Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 11.11.2012 15:40

To obie miałyście farta z tym dowodem osobistym przy wizycie u lekarza. Na DO w tym roku niestety kazali mi zapłacić z własnej kieszeni.
Z tego wynika że w służbie zdrowia u nich jest taki sam burdel jak u nas :D
Miejmy nadzieję że problem zniknie po ich wejściu do Unii.
Ostatnio edytowano 13.01.2014 00:08 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 11.11.2012 23:37

Mosqito napisał(a):Z tego wynika że w służbie zdrowia u nich jest taki sam burdel jak u nas :D
Miejmy nadzieję że problem zniknie po ich wejściu do Unii.

Po co im w chodzić do Unii, jak będą mieli taki sam burdel jak u nas :lol:

Z tego wynika, że sam sobie zaprzeczasz :wink:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.11.2012 09:49

Miałem na myśli że zniknie problem z rozbieżnościami dot. konieczności posiadania paszportu :D
Na samą konsultację nie mogę narzekać. Co więcej, śmiem twierdzić że poszło sprawniej jak u nas.
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 21.11.2012 21:21

JustynaWalczak napisał(a):witajcie,
Również potwierdzam że nie ma żadnego problemu z polskim ubezpieczeniem NFZ i dowodem jako jedyny dokument tożsamości. Również miałam do czynienia z chorwacką służbą zdrowia i jedyne co zrobili to xero dowodu osobistego i ksero europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego (wydają za darmo). A spotkało mnie złamanie nogi w kostce po tym jak na rolkach zjechałam/spadłam z klifu :-(...

fajnie, że Ci pomogli, ale zastanawia mnie po co im był ten ekuz. Z tego co mi wiadomo poza krajami UE i EFTA on nie obowiazuje. W Chorwacji będzie więc raczej ważny po wejściu do UE

No chyba, że się mylę, ale tu malutki fragment ze strony https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wyjezdzam-do
Państwa, w których obowiązują przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego można podzielić na dwie kategorie: państwa UE oraz państwa EFTA. Od 1 maja 2004 r. Polska jest państwem członkowskim Unii Europejskiej i stosuje przepisy dotyczące koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Każde państwo członkowskie posiada własny powszechny system opieki zdrowotnej, dlatego wprowadzone zostały wspólne przepisy koordynujące zasady udzielania świadczeń zdrowotnych osobom uprawnionym na podstawie ustawodawstw państw członkowskich. Zasady te określają przede wszystkim: rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. oraz rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. Przepisy te obowiązują w 27 państwach członkowskich Unii Europejskiej - Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy oraz w państwach członkowskich EFTA - Islandia, Liechtenstein, Norwegia, Szwajcaria.
zeberka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zeberka » 26.12.2012 12:26

Dzień dobry

Na podstawie decyzji Rządu Republiki Chorwacji obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, nie potrzebują wizy, a chorwacką granicę mogą przekroczyć z ważnym dowodem osobistym lub paszportem. Sugerujemy jednak posługiwanie się paszportem, gdyż niektóre instytucje mogą wymagać okazania paszportu (np. kantory, banki czy ośrodki zdrowia).
Osoby małoletnie (dzieci) nie posiadający dowodu osobistego muszą posiadać paszport lub stosowny dokument wydany przez urząd wydający paszporty.

Pozdrawiam serdecznie
Konsul Honorowy Republiki Chorwacji w Poznaniu
Mam nadzieję że rozwieje to wasze wątpliwości :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.12.2012 12:36

zeberka napisał(a):Dzień dobry

Na podstawie decyzji Rządu Republiki Chorwacji obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, nie potrzebują wizy, a chorwacką granicę mogą przekroczyć z ważnym dowodem osobistym lub paszportem. Sugerujemy jednak posługiwanie się paszportem, gdyż niektóre instytucje mogą wymagać okazania paszportu (np. kantory, banki czy ośrodki zdrowia).
Osoby małoletnie (dzieci) nie posiadający dowodu osobistego muszą posiadać paszport lub stosowny dokument wydany przez urząd wydający paszporty.

Pozdrawiam serdecznie
Konsul Honorowy Republiki Chorwacji w Poznaniu
Mam nadzieję że rozwieje to wasze wątpliwości :)

Których nie ma od x czasu...
olalala
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olalala » 29.03.2013 09:36

Witam, w tym roku wybieramy się na Chorwacje po raz kolejny, ale tym razem okolice Makarskiej i chcemy wpaść do Dubrownika. Poszłam za Waszymi radami jedziemy całą rodzinką tylko na dowodach bo pech chciał że w marcu br. skończyły sie wszystkim paszporty.Pewnie temat wałkowany wielkokrotnie, ale nadal nie wiem jak to jest. Czy przejazd do Dubrownika przez BiH wymaga szcześcia:)?!? prosze odpowiedzcie czy przejadę tylko na dowodzie przez tą granice czy tam trzeba mieć jednak paszport plus zielona karta? niektórzy piszą że przejechali bez zielonej karty na " ładny uśmiech" a niektórym kazano wykupić. Będę wdzięczna za odpowiedż mimo że pewnie nie raz na moje wątpliwości była dawana na forum odpowiedz. Z góry dzięki.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.03.2013 09:39

olalala napisał(a):... prosze odpowiedzcie czy przejadę tylko na dowodzie przez tą granice czy tam trzeba mieć jednak paszport plus zielona karta?

