napisał(a) wolffer » 21.11.2012 21:21
JustynaWalczak napisał(a):witajcie,
Również potwierdzam że nie ma żadnego problemu z polskim ubezpieczeniem NFZ i dowodem jako jedyny dokument tożsamości. Również miałam do czynienia z chorwacką służbą zdrowia i jedyne co zrobili to xero dowodu osobistego i ksero europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego (wydają za darmo). A spotkało mnie złamanie nogi w kostce po tym jak na rolkach zjechałam/spadłam z klifu
...
fajnie, że Ci pomogli, ale zastanawia mnie po co im był ten ekuz. Z tego co mi wiadomo poza krajami UE i EFTA on nie obowiazuje. W Chorwacji będzie więc raczej ważny po wejściu do UE
No chyba, że się mylę, ale tu malutki fragment ze strony
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wyjezdzam-do Państwa, w których obowiązują przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego można podzielić na dwie kategorie: państwa UE oraz państwa EFTA. Od 1 maja 2004 r. Polska jest państwem członkowskim Unii Europejskiej i stosuje przepisy dotyczące koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Każde państwo członkowskie posiada własny powszechny system opieki zdrowotnej, dlatego wprowadzone zostały wspólne przepisy koordynujące zasady udzielania świadczeń zdrowotnych osobom uprawnionym na podstawie ustawodawstw państw członkowskich. Zasady te określają przede wszystkim: rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. oraz rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. Przepisy te obowiązują w 27 państwach członkowskich Unii Europejskiej - Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy oraz w państwach członkowskich EFTA - Islandia, Liechtenstein, Norwegia, Szwajcaria.