Czytają, czytają, ale przykładowo włączam dzisiaj rano RMF i słyszę: "CHorwacja od dzisiaj w Unii, nalezy jednak pamiętać, że paszporty nadal na granicy są obowiązkowe"
I co? można mieć dylemat?
Aldonka napisał(a):karin74 napisał(a):Chorwacja od dzisiaj w UE a ja nadal nie wiem czy wystarczy przy granicy tylko DO? Wyjeżdzając wcześniej czyli w 2010 i 2012 roku mieliśmy paszporty, ale niestety w kwietniu straciły ważność. Szkoda kasy na nowe, ale gdyby się okazało na granicy, że celnik zrobi mi... to może wyrobić?
Podobnie jak wczoraj, rok temu i dwa lata itd (jak Chorwacja w Unii nie była) paszporty potrzebne nie są, wystarczą dowody osobiste.
Ja nie jestem upierdliwa, ale ludzie czy Wy w ogóle czytacie choć kilka wpisów wstecz w wątku w który wchodzicie?
karin74 napisał(a):Chorwacja od dzisiaj w UE a ja nadal nie wiem czy wystarczy przy granicy tylko DO? Wyjeżdzając wcześniej czyli w 2010 i 2012 roku mieliśmy paszporty, ale niestety w kwietniu straciły ważność. Szkoda kasy na nowe, ale gdyby się okazało na granicy, że celnik zrobi mi... to może wyrobić?
ferina napisał(a):Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci), jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty; także niektóre linie lotnicze wymagają przedstawienia paszportu.
ferina napisał(a):Dla mnie nie jest to odpowiedź jednoznaczna, słowo " jednak" pozostawia dwa wyjścia.
Tak jak piszesz: "Decyzje każdy podejmuje samodzielnie"
Tylko przepis powinien wyraźnie określić , co i jak, ale to chyba tak jak w Pl, każdy interpretuje po swojemu....
Martwię się tylko o pomoc medyczną, bo wiadomo, przy dzieciach trzeba być przezornym, kiedyś wyrabiałam takie karty z NF , nie wiem czy to dalej funkcjonuje i czy tolerowane jest na Chorwacji, bo widzę , ze to tez dziki krach, chociaż taki piękny... no i wymiana w banku, dlatego chciałabym posłuchać osób , które tam były nie raz i znają to z własnego doświadczenia....
gaspar84 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowym forumowiczem mimo ze w Cro bylem juz 2 razy ale teraz jade z dzieckiem 4 letnim. Złozylismy wniosek o dowod osobisty ale nie wiem ile sie na niego czeka? Macie moze orientację?
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne