balkanyrudej napisał(a):Generalnie odkąd zaczął się sezon urlopowy, moja skrzynka utonęła od maili pod tytułem, czy jadąc na Bałkany muszę mieć paszport. Generalnie za każdym razem robię duże oczy, bo do tej pory wydawało mi się, że zasadniczo jeśli się wyjeżdża za granicę (niekoniecznie mam tu na myśli strefę Shengen), to powinno się mieć dwa dokumenty, pozwalające przekroczyć granicę - paszport i dowód. Moje doświadczenie jest takie, że kiedyś będąc na wycieczce, zapodziałam gdzieś paszport w paryskim hotelu, a akurat byłam w drodze powrotnej do Polski. Gdybym nie miała wtedy paszportu, to nie wjechałabym do kraju (to było przed Shengen). Pomna tego doświadczenia zawsze mam przy sobie paszport i dowód, gdy jadę na Bałkany. Trochę nie mieści mi się w głowie, że osoby podróżujące nie uważają posiadanie paszportu za coś koniecznego i wielce się oburzają gdy piszę, że w sumie to może powinny go sobie wyrobić i jeszcze mają pretensje do mnie, że Bałkany nie są w Shengen, tak jakby to ode mnie zależało. Ot takie poranne przemyślenia.
Pozdrawiam,
ruda z Bałkanów według Rudej
Jak Twoja skrzynka pęka w szwach od tego typu informacji to średnio dobrze świadczy to inteligencji Twoich znajomych, że pisza do Ciebie, bo od takich informacji są ambasady danych krajów, żeby w razie wątpliwości się dowiedzieć u źródła. Poza tym co ty za bzdury wypisujesz i wprowadzasz ludzi w błąd że wybierając się Bałkany potrzebne są dowód i paszport , na Bałkanach za wyjątkiem Kosova wystarczy dowód osobisty. Na stronie ambasady Bośni i Herzegoviny jak WÓŁ jest to napisane, dzwoniłem w marcu w tym roku bo tez nam się skończył okres ważności paszportu, aby potwierdzić informację ze strony ambasady i Pani z ambasady jasno powiedziała iż informacja na stronie aktualna, i w zupełności wystarcza dowód , ale obowiązkowo trzeba mieć zieloną kartę, paszport nie jest wymagany ani dla dorosłego ani dla dziecka.
Pozdrawiam