D.O. + ZK

Zielona karta to nie kwestia ładnego uśmiechu tylko zabezpieczenia się przed roszczeniami w razie kolizji/wypadku.

Pozdrawiam

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2013 10:01

olalala napisał(a):Witam, w tym roku wybieramy się na Chorwacje po raz kolejny, ale tym razem okolice Makarskiej i chcemy wpaść do Dubrownika. Poszłam za Waszymi radami jedziemy całą rodzinką tylko na dowodach bo pech chciał że w marcu br. skończyły sie wszystkim paszporty.Pewnie temat wałkowany wielkokrotnie, ale nadal nie wiem jak to jest. Czy przejazd do Dubrownika przez BiH wymaga szcześcia:)?!? prosze odpowiedzcie czy przejadę tylko na dowodzie przez tą granice czy tam trzeba mieć jednak paszport plus zielona karta? niektórzy piszą że przejechali bez zielonej karty na " ładny uśmiech" a niektórym kazano wykupić. Będę wdzięczna za odpowiedż mimo że pewnie nie raz na moje wątpliwości była dawana na forum odpowiedz. Z góry dzięki.

Jedziesz kolejny raz na Chorwację :mrgreen: co za oszczędność i bezmyślność Obrazek ja już takich znam co jeżdżą do Chorwacji na dowody bez jakichkolwiek dodatkowych ubezpieczeń assistance i zdrowotnych :cry: a potem jest lament bo skręciłem/am nogę i musiałem/am płacić z własnej kieszeni,albo podczas kolizji :!: i kto teraz zapłaci,i tylko słyszę jaka to banda złodziei Obrazek
olalala
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olalala » 02.04.2013 15:10

Do Jack Daniels- wyluzuj chłopie!!!! bezmyślność !!!nie znasz mnie a wyskakujesz z takimi hasłami!!! myślałam ze chociaż na tym forum normalnie można zapytać ale widzę że zawsze sie znajdzie jakiś...., ech nie będę się stresować.
Dziękuję wszystkim którzy udzielili mi wyczerpującej wypowiedzi na priv. pozdrawiam was gorąco i życze kolejnych udanych wakacji, byle do lata.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.05.2013 10:28

olalala napisał(a):Witam, w tym roku wybieramy się na Chorwacje po raz kolejny, ale tym razem okolice Makarskiej i chcemy wpaść do Dubrownika. Poszłam za Waszymi radami jedziemy całą rodzinką tylko na dowodach bo pech chciał że w marcu br. skończyły sie wszystkim paszporty.Pewnie temat wałkowany wielkokrotnie, ale nadal nie wiem jak to jest. .

Z tego co widziałem i słyszałem - Polaków nie wałkują na granicy w drodze do Durbownika.
Nawet szyby nie otwierasz - machają żeby jechać
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 03.05.2013 10:44

pawelli napisał(a):
olalala napisał(a):Witam, w tym roku wybieramy się na Chorwacje po raz kolejny, ale tym razem okolice Makarskiej i chcemy wpaść do Dubrownika. Poszłam za Waszymi radami jedziemy całą rodzinką tylko na dowodach bo pech chciał że w marcu br. skończyły sie wszystkim paszporty.Pewnie temat wałkowany wielkokrotnie, ale nadal nie wiem jak to jest. .

Z tego co widziałem i słyszałem - Polaków nie wałkują na granicy w drodze do Durbownika.
Nawet szyby nie otwierasz - machają żeby jechać

Z tym, że od lipca będzie to granica UE. O ile paszport dalej nie będzie niezbędny, to o Zieloną Kartę bym zadbał żeby mieć. Kto jechał przez Neum w ostatnim roku to pewnie widział, że Chorwaci budują terminale odpraw granicznych. Jestem pewny, że przejazd nie będzie już taki szybki jak do tej pory. Ale róbcie jak chcecie tylko potem nie narzekajcie, że nie wiedzieliście.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.05.2013 10:53

w sumie masz racje.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 06.06.2013 14:59

A jak to będzie wyglądać po 1lipca z dziećmi będą dalej potrzebować paszportu czy będą mogli przekraczać granicę Chorwacji już na D O.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.06.2013 15:08

Dzieci przed i po 1 lipca mogą przekraczać granicę na podstawie D.O.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone