Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 15.06.2011 17:47

Radkoski - Z tego co wiem karta EKUZ wydawana przez NFZ nie obowiązuje w Chorwacji. Trzeba na czas pobytu dla siebie i rodziny wykupić ubezpieczenie zdrowotne w firmie komercyjnej.
iluzja4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iluzja4 » 20.06.2011 21:08

A czy jest ktoś kto był już w tym 2011 roku w Chorwacji na dowodzie osobistym ?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 20.06.2011 21:10

iluzja4 napisał(a):A czy jest ktoś kto był już w tym 2011 roku w Chorwacji na dowodzie osobistym ?

Ale myślisz że coś się zmieniło od poprzedniego roku ??
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.06.2011 21:28

Stendo napisał(a):
iluzja4 napisał(a):A czy jest ktoś kto był już w tym 2011 roku w Chorwacji na dowodzie osobistym ?

Ale myślisz że coś się zmieniło od poprzedniego roku ??

Nic się nie zmieniło pod tym względem, gwarantuję.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 20.06.2011 21:28

Na 1000% dojedziecie do CRO na dowodzie osobistym i zapewniam że nic się nie zmieniło od ubiegłego roku. Pozdrawiam
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 20.06.2011 21:38

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nic się nie zmieniło pod tym względem, gwarantuję.

Też tak myślę :D
Zbyt piękny kraj i zbyt dużo zarabia na turystach aby sam sobie strzelił w kolano nakładając dodatkowe restrykcje wjazdowe.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.06.2011 07:08

Stendo napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nic się nie zmieniło pod tym względem, gwarantuję.

Też tak myślę :D
Zbyt piękny kraj i zbyt dużo zarabia na turystach aby sam sobie strzelił w kolano nakładając dodatkowe restrykcje wjazdowe.

To po co pytać....? W razie wątpliwości wystarczyło sprawdzić na stronach MSZ-u...
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 21.06.2011 07:14

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):To po co pytać....? W razie wątpliwości wystarczyło sprawdzić na stronach MSZ-u...

Ja już kilka razy podawałem ten link do MSZ-u :lol:

Uffff, dokładnie 6 tygodni zostało do wyjazdu .......... :roll:
iluzja4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iluzja4 » 21.06.2011 08:11

Tak, macie rację, już czytałem to kilkadziesiąt razy, każdy link i informację, też ( niby ) jestem przekonany, ale jakoś tak już mam, że jak sam, czego nie dotknę to nie mam pewności , dla tego miałem nadzieję, że ktoś był w tym roku i potwierdzi ten fakt , jedziemy na dwa auta dwie rodzinki, ja i moja koleżanka nie mamy paszportu, i zostajemy na dowodach.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 21.06.2011 09:23

Miłego wypoczynku i luzik. Machniecie dowodami, nawet nikt im się nie będzie dokładniej przyglądał :lol:

Pozdrawiam Podkarpacie, ja za 6 tygodni ruszam ze Stalowej Woli.
krzy41siek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzy41siek » 20.07.2011 03:28

dziendobry ruszam za tydzien do Chorwaci, kolega z zona chce sie tez wybrac tylko zapomnial ze ma niewazny paszport czy jest mozliwosc wjechania na dowud osobisty zgury dziekuje za odpowiedz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.07.2011 06:47

krzy41siek napisał(a):dziendobry ruszam za tydzien do Chorwaci, kolega z zona chce sie tez wybrac tylko zapomnial ze ma niewazny paszport czy jest mozliwosc wjechania na dowud osobisty zgury dziekuje za odpowiedz

Przeniosłem post z Kalendarze we właściwe miejsce, a przed wyjazdem proponuję zapoznać się z FAQ

http://cro.pl/forum/viewforum.php?f=27
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 10.08.2012 09:44

Dadam swoje trzy grosze do dyskusji :)

Granica Słowenia/ Chorwacja

Przejście kolejowe Sapjane, 22 lipca 2012 roku, ok 16'50

Celnicy chcieli tylko i wyłącznie paszport dowód nie wchodził w grę.

I co by było gdyby się nie miało?
Telefon do Ambasady???

Powiem tak, jeśli się jedzie samochodem, jest ok, dowód wystarczy.
Ale wybierając inny środek transportu to lepiej zabrać paszport

Pozdrawiam,
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 10.08.2012 09:52

Ciekawi mnie co miał celnik do Twojego dowodu tożsamości ? Podejrzewam że chodzi o Straż Graniczną :D :D
Powiem Ci co ja bym zrobił: Dał mu DO i powiedział że paszportu ani nie mam ani nie potrzebuję i POPROSIŁ aby się w tej sprawie skonsultował ze swoim dowódcą albo komendantem przejścia. Sposób przekraczania granicy (pociągiem czy autem) nie ma tu nic do rzeczy. Ewentualne inne wytyczne MOGĄ być tylko w przypadku samolotu i to w ograniczonych przypadkach.
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 10.08.2012 10:16

Mosqito napisał(a):Ciekawi mnie co miał celnik do Twojego dowodu tożsamości ? Podejrzewam że chodzi o Straż Graniczną :D :D
Powiem Ci co ja bym zrobił: Dał mu DO i powiedział że paszportu ani nie mam ani nie potrzebuję i POPROSIŁ aby się w tej sprawie skonsultował ze swoim dowódcą albo komendantem przejścia. Sposób przekraczania granicy (pociągiem czy autem) nie ma tu nic do rzeczy. Ewentualne inne wytyczne MOGĄ być tylko w przypadku samolotu i to w ograniczonych przypadkach.

Ok,
Straż Graniczna,
Aczkolwiek pewnie Celnicy po pociągu chodzą także, to jednak jest granica EU.

To nie ja jechłam tym pociągiem , ale młoda osoba która, która nie jest tak wygadana jak Ty czy Ja.
Nie każdy też potrafi się dobrze porozumieć w obcym języku.

Opisuje tu przypadek jaki miał miejsce, i jaki może mieć miejsce.

Ale fakt jest faktem, i chyba lepiej ten paszport mieć przy sobie. Ja mam zawsze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone