Wczoraj wróciłem z Chorwacji granicę przekraczałem w Słoweni
Tak jak i chorwat tak samo i słoweński celnik brali paszporty do ręki nie spogladajac wogóle oddawali kiwiąc ręką aby jechać.
ana588 napisał(a):wyjazd juz za tydzien... a MOJE obawy o przekraczenia granicy na dowod coraz wieksze Mam nadzieje, ze sie powiedzie... znajomi strasza jak moga heh...
pavio napisał(a):noyle napisał(a):blato napisał(a):Gdzieś na forum wyczytałem o problemach związanych z D.O. typu wypłacanie pieniędzy z banku, opieka lekarska? Prawda to?
Np w Chorwacji mamy darmowe leczenie pod warunkiem posiadania paszportu, wynika to zapewne, że polskie przepisy nie dopuszczają wjazdu do HR na D.O. prawdopodobnie występuję odmowa refundacji przez NFZ .
No i okazuje się że to nieprawda. Paszport nie jest konieczny do uzyskania bezpłatnej opieki zdrowotnej. Napisałem do Ambasady
Chorwacji w Polsce i otrzymałem następującą odpowiedz:
Witam
Na podstawie umowy dwustronnej przysługuje Państwu pomoc w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia, aby ją uzyskać należy się wylegitymować dokumentem pozwalającym stwierdzić tożsamość i obywatelstwo (dowodem lub paszportem) oraz należy posiadać ze sobą potwierdzenie ubezpieczenia z własnego kraju.
Pozdrawiam
Sekretariat Ambasady
Republiki Chorwacji
w Warszawie
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne