Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 25.05.2011 17:30

zadzior89 napisał(a):Witam, to że wjechać na dowód osobisty można to oczywistość ale mam pytanie takie.

Czy ktoś bez paszportu a z dowodem musiał korzystać z służby zdrowia?
Czy ktoś bez paszportu a z dowodem brał udział w kolizji/wypadku?

Bo przejechać to nie wszystko

Witaj!
niedawno dzwoniłem do ambasady polskiej w CRO i bardzo uprzejma pani powiedziała, że dojechać dojedziemy do CRO na dowód, ale jeżeli ktoś ma zawsze lepiej miec przy sobie paszport, który w razie ewentualnej potrzeby skorzystania ze służby zdrowia jest niezbędny. Pozdrav
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 25.05.2011 18:47

Nie potrzeba mieć paszportu do służby zdrowia...
Trzeba z dowodem mieć kartę z NFZ-u o składkach na ubezpieczenie zdrowotne uprawniające do świadczen poza granicami kraju :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2011 06:58

radkoski napisał(a):Nie potrzeba mieć paszportu do służby zdrowia...
Trzeba z dowodem mieć kartę z NFZ-u o składkach na ubezpieczenie zdrowotne uprawniające do świadczen poza granicami kraju :wink:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=731856#731856
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 26.05.2011 07:14

Stendo napisał(a):
espeso napisał(a):dziecku kończy sie 16 czerwca.....
......wyrobimy się z powrotem przed 16

http://poradnik.poland.gov.pl/

Okres ważności paszportu nie może być krótszy niż dozwolony czas pobytu.

Dzięki :) i tak zaryzykujemy, w końcu wjeżdzżają z ważnym paszportem , zastanawia mnie tylko ten ostatni cytat - co to znaczy, czy to się tyczy długości mojego pobytu? bo jak tak to no problem :) ale to już pewnie wykładnię prawa by trzeba :wink:
KRZYSIEK&MAGDA
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRZYSIEK&MAGDA » 13.06.2011 13:11

hejka

w tym roku jedziemy do CRO. poraz pierwszy, chcemy zabrać moja siostrę która ma 15 lat, nie posiada paszportu ale czeka na odbiór dowodu osobistego tymczasowego. Czy ten dokument wystarczy do przekroczenia granic ? bardzo dziękuje z góry za pomoc
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.06.2011 13:19

KRZYSIEK&MAGDA napisał(a):hejka

w tym roku jedziemy do CRO. poraz pierwszy, chcemy zabrać moja siostrę która ma 15 lat, nie posiada paszportu ale czeka na odbiór dowodu osobistego tymczasowego. Czy ten dokument wystarczy do przekroczenia granic ? bardzo dziękuje z góry za pomoc

Tak.
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 14.06.2011 09:33

Jacek S napisał(a):

Tak.

Potrzebujesz zgodę rodzica na wyjazd siostry pod Twoją opieką. Siostra nie może bez pełnoprawnego opiekuna przekroczyć granicy. Najlepiej w jezyku polskim i angielskim. Nastpnie udajesz sie do notariusza z rodzicami aby potwierdzil prawdziwosc podpisów (koszt 24,80 zł :D) Wiem bo sam wybieram sie za kilka dni z 16 letnim bratem. Dowód tymczasowy starczy w zupełności. Jak chcesz mam juz napisane po polsku i angielsku jak ma to wyglądać
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.06.2011 09:41

dzkzsl napisał(a):Potrzebujesz zgodę rodzica na wyjazd siostry pod Twoją opieką.

Chyba, że ma się koło 33 lat to nie... :wink:
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 14.06.2011 09:45

No tak. Na szczescie w tych dowodach starych nie masz wpisanych swoich dzieci tak zeby sie przyczepili do siostry. W kazdym razie informacja sie przyda jakby ktos mlodszy sie wybieral z rodzenstwem
KRZYSIEK&MAGDA
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRZYSIEK&MAGDA » 14.06.2011 22:58

dzkzsl napisał(a):
Jacek S napisał(a):

Tak.

Potrzebujesz zgodę rodzica na wyjazd siostry pod Twoją opieką. Siostra nie może bez pełnoprawnego opiekuna przekroczyć granicy. Najlepiej w jezyku polskim i angielskim. Nastpnie udajesz sie do notariusza z rodzicami aby potwierdzil prawdziwosc podpisów (koszt 24,80 zł :D) Wiem bo sam wybieram sie za kilka dni z 16 letnim bratem. Dowód tymczasowy starczy w zupełności. Jak chcesz mam juz napisane po polsku i angielsku jak ma to wyglądać

bardzo będę wdzięczny za wszelka pomoc. dlatego proszę żebyś mi wysłał (jeśli to możliwe) te oświadczenie adres mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.06.2011 07:06

espeso napisał(a):
Stendo napisał(a):
espeso napisał(a):dziecku kończy sie 16 czerwca...........wyrobimy się z powrotem przed 16
http://poradnik.poland.gov.pl/
Okres ważności paszportu nie może być krótszy niż dozwolony czas pobytu.
Dzięki :) i tak zaryzykujemy, w końcu wjeżdzżają z ważnym paszportem , zastanawia mnie tylko ten ostatni cytat - co to znaczy, czy to się tyczy długości mojego pobytu? bo jak tak to no problem :) ale to już pewnie wykładnię prawa by trzeba :wink:

Pobyt tzw. turystyczny to okres max. 90 dni, kiedy nie potrzebne jest pozwolenie na pobyt. Dla turysty to właśnie tych 90 dni to " dozwolony czas pobytu".
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 15.06.2011 08:55

Jacek S napisał(a):
dzkzsl napisał(a):Potrzebujesz zgodę rodzica na wyjazd siostry pod Twoją opieką.

Chyba, że ma się koło 33 lat to nie... :wink:

wlasnie dorwalem dowod brata i ma tam zapisane imiona rodzicow,takze troche ryzykujesz. Jeden celny moze to wziac pod uwage , inny moze nawet nie zwrocic na to uwagi
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 15.06.2011 09:04

KRZYSIEK&MAGDA napisał(a):
dzkzsl napisał(a):
Jacek S napisał(a):

Tak.

bardzo będę wdzięczny za wszelka pomoc. dlatego proszę żebyś mi wysłał (jeśli to możliwe) te oświadczenie adres mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam

poszlo.

Moze zamieszcze dla wszystkich abym nie musiał wysyłać każdemu z osobna (w miarę możliwości proszę o jakies kosmetyczne poprawki (język angielski oraz oznaczenie lub umieszczenie tego przez admina bo jakimś widocznym miejscu bo na pewno się przyda)

Imię nazwisko
adres i nr dowodu
rodziców

miejscowość,data (po prawej stronie)

Zezwalam na wyjazd poza granicę Rzeczypospolitej Polskiej, mojego syna ......................., urodzonego ............. r. w Koszalinie, zamieszkałego .................., 76-150 Darłowo, numer dowodu osobistego ............., pod opieką mojego syna ......................, urodzonego ................ r. w Człuchowie, zamieszkałego ........................, 76-150 Darłowo, numer dowodu osobistego ................

Permission to travel outside the Republic of Poland, my son ..................., born on ..................... in Koszalin, a resident of ..............................., 76-150 Darłowo, identity card number .................., under the care of my son ....................., born on ................. in Człuchów, a resident of
...................., 76-150 Darłowo, identity card number ...................
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2011 11:07

dzkzsl napisał(a):wlasnie dorwalem dowod brata i ma tam zapisane imiona rodzicow,takze troche ryzykujesz. Jeden celny moze to wziac pod uwage , inny moze nawet nie zwrocic na to uwagi

Fakt...ale śledztwo Przeprowadziłeś :wink:
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 15.06.2011 12:59

Jacek S napisał(a):
dzkzsl napisał(a):wlasnie dorwalem dowod brata i ma tam zapisane imiona rodzicow,takze troche ryzykujesz. Jeden celny moze to wziac pod uwage , inny moze nawet nie zwrocic na to uwagi

Fakt...ale śledztwo Przeprowadziłeś :wink:

No tak calkowicie przez przypadek,ale widze teraz,ze na moim tez sa imiona rodziców. W każdym razie poczułem się do odpowiedzialności poinformowania Cię o tym
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone