Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.07.2013 08:51

gaspar84 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowym forumowiczem mimo ze w Cro bylem juz 2 razy ale teraz jade z dzieckiem 4 letnim. Złozylismy wniosek o dowod osobisty ale nie wiem ile sie na niego czeka? Macie moze orientację?

Gdzie sens i logika, nie można było zapytać tam gdzie złożyliście wniosek, u urzędnika, kierownika, na wszelki słuciaj napisać pisemna prośbę o informację ? Forumowicze mają to wiedzieć i będą wiedzieć lepiej ? Urząd nie wie ?
Coraz bardziej infantylne pytania
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 03.07.2013 09:01

ferina napisał(a): Chorwacji, bo widzę , ze to tez dziki krach, chociaż taki piękny... no i wymiana w banku, dlatego chciałabym posłuchać osób , które tam były nie raz i znają to z własnego doświadczenia....

Czy tu miało być dziki kraj?? Serio tak myślisz?? Przyznam jestem zszokowana. Wiele mogłabym powiedzieć o Chorwacji, ale nie to, że to dziki kraj.

Doświadczenia ze służbą zdrowia na szczęście nie miałam, mimo chyba już 12 wyjazdów. Paszport zarówno my, jak i Julia nasza mamy zawsze. Głównym powodem jest to, że paszporty przydają się na inne podróże również.
Moi znajomi z dziećmi od 4 chyba lat jeżdżą na dowód, nigdy problemów nie mieli (ale też ze służby zdrowia nie korzystali).
Z karty EKUZ nie korzystam (choć od 01 lipca obejmuje też ona Chorwację) z tego prostego powodu, że nie ufam naszym państwowym tworom. Zawsze mam dodatkowe ubezpieczenie.

Do wymiany pieniędzy paszporty nie są Ci potrzebne.

I to naprawdę ucywilizowany kraj.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.07.2013 09:07

Aldonka napisał(a):...

Konkretnie paszport to nie ale kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją kiedy przy wymianie amerykańskich dolarów żądano ode mnie w kantorze dokumentu tożsamości.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 03.07.2013 09:13

romuald22 napisał(a):
Aldonka napisał(a):...

Konkretnie paszport to nie ale kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją kiedy przy wymianie amerykańskich dolarów żądano ode mnie w kantorze dokumentu tożsamości.

Może podejrzanie wyglądałeś :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Dokumentu tożsamości, czyli równie dobrze dowodu osobistego, prawa jazdy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2013 09:17

jara napisał(a):
gaspar84 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowym forumowiczem mimo ze w Cro bylem juz 2 razy ale teraz jade z dzieckiem 4 letnim. Złozylismy wniosek o dowod osobisty ale nie wiem ile sie na niego czeka? Macie moze orientację?

Nie powiedzieli, kiedy masz odebrać?

Na dowód osobisty czekasz do czterech tygodni,ale tak po dwóch tygodniach są już gotowe,znajomy złożył wniosek o paszport we Wrocławiu w poniedziałek a w piątek miał już gotowy :wink: wystarczy pogadać i poprosić kierownika wydziału paszportowego i sprawa załatwiona :wink:
ferina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferina » 03.07.2013 09:57

Witam
Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Jeśli chodzi i bank i pocztę, to właśnie o wymianę pieniędzy mi chodzi , raczej mniej o pocztówki lub zakładanie konta.
A dziki kraj , to raczej miałam na myśli przepisy, bo widzę, że niektóre są tak jak u nas- do dowolnej interpretacji- a potem są niejasności i problemy.
Wypowiadać więcej się nie mogę, bo jadę tam pierwszy raz, a nie miałam zamiaru nikogo tu urazić :smo:
Mama co chwila do mnie dzwoni i sprzedaje mi newsy z TV i radia i tam co chwila mówią o tym , że dowód nie wystarczy, że ubezpieczenie to nie tolerują z naszego NF i przez to mam mętlik, bo człowiek uważał , że media to wiedzą wszystko na bieżąco....
Podsumowując, jadę na dowód, dzieci mają paszporty, wyrobimy karty z NF.
Mam nadzieje,że wszystko przebiegnie bez problemu....
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 03.07.2013 09:59

Przebiegnie bez problemu. Nie zapomnijcie tylko zabrać dobrego humoru i pozytywnego nastawienia, a na pewno będzie wspaniale.
adamo1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamo1980 » 03.07.2013 10:01

ferina napisał(a):jadę na dowód, dzieci mają paszporty, wyrobimy karty z NF.

ja śmigam od kilku lat tylko na DO dla siebie i dziecka i było ok ( są a raczej były umowy między PL a CRO )
ale teraz jak CRO jest już w UE to sam DO starcza w zupełności bez poprzednich umów
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 03.07.2013 10:07

tak nam tez powiedzieli ze czeka sie okolo 2 tygodni, ale to "okolo" to rowniez moga byc 3 tygodnie a urlop niestety leci;/ w urzędzie powiedzieli ze jak przyjdzie to nas zaraz poinformują. Dziś mija równo tydzien wiec niecierpliwie czekamy - jak tylko dotrze to w drogę:)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.07.2013 13:57

z tego co wiem to można w necie sprawdzić po numerze wniosku
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 05.07.2013 20:13

Dzisiaj zadzwoniła nam Pani z gminy ze przyszedł dowód Małego - cieszylismy sie jak dzieci:D wiec dzisiaj szybkie pakowanko a jutro o 17 wyjazd do Chorwacji. Kierunek Trogir:)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 05.07.2013 20:36

ferina napisał(a):Podsumowując, jadę na dowód, dzieci mają paszporty, wyrobimy karty z NF.

Poczytaj może to:

ubezpieczenie-podrozne-t26943-60.html
woldox
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) woldox » 06.07.2013 12:29

gaspar84 miłego wypoczynku tylko nie zapomnij dowodu :)
ferina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferina » 07.07.2013 19:27

Jara dziękuję za podpowiedź, chyba zmienię zdanie i poświecę 200 zł na prywatne ubezpieczenie....
Gaspar84, miłego pobytu i czekamy na relacje :papa:
dborange
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dborange » 08.07.2013 15:56

Witam,

Do wjechania do Chorwacji wystarczy posiadać dowód osobisty, przy przekraczaniu granicy z BiH jak się jedzie do Dubrovnika, też nie jest wymagany paszport, dowód osobisty wystarczy Panom na granicy. Karty EKUZ działają ...
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone