napisał(a) fly » 09.05.2021 20:00
abovo napisał(a):fly napisał(a):...delikatnie mówiąc, nie o takie info mi chodziło, ale dzięki.
Delikatnie mówiąc jesteś bardzo grzeczny odnosząc się tak do człowieka, który chciał ci pomóc.
Nie wszyscy siedzą w Krakowie lub Norwegii.
fly napisał(a):No i ups,
patrzę a mój paszport do 19.07.2021 i moje pytanie?:
-Czy w Krakowie trzeba rezerwować termin wizyty w celu złożenie wniosku (nic nie znalazłem na oficjalnych stronach, a chciałbym być pewny ze z ulicy/kolejki to załatwię.)
-czas oczekiwania na wydanie paszportu jest możliwy do skrócenia nawet do 7-10 dni, czy orientuje się ktoś jaka jest ewentualna dodatkowa opłata za to "turbo",i jakie trzeba warunki spełnić aby móć skorzystać z tej procedury.
pozdro
- Musisz zadzwonić do urzędu paszportowego w Krakowie i się dowiedzieć. Sytuacja jest płynna idąca w dobrą stronę, jednak informacje na stronach internetowych urzędów rozjeżdżają się z rzeczywistością. Jeśli nie możesz zadzwonić zrób opłatę paszportową, weź potwierdzenie i pójdź do urzędu. Tam wypełnisz wniosek i najprawdopodobniej zostaniesz przyjęty pomimo ewentualnych zapisów telefonicznych i jakiejś kolejki.
- Czas około 10 dni jest terminem bardzo realnym na odebranie paszportu bez turbo.
Pozdro.
...to prawda że nie wszyscy mieszkają w Krakowie, a już na pewnie nie wszyscy mieszkają w Norwegii,( czy mógłbyś przestać edytować i zmieniać swój post)
ale zdarza się że niektórzy składają wnioski paszportowe, a nawet tak bywa iż robią to w Krakowie, powiem nawet więcej-robili to w ciągu ostatnich1-2 miesięcy.
Urząd Paszportowy w Krakowie jest Wojewódzki, a jak już w międzyczasie ustaliłem, tylko to w Wojewódzkich Urzędach Paszportowych można złożyć wniosek o przyśpieszone wydanie paszportu oczywiście po wniesieniu dodatkowej opłaty.
Można napisać jako powód co się żywnie podoba, w moim przypadku będzie to prawda, iż od roku nie byłem w Polsce i nie mogłem tych formalności dokonać, a z powodu obecnie panującej sytuacji epidemiologicznej nie mogę tak długo czekać na ten dokument -powinno być ok.
Patrzyłem na tą stronkę kol.
piekara114 wydaje mi się że masz racje odnośnie wejścia i załatwienia z ulicy, tym bardziej ze restrykcje się luzują i nie będzie ograniczenia łącznej liczby osób. Dodzwonienie się graniczy z cudem, nawet wniosku nie ma aby go pobrać i wypełnić w domu a następnie już z wypełnionym przyjść do urzędu i go złożyć.
Przez Ambasadę a właściwie Konsulat ...też tak pomyślałem, tylko że koszt znacznie wyższy.
No nic, jutro bateria na full naładowana i ...zobaczymy.
dzienks