Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paryż raz jeszcze.

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.08.2010 18:08

weldon napisał(a):Niestety Janku, Jacek na wywczasy wyjechał, w związku z czym muszę
za kolegę nadrabiać i komentarze takie, jak potrafię czynić :wink:

Komentarze są przedniej marki, choć może kobiety miałyby jakieś uwagi. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.08.2010 18:11

Nasza podróż nieuchronnie zbliża się do końca. No bo ile w końcu można o tym Paryżu? Miasto, jak każde inne. :wink:

231.
Obrazek

232.
Obrazek

Luwr i samotność.

233.
Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.08.2010 18:34

To już ostatnie obrazki z Luwru i z Paryża.

234.
Obrazek

235.
Obrazek

236.
Obrazek

237.
Obrazek

238.
Obrazek

239.
Obrazek

I tak dobrnęliśmy do końca. Dziękując moim towarzyszom podróży wyrażę cichą nadzieję, że może ta relacja pomoże komuś w podjęciu decyzji o miejscu jednego z następnych wyjazdów. :D

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2010 18:43

jan_s1 napisał(a):... może ta relacja pomoże komuś w podjęciu decyzji o miejscu jednego z następnych wyjazdów.

Decyzja podjęta. W zasadzie to nie mam po co tam jechać.
Pomijam, że brak Jadrana i ładnych kamieni na plaży, ale to by się dało przeboleć.
Sęk w tym, że tak w zasadzie, wystarczy przejść jeszcze raz, z tobą tę relację.
I taniej i nogi nie bolą, a efekt, nawet jeżeli nie taki sam, jakby samemu sie tam udać,
to, co najmniej porównywalny ...

W zasadzie powinieneś wstęp płatny do relacji zrobić ...
Cześć kosztów by ci się zwróciła. A może nawet duża część? :lol:

Dzięki :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.08.2010 18:51

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):... może ta relacja pomoże komuś w podjęciu decyzji o miejscu jednego z następnych wyjazdów.

W zasadzie to nie mam po co tam jechać.

Sęk w tym, że tak w zasadzie, wystarczy przejść jeszcze raz, z tobą tę relację.
I taniej i nogi nie bolą

Zaczynam żałować, że ją napisałem. :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.08.2010 19:38

jan_s1 napisał(a):
Zaczynam żałować, że ją napisałem. :lol:

Nie żałuj , wyznam Ci szczerze , że dzięki Twojej relacji zarażonych Paryżem jest wielu - my z Agnieszką na pewno :D :D
Tylko decyzja o wyjeżdzie musi zostać jeszcze przedyskutowana co do ilości dni pobytowych . Tydzień :?: Myślę , że powinno wystarczyć na zwiedzanie przynajmniej części miasta z Luwrem włącznie 8)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.08.2010 08:59

piotrf napisał(a):
Nie żałuj , wyznam Ci szczerze , że dzięki Twojej relacji zarażonych Paryżem jest wielu - my z Agnieszką na pewno :D :D

Po deklaracji weldona przywracasz moją wiarę w człowieka. :D

piotrf napisał(a): Tydzień :?: Myślę , że powinno wystarczyć na zwiedzanie przynajmniej części miasta z Luwrem włącznie 8)

Oczywiście, że nie wszystko zdążycie zobaczyć, ale na pewno to, co najważniejsze.
Jest jeden problem: ustalić, co jest najważniejsze!

:lol:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.08.2010 09:11

Piękny ten Paryż, nie ma co :)
Mąż już się nawet zgodził na to, żeby fundusze zgromadozne w śwince przeznaczyc na spędzenie kilku dni w Paryżu. Stało się tak pewnie dlatego, że mu Twoją relację co rusz pokazywalam ;) Zobacz to, jakie fajne, a tutaj jak zielono, a to tak ładnie oświetlone... i facet wymiękł :twisted:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.08.2010 16:05

Roksa_ napisał(a):Mąż już się nawet zgodził na to, żeby fundusze zgromadozne w śwince przeznaczyc na spędzenie kilku dni w Paryżu.

Pozdrawiam męża.
I Ciebie naturalnie też. :lol:

Co prawda to forum chorwackie, ale myślę, że znajdzie się miejsce na jeszcze jedną paryską relację.
Twoją. :D
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 13.08.2010 19:29

Jan_s1 wiem, że to jest już koniec relacji, ale muszę Ci przyznać, że namagnetyzowałeś swoją relacją wiele osób na ten Paryż.
I będziesz miał duży wkład w to, że po tej relacji Paryż będzie przyciągał jeszcze bardziej. :)

Najwyraźniej dobrze znasz to miasto i świetnie tam się czujesz.
Zdjęcia bardzo wiele oddały i fajnie połączyłeś to z ciekawostkami (z historią też).

Wielkie dzięki za końcowe podziękowanie, ale Tobie też wypada podziękować za treściwą relację i spędzony relacyjny czas (choć nie zawsze autorsko to odczuwałeś w postach (co do mojej osoby), dlatego chociaż teraz parę szczerych słów uznania na sam koniec. :)

I to prawda, że z Paryża wycisnąłbyś jeszcze wiele ciekawych (odrębnych, tematycznych) wątków na forum.

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.08.2010 19:34

Janie, dziękuję bardzo za pokazanie Paryża w różnych odsłonach. Z przyjemnością czytałam ciekawe anegdoty i oglądałam piękne zdjęcia.

Twoja relacja to wspaniały przewodnik po tym mieście, mam nadzieję, że go wykorzystam :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.08.2010 08:47

nomad napisał(a):muszę Ci przyznać, że namagnetyzowałeś swoją relacją wiele osób na ten Paryż.

To był główny cel przyświecający powstaniu tej relacji, mam więc cichą nadzieję, że tak bardzo się nie mylisz. :wink:

nomad napisał(a):I to prawda, że z Paryża wycisnąłbyś jeszcze wiele ciekawych (odrębnych, tematycznych) wątków na forum.

Oczywiście, że nie tylko ja, ale ktokolwiek inny też by wycisnął. Czekamy więc na ochotników. :lol:

Dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.08.2010 08:51

maslinka napisał(a):Twoja relacja to wspaniały przewodnik po tym mieście, mam nadzieję, że go wykorzystam :D

Miło mi, że znowu mnie odwiedziłaś. :D

A jak już pojedziesz, to nie zapomnij aparatu. :lol:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 19.08.2010 10:04

Janie - zacznę od tego, że wczoraj pozbawiłeś moją rodzinę posiłku :wink: :lol: A było to tak: siedzę Ci ja i czytam sobie Twoją relację. I właśnie wtedy, gdy pisałeś o naszym rodaku, dzięki któremu dzisiejszy świat może błąkać się po korytarzach (a nie alejkach :wink: )Luwru :wink: poczułam potworny smród spalenizny :lol: Od razu przypomniałam sobie, że ja nie tylko czytam relację, ale przede wszystkim obiad gotuję. Niestety - okazało się, że za późno sobie przypomniałam. A to wszystko przez Twoją relację :lol: :lol: :lol:

jan_s1 napisał(a):Tak jest, to obiekt westchnień Tymony - Musee d'Orsey.
tak, tak, tak, tak- serce zaczęło mocniej bić, ciśnienie wzrosło, nie mówiąć nic o tętnie :D :D :D

jan_s1 napisał(a):Nie będę Jej pokazywał wnętrza i to bynajmniej nie z jakiejś złośliwości - przecież niedługo pojedzie i sama zobaczy. :D
No właśnie :D Chociaż - przyznam się bez bicia, że w Amsterdamie też są dwa miejsca, które przyprawiają mnie o palpitacje serca :wink: :lol: na przykład to lub to

jan_s1 napisał(a):Nie było to wcale proste. Najpierw musiałem przecisnąć się w określone miejsce, a potem poprosić, żeby zrobili mi trochę miejsca na statyw
No ale jaki jest finał - udało się zrobić te wieczorne zdjęcia, czy jednak nie (i dlatego ich w relacji nie ma). Z drugiej strony domyślam się, że trudno jest zrobić zdjęcie "atmosferze" mostu :wink: :D

jan_s1 napisał(a): Pablo Picasso, Jean-Paul Sartre i Ernest Hemingway. Z całej tej trójki tylko ostatni jest coś wart
Okolice Saint-Germain to w latach 1944-50 słynna "Mekka egzystencjalizmu", gdzie rolę guru grał właśnie J.P.Sartre. Nic na ten temat nie napiszę, bo ani egzystencjalizmu, ani Sartre'a nie trawię.
No się tym Sartrem ubawiłam :lol: bo przypomniało mi się, jak w latach mocno szkolnych wydawało mi się, że to jedyna właściwa droga myślenia :wink: a teraz - jak co roku o tej drodze opowiadam młodszym pokoleniom :wink:, to sobie tak po cichu myślę myślę, że gdyby prozac wcześnie wymyślono... :wink: :lol: Ale zastanawiam się, czym Ci podpadł Picasso, bo generalnie jest kilka możliwości :wink: :D

A ta fontanna M.M - pięęęęękna :hearts:

Ponieważ Twoja relacja dobiegła końca, a ja czuję pewien niedosyt, poproszę o jakieś suplementy :D
Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawa, co Ty sobie Janie myślisz o Francuach :D
No i może jszcze napiszesz coś o objawieniach kulinarnych

pozdrawiam serdecznie
:D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.08.2010 11:38

Witaj Jan_s.
Ostatnio coś zaniedbuję to forum tzn. rzadko zaglądam ale teraz czekajac na kogoś tam .... zaglądam na forum i na Twój Paryż.
Relacja super, zresztą jak zawsze w Twoim wydaniu ( jak tak "fotograficznie" przegladam).

Dużo zdjęć, opis treściwy ... wnioskuję, ( jak zawsze po interesujących relacjach), dużo czytających, teraz właśnie "uderzy" na Paryż. :lol: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Paryż raz jeszcze. - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone