Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parkowanie Cro.maniaka

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.03.2010 09:41

JacYamaha napisał(a):1,5 metra

Linię namalował któryś z kierowców, aby zachować te 1,5 m. Dla ułatwienia parkowania i zabezpieczenia przed mandatem. W końcu wizytacje SM mamy prawie codziennie. Nasza ulica jest chyba najczęściej patrolowaną w Warszawie :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.03.2010 10:02

JacYamaha napisał(a):...

Pisząc mniej więcej, miałam na myśli mniej więcej, a nie tak samo.

Zostawiać 1,5m i dobrze, ale parkując wysiadacie z samochodu i mierzycie, czy jest to wlaśnie 1,5m? Nie wiem... ja to robię na oko i pewnie nie raz było tak, że zostało 1,3m czy 1,8m.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.03.2010 10:12

Widzę zdjęcie a potem czytam.
Nie leciałem mierzyć (nie jestem oszołomem).
Napisałem tylko to o czym napisałem kolega Szaki.

Pozdrawiam świątecznie

PS. My już chyba kiedyś pisaliśmy o jakimś mandacie...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.03.2010 10:12

Akurat w Gliwicach te 1,5 m to w wielu wypadkach totalna fikcja, bo w rejonie rynku to chodniki mają po 70-80 cm i w tym miejscu jakoś nikt się nie czepia by poszerzyć. Osobiście byłem przekonany że należy pieszym zostawić metr i nie będę się z błędu wyprowadzał jeśli taka konieczność np w Gliwicach zaistnieje :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.03.2010 10:15

No ale chyba logicze jest, że jak gdzieś jedziesz i nigdy tam nie ma miejsca do zaparkowania to jest odbój (czy to wina chodnika jest, że za wąski :wink: :lol: ).
Ostatnio edytowano 30.03.2010 10:15 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.03.2010 10:15

Moim zdaniem to my kierowcy jesteśmy za bardzo wygodniccy i chcielibyśmy podjechać jak najbliżej celu. często się tak nie da a odległość 100-200 metrów od celu to już dla nas za daleko... Ja podobnie jak szaki mogę tym kamieniem... Nie zatrzymuje się na chodnikach, trawnikach, przejściach dla pieszych, powierzchniach wyłączonych, miejscach dla inwalidów... Wiem, że nie będzie gdzie zaparkować to jadę komunikacją. Ze swojego podwórka mam dwa przykłady. Jeden to Urząd Skarbowy gdzie ludzie parkują jeden na drugim, rozjeżdżone jest wszystko co można. Obok Urzędu parking płatny, 1h 5 zeta. Miejsca wolne są zawsze. Drugi to Centrum Onkologii gdzie czasem jestem i lekarza. Sytuacja podobna. Wyłączony przez parkujących jeden pas ruchu, wszystkie trawniki itp. Po drugiej stronie ulicy parking w osiedlu, są wolne miejsca... i co drugi na trawniku to jeszcze tacy z rybką... :evil:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.03.2010 10:16

JacYamaha napisał(a): My już chyba kiedyś pisaliśmy o jakimś mandacie...

Pisaliśmy :) Chodziło o te przysłowiowe 1,5m od łuku przy ala skrzyżowaniu na drodze osiedlowej :)

Rówznież pozdrawiam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.03.2010 10:18

Bocian napisał(a):...

Albo pod cmentarzami na 1 listopada...
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 30.03.2010 10:41

Roksa_ napisał(a):Nie o takie parkowanie mi chodzi, mi np. zdarzyło się zaparkować przy drodze, trochę zbyt głęboko na chodniku. I znowu... chodnikiem dało się spokojnie przejść, ale parkować tam nie było wolno.

jesteś pewna, że dało się przejść?? a próbowałaś z wózkiem? czy zostawiłaś miejsce tylko na jedną nogę??
Ostatnio edytowano 30.03.2010 10:51 przez twister07, łącznie edytowano 2 razy
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 30.03.2010 10:42

Roksa_ napisał(a):Oczywiście mój post został nadinterpretowany,

Oczywiście, że tak, ale to częste zjawisko również w innych tematach.

Pewnie, że przy parkowaniu nie należy nikomu utrudniać życia - o tym było wyżej i nie można się z tym nie zgodzić. Szczytem chamstwa jest zajmowanie miejsc dla niepełnosprawnych bez stosownych uprawnień. To jest raczej proste. Ale jest jeszcze w polskich miastach sporo miejsca, gdzie można by zaparkować baz stwarzania zagrożenia i bez utrudniania komuś życia, ale niestety przepisy na to nie pozwalają. I nie wnikam, czy to przepisy są mało sensowne, czy są źle stosowane (chyba częściej to drugie). Faktem jest, że w takich miejscach również nie parkuję, ale wyłącznie z obawy przed mandatem. I krew mnie zalewa! :evil:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 30.03.2010 10:54

twister07 napisał(a):
Roksa_ napisał(a):Nie o takie parkowanie mi chodzi, mi np. zdarzyło się zaparkować przy drodze, trochę zbyt głęboko na chodniku. I znowu... chodnikiem dało się spokojnie przejść, ale parkować tam nie było wolno.

jesteś pewna, że dało się przejść?? a próbowałaś z wózkiem? czy zostawiłaś miejsce tylko na jedną nogę??

Dokładnie. Próbowałaś kiedyś przejść z wózkiem dziecięcym? Nie sądzę. Wierz mi, pchanie się z wózkiem na ulicę bo inaczej się nie da nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy.

Czasem myślę, że niektórych kierowców (pieszych zresztą też żeby nie było że się czepiam) myślenie boli.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 30.03.2010 10:56

Sam nie jestem niepełnosprawny ale często wożę takie osoby i szlag mnie trafia kiedy muszę zaparkować. Koperty zajęte i sam muszę łamać chwilowo przepisy żeby niepełnosprawny mógł wysiąść ale i tak nikt mnie nie złapie tak samo jak tych co stają na kopertach bez zezwolenia. Żeby nie było tak źle to powiem że poprawiło się pod dużymi marketami, sporo wolnego miejsca ale.... do czasu. Przed każdymi większymi świętami jest wolna amerykanka i często ludzie zapominają po co są koperty :cry:
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 30.03.2010 11:11

szary779 napisał(a): ale i tak nikt mnie nie złapie tak samo jak tych co stają na kopertach bez zezwolenia.

i tu się kiedyś możesz zdziwić :):) jeśli znajdziesię taka życzliwa osoba jak ja to cię złapią. Któregoś razu pojechałam do rodziców. Mały miał wtedy 4 miesiące i zaczą płakać tuż przed skrętem w ich ulicę. Krew mnie zalała jak zobaczyłam jak "kirowcy" sobie zaparkowali. z ulicy 2kierunkowej zrobiła się jednokierunkowa ( a jest to ulica w centrum i do tego ślepa). wjazd graniczył z cudem, o parkowaniu nie było mowy... oj ciśnienie mi wtedy skoczyło lepiej niż po ekspersso. niektóre samochody stały na srodku -nie tylko ulicy, ale i zakrętów i skrzyżowania. pojechałam obok, weszłam do domu i zadzwoniłam po straż miejską. Wizja zarobku ich zmotywowała bo znależli się razem z policją w ciądu niecałych 10 min., pozakładali blokady i 3 samochody zostały odholowane :P przez 2 tyg był luz, óźniej było różnie, a ostatnio znowu zaczęło robić się tłoczno :x i z czystym sumieniem mówię, że zrobię to kolejny raz jeśli będzie taka potrzeba! sama staram się parkować, tak żeby innym to nie przeszkadzało, a jeśli ktoś nie myśli to niech ma "niespodziankę"
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 30.03.2010 11:24

twister07 napisał(a):
szary779 napisał(a): ale i tak nikt mnie nie złapie tak samo jak tych co stają na kopertach bez zezwolenia.

i tu się kiedyś możesz zdziwić :):) jeśli znajdziesię taka życzliwa osoba jak ja to cię złapią.

Masz rację choć źle zrozumiałaś moje słowa. Chciałbym żeby straż miejska goniła jak najwięcej źle parkujących kierowców wtedy z czystym sumieniem mógłbym zaparkować na kopercie i pomóc chorej osobie dostać się np. do lekarza. A do apteki jeżdżę sam i nie staję na kopertach
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.03.2010 11:26

Kiedyś była taka strona www.jakkutas.pl tytuł jak najbardziej trafny.
Teraz zrobili przekierowanie na www.swietekrowy.pl
Publikują zdjęcia samochodów "ciekawie" zaparkowanych, a co interesujące, jest tam także sporo dokonań naszych stróżów prawa.

UWAGA nie zasłaniają numerów rejestracyjnych.

Pamietajcie o innych i o tym, że wasza swoboda kończy się tam, gdzie zagraża swobodzie innych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Parkowanie Cro.maniaka - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone