można kupić za 500zł. Czasem można znaleźć okazję (ja AM 4PL kupiłem za 134zł - tyle co dobry Atlas)
No i jeszcze raz polecam lekturę forum i nie tylko www.pdaclub.pl

Sie rozpisałem :smo: pozdrav
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 12:04

Podczas ostatniej majówki jechałem na Bałkany z Destinatorem 6 (Asus A639) i wrażenia mam raczej kiepskie.
Teoretycznie miałem do dyspozycji mapy SK, H, HR i jadąc przez te kraje miałem włączonego GPSa. Tyle że pożytek z tego był mizerny bo mapy w/w krajów zawierają wyłącznie główne drogi - międzynarodowe. Więc jeśli jedzie sie taką drogą to jedyna korzyść jest taka że program przynajmniej pokazuje czy aby nie zjechaliśmy gdzieś w bok. Tyle że drogi główne są na tyle dobrze oznaczone że do tego nie potrzeba GPSa. Z kolei wystarczy celowo zjechać gdzieś w bok i już GPS niczego nie pokazuje a akurat drogi 2-go i 3-cio rzędne są bardzo kiepsko oznaczone we wszystkich w/w krajach czyli to właśnie tam GPS przydałby się najbardziej.
Natomiast sporą korzyścią był GPS w Budapeszcie bo Destinator ma tego typu miasta zrobione na poziomie map Europy zachodniej a Budapeszt do łatwych nie należy (kiepskie, specyficzne oznakowanie, chaotyczny układ ulic) a ja tym razem postanowiłem trochę pozwiedzać to miasto i D6 wszędzie prowadził mnie jak po sznurku. Na tym samym poziomie dostępne są w D6 inne duze miasta po drodze do HR i w samej HR; Brno, Bratysława, Praga, o dziwo Balaton (wszystkie miasteczka wzdłuż "dolnego" brzegu jeziora), Zagrzeb, Split, Rijeka, Ljubljana wiec jeśli ktoś tam czegoś miałby szukać (np. hotelu) czy pobłądził to tam Destinator się przyda.
Jednak póki co dobra mapa w tym rejonie to podstawa. A najbardziej odczuwałem brak nawigacji w BiH, MNE i Albanii bo tam oznaczenie dróg jest zdecydowanie najgorsze.
I mała ciekawostka na koniec; D6 nie posiada map BiH ale odcinek Neum był jednak pokazywany przez program.

P.S.
Chętnie kupię oprogramowanie nawigacyjne z dobrymi mapami całego tego rejonu jak tylko coś się pojawi.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.05.2007 12:53

RadaR napisał(a):Czasem można znaleźć okazję (ja AM 4PL kupiłem za 134zł - tyle co dobry Atlas)

Nie kupiłeś AM4PL za 134zł, tylko AM 3.9.... XL za 134zł - a że aktualizacja z XL do 4.0PL jest free to już inna historia.
BTW Ten sklep (internetowy) niestety już nie ma AM 3.9....XL, bo rozeszły się jak świeże bułeczki, więc raczej nikt już nie kupi softu nawigacyjnego w 'cenie dobrego atlasu".
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 18.05.2007 18:08

el_guapo napisał(a):
RadaR napisał(a):Czasem można znaleźć okazję (ja AM 4PL kupiłem za 134zł - tyle co dobry Atlas)

Nie kupiłeś AM4PL za 134zł, tylko AM 3.9.... XL za 134zł - a że aktualizacja z XL do 4.0PL jest free to już inna historia.
BTW Ten sklep (internetowy) niestety już nie ma AM 3.9....XL, bo rozeszły się jak świeże bułeczki, więc raczej nikt już nie kupi softu nawigacyjnego w 'cenie dobrego atlasu".

Mylisz się kupiłem AM Polska 50k a mam AM 4.0 :lol:
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 21.05.2007 07:20

Witam,

Słów kilka o nawigacji w drodze do Chorwacji.

W 2006 w drodze do i z Chorwacji po raz pierwszy korzystałem z iGo i wrażenia były pozytywne chociaż bez euforii - większych "wpadek" nie było. Obecnie po zmianie iGo na wersje PLUS wraz z nowymi mapami (datowanymi 2007) wydaje mi się iż jest to najbardziej optymalny wariant jeżeli chodzi o nawigację w tej części Europy. Różnica w stosunku do innych programów polega m.in. na tym iż w przypadku iGo w krajach tzw. Europy Środkowej dostawcami są lokalni wytwórcy a nie TeleAtlas, co daje nadzieję iż mapy są dokładniejsze. Porównując rozmiary plików map wygląda iż obecna wersja iGo różni się zdecydowanie od wersji z 2006 - oczywiście na plus.

Reasumując: w drodze do i z Chorwacji moim typem jest zdecydowanie iGo Plus.

Sonti
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 21.05.2007 07:30

Sonti napisał(a):Witam,Obecnie po zmianie iGo na wersje PLUS wraz z nowymi mapami (datowanymi 2007)

Cześć, Czy mógłbyś napisać coś więcej o mapach A.D. 2007? Słyszałem plotki, że np. mapa Polski pomimo większej objętości wcale nie jest dokładniejsza, a dodatkowo liczba POI strasznie spowalnia cały program.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 21.05.2007 07:41

Witam,

W obecnej wersji iGo nastąpiła zmiana dostawcy mapy dla Polski. W 2006 roku był to TeleAtlas a obecnie ... emapa. Tak więc jeżeli są jakieś byki (a są) to jest to wpadka naszego "znanego" producenta. Tak czy inaczej emapa jest dokładniejsza od dotychczasowej "igowskiej" wersji TeleAtlasa. Ja osobiście nie zauważyłem spowolnienia - używam Loox 560.

Tak na marginesie. W polsce używam Automapy i np. wybierając się na zlot do Supraśla chciałem znaleźć ulicę Cegielnianą w Supraślu. Według Automapy (wersja map "u") takiej ulicy nie było. W iGo (mapa polski - emapa) tak aulica była nawet z numeracją.

Co do wersji innych map na trasie do Chorwacji. Wykaz aktualnych wersji wraz z datami ich kompilacji i datami aktualizacyjnymi znajdziesz na stronie:

http://mio.digiwalker.googlepages.com/miomap-igomaps

Pozdrawiam

Sonti
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 21.05.2007 08:05

Sonti napisał(a):W obecnej wersji iGo nastąpiła zmiana dostawcy mapy dla Polski. W 2006 roku był to TeleAtlas a obecnie ... emapa.

To cenna informacja. Na razie jeżdżę na IGO2006plus ze starymi mapami, ale nie wykluczone że przesiądę się na nowe.

Jakie masz doświadczenia z "nową" mapą HR. Byłem w HR pilotowany przez iGO w 2006 roku i na "starej" mapie. Sprawdź proszę, czy np. taki Trogir ma już więcej niż jedną ulicę - do takiego stopnia jest uproszczony w mapie HR na 2006r.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 21.05.2007 08:27

Witam ponownie,

Według "nowej" mapy CHorwacji (2007.01) Trogir nie jest zbyt rozbudowany. W tym przypadku specjalnego postępu nie ma, ale i nie ma co się dziwić - to mała miejscowość (ze względów komunikacyjnych). Inne miasta jak np. Split, Dubrownik lub wieksze są zdecydowanie bardziej dokładne.

Cóż nie ma idealnego rozwiązania. Tak na marginesie. Plany rozwoju firmy TeleAtlas - głównego dostawcy map dla iGo możesz zobaczyć tu:

http://www.teleatlas.com
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 21.05.2007 15:15

panowie ja tylko powiem, ze oficjane mapy sa z lekka nieaktualne...mapy ukazujace sie nieoficjalnie datowane sa na maj i na pewno sa ciut dokladniejsze
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 21.05.2007 15:29

Zapodałem sobie IGO 2006 z nowymi mapami wyjeżdżam 12.06 zobaczę co jest grane ,po mapach już wiać ze dubrovnik jest w miarę a tak naprawdę potrzeba kilku większych miast w cro bo reszta to jak ktoś pisał na forum jedna droga, sprawdzę na pewno split i dubrovnik i napiszę jak wrócę . POzdrav.
kone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kone » 21.05.2007 18:12

ja wlasnie wrzucam igo 2006 plus + fotoradary
mysle ze pod koniec lipca bede mogl napisac jak sie sprawdzan na trasie do cro
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 21.05.2007 20:18

Sonti napisał(a):Witam,

W obecnej wersji iGo nastąpiła zmiana dostawcy mapy dla Polski. W 2006 roku był to TeleAtlas a obecnie ... emapa.

Niestety jesteś w błędzie. Mapa emapy (Poland_2007.01) nie jest oficjalną mapą iGo i nie pójdzie na oryginalnym iGO :roll: . To mapa dla MioMap.
Inna sprawa, że jest w niej bardzo duża ilość błędów.

Ostatnią oficjalną mapą Polski jest mapa Teleatlasa Poland_2006.10.
Czekamy na aktualizację w postaci mapy 2007.01, która miała nastąpić 15.05, ale są jakieś opóźnienia.

Szczegóły tutaj
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 21.05.2007 22:52

Tomtom jest przyjazdy dla użytkownika.Podobnie Igo czy Miomap
ale najdokładniejszy na ppc jest AdriaRoute albo Garmin Navigator9 plus oczywiście Que i gpsproxy- w pełni routowalne.
I oczywiście Mireo

A dla bardziej pracowitych GPSTuner ew GPS Dash plus mapy z GoogleEarth czy jakieś inne.
Dość ciekawa opcja.

A nautical charts z całym wybrzeżem to bsb i np Fugawi ew Ozi

Co do TT to jest zupełnie przyzwoita mapa Eastern Eu i na 5 i 6

http://republika.pl/sp9hzx
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone