Witaj Tymona
Sporo już dowiedziałaś się o Paryżu.
O komunikacji napisał Jacek S. Ja dodam, że kilka linii ma odcinki naziemne, a najdłuższy ma linia 6 i warto się nią przejechać.
Zachęcam jednak do zwiedzania Paryża na piechotę.
Ja polecam 11 dzielnicę jako punkt wypadowy.
Przyjeżdżając do Paryża zatrzymywałem się w trzech hotelach które były w niedalekiej odległości od stacji metra Oberkampf i Parmentier. Stamtąd jeden przystanek na Plac Republiki i możliwość przesiadki praktycznie we wszystkich kierunkach.
Pierwszy Cosmo's, a drugi Mary's. trzeci w tej chwili jest w remoncie.
Dodatkową zaletą jest dobry dojazd i wyjazd z miasta nawet w godzinach szczytu.
Średnio za pokój 2 os z łazienką koszt wynosi 60 ojro .Taniej po prostu się nie da.
Oczywiście są tańsze, ale komfort żaden i syf przy okazji.
Parkowanie w stolicy Francji test skomplikowane. Każdy centymetr wolnej powierzchni należy do zaparkowanego pojazdu. Praktycznie ciężko znaleźć auto, które nie ma obitego lub porysowanego zderzaka. Nie radzę zostawiać pojazdu na ręcznym hamulcu. Jeżeli już to na 4 , 5 biegu z kołami ustawionymi na wprost. Komfortową sytuację daje nam parking podziemny, lecz cena może trochę odstraszać. Wadą jest to, że nie można wjeżdżać samochodami z instalacją gazową. Ja najczęściej korzystałem z parkingu pod Centrum Pompidou
Do ciekawostek można zaliczyć przechodzenie Paryżan na czerwonym świetle, oczywiście po przepuszczeniu jadących samochodów. Jak nie przejdę razem z nimi to patrzą jakoś podejrzliwie, więc przechodzę razem z nimi bez większych oporów.
Resztę praktycznych informacji znajdziesz w przewodnikach.
Pozdrawiam
skywalker_01