Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport dla 5ms. dziecka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 18.05.2010 20:35

Witam, czy ktos podopowie jak wyglada wyjazd do Cro z malym 5ms. dzieckiem od strony urzedowej tj. czy jest wymagany dla malucha paszport czy nie ?
A jesli tak to jakie to sa koszta i termin ? Bo wyjazd zaklepalismy sobie na 8 czerwca tylko z ta rzecza sie zagapilismy z zona... ;/

Bardzo dziekuje za szybka i rzeczowa odpowiedz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2010 20:48

cyp3k napisał(a):Witam, czy ktos podopowie jak wyglada wyjazd do Cro z malym 5ms. dzieckiem od strony urzedowej tj. czy jest wymagany dla malucha paszport czy nie ? ....

Nie tylko do Cro ale wszędzie, gdzie przekraczasz granicę (nawet wewnatrz UE) wymagany jest dokument stwierdzający tozsamość - dla każdego, bez względu na wiek.
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 18.05.2010 20:54

Wiec jutro biegne wyrabiac paszport. Dziekuje za pomoc !
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2010 20:56

Jaby co to wiesz, że paszport wyrabia się ok. 30 dni ? :wink:
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 18.05.2010 20:59

Wiem wiem, licze ze moze jakies podanie czy cos zalatwi sprawe, chyba ze moze jest mozliwosc doplaty do "priorytetu" ? ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2010 21:09

Dopłaty do priorytetu nie ma, ale my czekaliśmy na paszport dla naszego malucha dwa tygodnie.
Zastanawiam się tylko co w razie czego w tym roku - jakby nie było bedzie miał w dniu wyjazdu dwadzieścia miesięcy, a nie osiem i trochę ze zdjęciem nie podobny :wink:
agrestrybnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agrestrybnik » 18.05.2010 21:11

4 maja dalem w Rybniku dokumenty na paszport(zadnych znajomosci), 14 maja sprawdzam na necie status paszportu i pisze ze paszport czeka do odbioru, wczoraj go odebralem, ma wklepiona date wydania 7 maj, zalecany termin odbioru paszportu mialem 4 czerwca, czyzby malo ludzi wyrabialo paszporty
madej
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) madej » 18.05.2010 21:22

agrestrybnik napisał(a):4 maja dalem w Rybniku dokumenty na paszport(zadnych znajomosci), 14 maja sprawdzam na necie status paszportu i pisze ze paszport czeka do odbioru, wczoraj go odebralem, ma wklepiona date wydania 7 maj, zalecany termin odbioru paszportu mialem 4 czerwca, czyzby malo ludzi wyrabialo paszporty

w Poznaniu niestety czekam już 3 tydzień.W necie sprawdzałem i jeszcze nie gotowy.Co do podania to można je napisać i z reguły rozpatrują je pozytywnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2010 21:26

Interseal napisał(a):Zastanawiam się tylko co w razie czego w tym roku - jakby nie było bedzie miał w dniu wyjazdu dwadzieścia miesięcy, a nie osiem i trochę ze zdjęciem nie podobny :wink:

Nic nie będzie - paszport jak jest ważny to OK.
Moim dzieciakom robiłem paszport jak miały 2 lata (wtedy wydawano paszport na 10 lat) - jak miały 11 lat przekraczałem z nimi na ten dokument granice ukraińską - zdjęcie i "oryginał"średnio podobne ale jak Ukraińcy nie mieli problemu to inni tym bardziej się nie przyczepią :lol:
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 18.05.2010 21:41

To jutro zdam meldunek. Mysle ze dla "potomnosci" watek i informacja sie przyda ;-)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 19.05.2010 06:00

Często jest tak ze w danym okręgu jest jedno głowne 'biuro paszportowe' na ślasku np to Gliwice i jesli tam sie zanosiło to wyrabiali najszybciej (nawet w urzędzie w Rudzie gdzie składałam' wisiała taka informacja.
Ja skaładajac w rudzie miałąm po 17 dniach status do odebrania.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.05.2010 06:41

Wyrabiałem małej w zeszły piątek.
Zwykły mogłem odbierać nawet już po dwóch tygodniach.
Biometryczny wybrałem (niech dziecko ma :lol: ) i czekam równo miesiąc (nie spieszy mi się a zobacze jak nowy wygląda).
Cena ta sama więc...czyli 30 zł.
Paszport ważny będzie na 1 rok.
Przy składaniu wniosku muszą być oboje rodzice.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 19.05.2010 06:42

Interseal napisał(a):Zastanawiam się tylko co w razie czego w tym roku - jakby nie było bedzie miał w dniu wyjazdu dwadzieścia miesięcy, a nie osiem i trochę ze zdjęciem nie podobny :wink:

Sprawdz ważność paszportu. Dla takich małych dzieci wydaje się paszporty na rok (chyba że rodzice złożyli specjalny wniosek o paszport na 5lat) a władze kraju docelowego zazwyczaj chcą żeby paszport nie stracił ważności do 90 dni od daty przekroczenia granicy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.05.2010 06:47

Kir napisał(a):

Sprawdz ważność paszportu. Dla takich małych dzieci wydaje się paszporty na rok (chyba że rodzice złożyli specjalny wniosek o paszport na 5lat) a władze kraju docelowego zazwyczaj chcą żeby paszport nie stracił ważności do 90 dni od daty przekroczenia granicy

W związku ze zmianą wizerunku - wyrabiałem też małej za jednym zamachem D.O. i ten jest ważny 5 lat - z tym, że pani wyraźnie powiedziała, że rodzice częściej go zmieniają właśnie ze względu na problem przy kontroli (zdjęcie - nie odpowiada już wyglądowi dziecka).
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 19.05.2010 06:52

8)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone