Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 01.07.2013 09:30

Czytają, czytają, ale przykładowo włączam dzisiaj rano RMF i słyszę: "CHorwacja od dzisiaj w Unii, nalezy jednak pamiętać, że paszporty nadal na granicy są obowiązkowe"
I co? można mieć dylemat? :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.07.2013 09:36

Zamiast dylematów należy zmienić stację :D Bzdury gadają.
Wejście do Unii nie równa się z wejściem do strefy Schengen i może stąd ich informacje, ale jak widać dziennikarz(e) radia RMF w Chorwacji nie byli, mało wiedzą. Spokojnie, jedźcie, dowód wystarczy :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2013 09:43

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.07.2013 10:22

Aldonka napisał(a):
karin74 napisał(a):Chorwacja od dzisiaj w UE a ja nadal nie wiem czy wystarczy przy granicy tylko DO? Wyjeżdzając wcześniej czyli w 2010 i 2012 roku mieliśmy paszporty, ale niestety w kwietniu straciły ważność. Szkoda kasy na nowe, ale gdyby się okazało na granicy, że celnik zrobi mi... :papa: :papa: :papa: :papa: to może wyrobić? :roll:

Podobnie jak wczoraj, rok temu i dwa lata itd (jak Chorwacja w Unii nie była) paszporty potrzebne nie są, wystarczą dowody osobiste.

Ja nie jestem upierdliwa, ale ludzie czy Wy w ogóle czytacie choć kilka wpisów wstecz w wątku w który wchodzicie?

Albo zajrzeć do FAQ

:papa: :mrgreen:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 01.07.2013 10:26

karin74 napisał(a):Chorwacja od dzisiaj w UE a ja nadal nie wiem czy wystarczy przy granicy tylko DO? Wyjeżdzając wcześniej czyli w 2010 i 2012 roku mieliśmy paszporty, ale niestety w kwietniu straciły ważność. Szkoda kasy na nowe, ale gdyby się okazało na granicy, że celnik zrobi mi... :papa: :papa: :papa: :papa: to może wyrobić? :roll:

Wyrobić...może jeszcze uda sie na Malediwy skoczyć, a tam paszport konieczny :smo:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.07.2013 00:32

A może jakieś zakłady bukmacherskie porobimy: ile osób do końca tygodnia spyta o konieczność paszportu? :wink: :wink:

Obstawiam nie mniej niż 5 :twisted: :twisted:
ferina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferina » 02.07.2013 19:41

Ja zapytam.
Moim zdaniem, nie każdy jest tak błyskotliwy, jak co nie którzy tutaj, a zaglądamy na takie fora i pytamy bo widocznie albo coś przeoczyliśmy albo czegoś nie rozumiemy i szukamy pomocy od tych dobrze poinformowanych i mądrzejszych od nas.
Tak jak zauważyłam , są tu linki na stronę Ambasady polskiej w Zagrzebiu, ale tam nie jasno jest to sprecyzowane i informacje są nieaktualne, choćby pierwsza linijka w temacie:

WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE

Republika Chorwacji nie należy do Unii Europejskiej (planowana data wstąpienia to 1 lipca 2013 r.).

Następną informacja jest tez dwuznaczna( chociaż w jakimś temacie ktoś próbował wyjaśnić, że to dobra wola Chorwatów, że uznają nasz dowód a nie będą wymagać paszportu, no ale ja nie znam chorwackiego i nie chciałabym ryzykować):

Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci), jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty; także niektóre linie lotnicze wymagają przedstawienia paszportu.

No i bądź tu mądry.
Nie wiem czy zdążę wyrobić paszport , poza tym, tak jak tu większość stwierdziła , to dodatkowy koszt .
Jadę z dziećmi, one mają paszporty, nowe, ale jak będzie w banku z wymianą gotówki?
Napiszcie jak to było u was z doświadczenia, banki, lekarze......
Jak jest na prawdę?
I bardzo proszę nie odsyłajcie do linków chorwackich bo nie znam tego języka , angielski tez słabo , a w niemieckim raczej nie ma za wiele info.
Z góry dziękuję za pomoc i cierpliwość w odpowiadaniu.
Pozdrawiam
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.07.2013 19:45

ferina napisał(a):Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci), jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty; także niektóre linie lotnicze wymagają przedstawienia paszportu.

W tym cytacie jest zawarte wszystko, co władze Chorwacji chciały przekazać turystom zza granicy. Decyzje każdy podejmuje samodzielnie. My mamy paszporty.
Pozdrav
ferina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferina » 02.07.2013 19:55

Dla mnie nie jest to odpowiedź jednoznaczna, słowo " jednak" pozostawia dwa wyjścia.
Tak jak piszesz: "Decyzje każdy podejmuje samodzielnie"
Tylko przepis powinien wyraźnie określić , co i jak, ale to chyba tak jak w Pl, każdy interpretuje po swojemu....
Martwię się tylko o pomoc medyczną, bo wiadomo, przy dzieciach trzeba być przezornym, kiedyś wyrabiałam takie karty z NF , nie wiem czy to dalej funkcjonuje i czy tolerowane jest na Chorwacji, bo widzę , ze to tez dziki krach, chociaż taki piękny... no i wymiana w banku, dlatego chciałabym posłuchać osób , które tam były nie raz i znają to z własnego doświadczenia....
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.07.2013 20:06

ferina napisał(a):Dla mnie nie jest to odpowiedź jednoznaczna, słowo " jednak" pozostawia dwa wyjścia.
Tak jak piszesz: "Decyzje każdy podejmuje samodzielnie"
Tylko przepis powinien wyraźnie określić , co i jak, ale to chyba tak jak w Pl, każdy interpretuje po swojemu....
Martwię się tylko o pomoc medyczną, bo wiadomo, przy dzieciach trzeba być przezornym, kiedyś wyrabiałam takie karty z NF , nie wiem czy to dalej funkcjonuje i czy tolerowane jest na Chorwacji, bo widzę , ze to tez dziki krach, chociaż taki piękny... no i wymiana w banku, dlatego chciałabym posłuchać osób , które tam były nie raz i znają to z własnego doświadczenia....

Jest pewne asekuranctwo ze strony ustawodawcy. Doświadczenia na szczęście nie mam (służba zdrowia). Ale lektura forum pozwoliła mi się dowiedzieć, że paszport przy korzystaniu z pomocy medycznej był przydatny. A wyrabiając teraz EKUZ, wyrabia się ją na kraje Unii czyli na Chorwację też.
ferina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferina » 02.07.2013 20:13

Dziękuję za sugestie, czekam na dalsze,
nie chciałabym mieć przykrości na wakacjach, tylko same przyjemności... :lol:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.07.2013 07:37

Już od kilku lat nasi rodacy jeżdżą z z dowodem osobistym i nie ma problemów - tym bardziej teraz bedzie ich mniej. Oczywiscie w ruchu samochodowym.

Piszą o problemach ze:
- służbą zdrowia - zwykle mamy wykupione prywatne ubezpieczenie - teraz chyba też EKUZ bedzie wazne
- bankami - a co będziesz w banku załatwiać, szczególnie w Cro ??
- poczta - a tam to juz w ogóle nie wiem co ? do wysłania kartki paszport nie jest potrzebny.

Wg. mnie nie ma sensu ponosić kosztów i czasu wyrabiania paszportu.
Co prawda co roku go miałem - ale teraz akurat się skończył - więc zdecydowałem go nie odnawiać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.07.2013 07:53

pawelli napisał(a):Piszą o problemach ze:
- poczta - a tam to juz w ogóle nie wiem co ? do wysłania kartki paszport nie jest potrzebny.

Pieniądze można wymienić...jakby ktoś do menjalnicy miał daleko.

:oczko_usmiech:
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 03.07.2013 08:38

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowym forumowiczem mimo ze w Cro bylem juz 2 razy ale teraz jade z dzieckiem 4 letnim. Złozylismy wniosek o dowod osobisty ale nie wiem ile sie na niego czeka? Macie moze orientację?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.07.2013 08:47

gaspar84 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowym forumowiczem mimo ze w Cro bylem juz 2 razy ale teraz jade z dzieckiem 4 letnim. Złozylismy wniosek o dowod osobisty ale nie wiem ile sie na niego czeka? Macie moze orientację?

Nie powiedzieli, kiedy masz odebrać?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone