artur77 napisał(a):Witam serdecznie,
Planujemy za rok wybrać się samolotem z 13 miesięcznym dzieckiem na 2 tygodnie do Włoch. Będziemy lecieć liniami Ryanair z Polski. Wiem, że niemowlęta muszą mieć wyrobiony paszport lub tymczasowy dowód osobisty. Czy półrocznemu dziecku można już wyrabiać paszport? Przepraszam może za głupie pytanie ale nie mamy doświadczenia. jak to wygląda w praktyce?
Pozdrawiam
Mikromir napisał(a):Z tego co wiem, jeśli nie przekraczasz strefy Schengen to nie podajesz ani przy zakupie, ani przy odprawie on-line. Latałam ostatnio do Barcelony i Aten różnymi liniami i nigdzie nie musiałam podawać nr dokumentu.
artur77 napisał(a):Mikromir napisał(a):Z tego co wiem, jeśli nie przekraczasz strefy Schengen to nie podajesz ani przy zakupie, ani przy odprawie on-line. Latałam ostatnio do Barcelony i Aten różnymi liniami i nigdzie nie musiałam podawać nr dokumentu.
Tak, ale przy odprawie w Ryanair musisz wpisać nr dowodu lub paszportu.
artur77 napisał(a):Mikromir napisał(a):Z tego co wiem, jeśli nie przekraczasz strefy Schengen to nie podajesz ani przy zakupie, ani przy odprawie on-line. Latałam ostatnio do Barcelony i Aten różnymi liniami i nigdzie nie musiałam podawać nr dokumentu.
Tak, ale przy odprawie w Ryanair musisz wpisać nr dowodu lub paszportu.
nemo123456 napisał(a):Witam serdecznie,proszę o pomoc. W chwili obecnej posługuję się nie ważnym dowodem osobistym. Oczywiście,złożyłem wniosek 3tyg temu. Jednak jest nadal w trakcie realizacji. Przyjmując najgorszą z opcji...Czy uda mi się przekroczyć granicę? z nieważnym dokumentem?dodatkowo prawem jazdy? i potwierdzeniem złożenia wniosku w urzędzie? Jak może to wyglądać?
nemo123456 napisał(a):Witam serdecznie,proszę o pomoc. W chwili obecnej posługuję się nie ważnym dowodem osobistym. Oczywiście,złożyłem wniosek 3tyg temu. Jednak jest nadal w trakcie realizacji. Przyjmując najgorszą z opcji...Czy uda mi się przekroczyć granicę? z nieważnym dokumentem?dodatkowo prawem jazdy? i potwierdzeniem złożenia wniosku w urzędzie? Jak może to wyglądać?