Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2013 16:05

dborange napisał(a):Witam,

Do wjechania do Chorwacji wystarczy posiadać dowód osobisty, przy przekraczaniu granicy z BiH jak się jedzie do Dubrovnika, też nie jest wymagany paszport, dowód osobisty wystarczy Panom na granicy. Karty EKUZ działają ...
Pozdrawiam

W sprawie dowodu lub paszportu .... przeczytałeś kilka wcześniejszych postów :?: :idea:
A sprawie EKUZ - Od 1 lipca 2013 r. karta EKUZ obowiązuje również w Chorwacji. :idea:
dborange
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dborange » 08.07.2013 17:01

Janusz Bajcer napisał(a):
W sprawie dowodu lub paszportu .... przeczytałeś kilka wcześniejszych postów :?: :idea:

Sprawdziłem na własnej skórze parę dni temu.

Janusz Bajcer napisał(a):A sprawie EKUZ - Od 1 lipca 2013 r. karta EKUZ obowiązuje również w Chorwacji. :idea:

Sprawdził mój kolega :)
ferina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferina » 16.07.2013 21:45

Witam
Zakupiłam ubezpieczenie na nasz wyjazd ja i dwoje dzieci w Generali group dość bogaty pakiet za 157 zł na 12 dni.
Oprócz tego mam karty z NFZ . Czyli ubezpieczeni po zęby, a teraz odliczanie do wyjazdu....
AgnB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgnB » 19.07.2013 21:17

Witam,
Chciałabym spytać czy może ktoś wie coś na temat pełnomocnictwa międzynarodowego do kierowania pojazdem, np pożyczonym (czyli kiedy w dowodzie rejestracyjnym jest wpisana inna osoba, niż ta która prowadzi). Znalazłam taką informację na stronie PZM : http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/upo ... d,278.html
Czy ktoś wie czy faktycznie jest to wymagane? :(
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 20.07.2013 06:26

Na terenie unii nie trzeba pełnomocnictwa tylko dokumenty wymagane w kraju. Sprawdzone w praktyce przy dokładnej kontroli na granicy ze Słoweńsko-Chorwackiej i kontroli policyjnej na Węgrzech. Poza krajami unii wymagane.
AgnB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgnB » 20.07.2013 11:42

Dziękuję za odpowiedź :). Mamy zamiar pojechać do Dubrovnika przez BiH, czy ktoś spotkał się na tej trasie z kontrolą takiego upoważnienia? Trochę mnie to martwi, chociaż chyba na tym odcinku nie powinno być problemów...
dborange
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dborange » 21.07.2013 08:20

Nas na trasie nawet nie zatrzymywali, pokazaliśmy plik dowodów osób w samochodzie i machnął Pan ręką. Nie powinno być problemów.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.07.2013 08:27

dborange napisał(a):Nas na trasie nawet nie zatrzymywali, pokazaliśmy plik dowodów osób w samochodzie i machnął Pan ręką. Nie powinno być problemów.

A jak na granicy?
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 21.07.2013 22:26

A ja znowu to samo..... znajomi wrócili w ubiegłym tygodniu z CrO i na granicy celnik zażądał paszportu......nieźle jestem wystraszona bo mój w kwietniu stracił waznośc, a na wyrobienie już za bardzo czasu nie ma.......zamiast Podgory to chyba zostanie mi Hajdoszuboszlo....... :cry:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.07.2013 06:00

karin74 napisał(a):A ja znowu to samo..... znajomi wrócili w ubiegłym tygodniu z CrO i na granicy celnik zażądał paszportu......nieźle jestem wystraszona bo mój w kwietniu stracił waznośc, a na wyrobienie już za bardzo czasu nie ma.......zamiast Podgory to chyba zostanie mi Hajdoszuboszlo....... :cry:

Być może standardowy zwrot: pass please.
dborange
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dborange » 22.07.2013 16:45

karin74 napisał(a):A ja znowu to samo..... znajomi wrócili w ubiegłym tygodniu z CrO i na granicy celnik zażądał paszportu......nieźle jestem wystraszona bo mój w kwietniu stracił waznośc, a na wyrobienie już za bardzo czasu nie ma.......zamiast Podgory to chyba zostanie mi Hajdoszuboszlo....... :cry:

Nie siać Paniki. Wjazd na Dowód ...i nie wprowadzać zbędnych mylnych informacji. Nie masz paszportu dajesz dowód i się uśmiechasz :))

ps. Strona MSZ i tam wszystko jest napisane.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.07.2013 19:14

A ja miałem w tym roku dwa paszporty (żona i ja) oraz dwa dowody osobiste (dzieci).
Nikt nie podskakiwał z wrażenia i nie zrobiono mi kontroli osobistej oraz bagażnika.
Generalnie - nudy...
Qbańczyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qbańczyk » 23.07.2013 11:02

Witam

Ja mam trochę inne pytanie. Mianowicie wybieram się do Cro zaraz po ślubie ( 2 dni po ) i mam pytanie o dowód osobisty Małżonki. Jak wiadomo zaraz po ślubie jej nazwisko się zmieni i fizycznie nie będzie już kogoś o takim nazwisku jak jej panieńskie. Czy wtedy ten dowód jest ważny ? Czy w związku z taką sytuacją mogą być problemy ?

Pozdrawiam
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.07.2013 11:08

nie bedzie zadnych problemów
jak sie boisz to weź akt slubu choć ja nie wiem po co? :roll:
dowód osobisty jest? jest :D
Qbańczyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qbańczyk » 23.07.2013 11:14

ita napisał(a):nie bedzie zadnych problemów
jak sie boisz to weź akt slubu choć ja nie wiem po co? :roll:
dowód osobisty jest? jest :D

Ok dzięki za odpowiedź :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone