Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport dla 2 miesięcznego dziecka

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
admikiel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) admikiel » 24.06.2005 09:18

Witam.
Wybieram się we wrześniu do Cro z moim Robaczkiem, który ma obecnie prawie 2 miesiące. Zakładam, że musze mu paszport wyrobić. Czy ktoś może wyrabiał paszport dla tak małego dziecka? Czy mam przewidywać jakieś trudności? Bo pierwszą to już widzę w zrobieniu mu zdjęcia...
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 24.06.2005 09:22

Witaj,
można maluszka wpisać do dowodu któregoś z rodziców. Ale szkopuł w tym, że tylko albo mamy albo taty i tylko z tym rodzicem małe może przekraczać granicę.
Fotograf pewnie znajdzie jakiś pomysł na zrobienie fotki.
My yrabialiśmy, jak Kapiszon miał 9 m-cy. Uba u fotografa był po pachy. Spróbuj takiego szkraba zmusić do patrzenia dłużej w tym samym kierunku... :-D
Ale udało się. Paszport zrobiony w 3 tygodnie. Wymiana za 2-3 lata i wtedy kosztuje 30 zł.
Noa gośćmoże sam sobie podróżowac po świecie.
A najlepiej to zadzwoń do wydziału paszportów. Może nasza szkieleccyzna ;-) ma swoje reguły?

A.
admikiel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) admikiel » 24.06.2005 09:29

Dzieki za info. Co do zdjęcia to chyba zrobię sam - w domu mam kawałek białej ściany i więcej czasu, żeby celować aż będzie odpowiednio ustawiony. Faktycznie sprawdzę w wydziale paszportów.
A co do specyfiki na szkieleczczyźnie to coś wiem o tym. Pierwszych 18 lat życia spędziłem w Starachowicach :lol:
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 24.06.2005 10:04

mama_Kapiszonka napisał(a):Witaj,
można maluszka wpisać do dowodu któregoś z rodziców...
A.

Oczywiście masz na myśli paszport, bo na dowód to dziecka nie przewieziesz nawet na Słowację... :)
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 24.06.2005 10:06

mama_Kapiszonka napisał(a):Witaj,
... Wymiana za 2-3 lata i wtedy kosztuje 30 zł.

Mojemu dziecku wyrabiałem paszport jak miało ok. 1 roku.
Teraz ma pięć i się jeszcze do zdjęcia na granicach nie czepiają :)
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 29.06.2005 22:08

Pamiętam, jak dzis... :)
mój syn miał 8 m-cy, u fotografa żoma klęczała z tyłu za stołeczkiem, a fotograf walił w dzwon. Paszport był darmowy (tzn na koszt obywateli) z ważnością na 10 lat. Do tej pory służy, a nasz michałek bardzo się z niego cieszy. Żona ma w paszporcie nazwisko z przed ślubu, syn a moje nazwisko. Na granicy szczególnie polacy dziwnie na nas patrzą (że niby facet z dzieckiem i obcą babą) Niemcy zawsze zabierają nasze paszporty do sprawdzania komputerem. Ale tylko wtedy gdy jedzie ze mną żona. Jak jadziemydo czech z synem to regułą jest, że za granicą czeską zatrzymuje nas policjanty czeskie i maglują nam papiery tak o, bez podania przyczyn. ok 5 minut nawet potrafią maglować. Nikt nigdy nam nic nie powiedział.

Reasumując:
fotograf spoko, dziecko też - tylko jak zwykle - żona wszystkiemu winna :lol: :lol:
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 29.06.2005 22:14

admikiel napisał(a):Witam.
Wybieram się we wrześniu do Cro z moim Robaczkiem, który ma obecnie prawie 2 miesiące. (...)

a co na to rodzice dziecka? hehe
a na poważnie. Nie boisz się? kupy sikanie inne takie upał jak cholera, masz klimatyzację w aucie? Ja mam jechaać z 6-cio latkiem i mam masę obaw...
admikiel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) admikiel » 14.07.2005 10:14

Finestra napisał(a):
admikiel napisał(a):Witam.
(...) Nie boisz się? kupy sikanie inne takie upał jak cholera, masz klimatyzację w aucie? Ja mam jechaać z 6-cio latkiem i mam masę obaw...

Jakoś się nie boję. W Chorwacji czuję się jak w domu - byłem już chyba z 10 razy. Drogi też nie. Klimę oczywiście mam, samochód duży - citroen C5 kombi, więc zapakuję wszystko co trzeba i jazda.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone