Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parkingi w Zadarze

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser
Re: Parkowanie w Zadarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.08.2012 09:10

W Zadarze można np. zaparkować przed samą bramą a także wcześniej wzdłuż przed murem na odcinku 100-150 m jak dobrze pamiętam , trzeba jednak liczyć na szczęście , bo miejsca parkingowe są strasznie zatłoczone.
Bodajże za 2 okrążeniem udało mi się złapać wolne.

100_3133.jpg

Co do parkingu na wybrzeżu w Cro , to jest sporo miejsc dzikich gdzie stawiasz auto i sruuuu do Jadrana.
Od Zadaru po Dubrovnik ......fuulll......zwłaszcza na Riwierze.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.08.2012 09:27

hydroboy napisał(a):Czy w Zadarze da się zaparkować(czasowo) bezpłatnie ale legalnie? A jak wygląda sprawa parkowania na wybrzeżu kiedyś czytałem że prawie wszędzie (no tam gdzie jest dostęp do plaż) jest PRIVAT.

Da się. Po raz chyba 7 opiszę to miejsce...(nawiasem mówiąc, można by to gdzieś dać na stałe bo zawsze ktoś na nowo pyta)...

Obok Parku Vladimira Nazora jest szpital miejski czyli Bolnica (na wsch.).
Naprzeciwko jest duży darmowy parking obok jakiejś stacji obsługi aut. Dojeżdża się tam z Jadranki łatwo bo trzeba zjechać przy Konzumie przy wylocie na Bibinje i jechać cały czas główną aleją na szpital (są znaki).
Ulica obok parkingu, przy nabrzeżu to Kralja Zvonimira (obok jest basen miejski nad brzegiem morza) a mniejsza obok przy parkingu to Marka Marulicia.
Nic mi nie wiadomo o tym, żeby tam się coś zmieniło. Miejsce jest niezbyt uczęszczane przez turystów i dlatego darmowe.... Do przystani i zabytkowego centrum jest raptem 10 minut lekkim spacerkiem...
Koordynaty. 44.108904,15.232006
To dobra baza przy rejsie na Kornaty- całodzienny parking płatny wyszedłby sporo...
Pozdr.
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 15.08.2012 09:47

Ja zawsze parkowałem w tym miejscu na darmowym parkingu, potem spacerkiem przez park i już stare miasto
Załączniki:
darmowy parking.JPG
to na żółto zaznaczone miejsce
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.08.2012 13:02

Gdyby jednak nie udało się zaparkować bezpłatnie,to w tej chwili parking w Zadarze kosztuje 10kn za godzinę(dla porównania 3 lata temu były to 3 kn).
Ponieważ największy nominał jaki przyjmuje skrzynka na parkingu to 5kn trzeba mieć sporo monet przy sobie.
Jeżeli komuś wydaje się,że rozmieni "papier" na pobliskich straganach to ma rację-wydaje mu się. :mrgreen:
Wszyscy powtarzają jak mantrę:"ne mam". :lol:

Ot,taki OT. :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.08.2012 16:12

hydroboy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hydroboy » 15.08.2012 20:34

Wszystkim pięknie dziękuje za cenne wskazówki.
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 23.08.2012 14:00

Jaceek1 napisał: Ja zawsze parkowałem w tym miejscu na darmowym parkingu, potem spacerkiem przez park i już stare miasto.

na tym zdjęciu z zaznaczonym parkingiem na żółto - parking nie jest darmowy - są parkomaty ale nie jest drogo(parkowałem tam 8 sierpnia)- nie pamiętam ile za godzinę, a to dlatego, że właśnie nie jest drogo. Na dodatek można śmiało tam walić bo raczej nie powinno byc kłopotu z zaparkowaniem.
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 23.08.2012 16:37

heza napisał(a):Jaceek1 napisał: Ja zawsze parkowałem w tym miejscu na darmowym parkingu, potem spacerkiem przez park i już stare miasto.

na tym zdjęciu z zaznaczonym parkingiem na żółto - parking nie jest darmowy - są parkomaty ale nie jest drogo(parkowałem tam 8 sierpnia)- nie pamiętam ile za godzinę, a to dlatego, że właśnie nie jest drogo. Na dodatek można śmiało tam walić bo raczej nie powinno byc kłopotu z zaparkowaniem.

W takim razie sorki, być może zainstalowali tam parkometry (byłem ta 4-5 lat temu) wtedy był tam darmowy parking i ze znalezieniem miejsca nie było żadnego problemu. :papa:
eRBe
Globtroter
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) eRBe » 23.08.2012 17:57

Odswieze troche watek i po pierwsze podziekuje za namiary, bo zawsze kilka Kun w kieszeni zostalo :) Dodam tylko ze, faktycznie parking po prawej stronie jest platny 2 Kuny/h, ale 20m wczesniej po lewej, przy parkingu policyjnym, jest calkiem darmowy. Niemal same miejscowe rejestracje i troche polskich, zapewne czytajacych forum ;)
domurst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) domurst » 24.08.2012 22:12

Już w tamtym roku były tam parkometry, ale jest to zdaje się pierwsza strefa, także ceny śmieszne w porównaniu do miejscówek na starym mieście. To duży żwirowy parking obok hali koszykarskiej - przy okazji gratka dla fanów koszykówki - popołudniami są tam treningi i można sobie obejrzeć dawną halę wielokrotnego mistrza Jugosławii i Chorwacji. Sala mała, ale klimatyczna, i nawet bez publiki można poczuć atmosferę. W nawigacji wbijajcie ul. Ravnice.
hydroboy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hydroboy » 01.09.2012 17:32

Obok Parku Vladimira Nazora jest szpital miejski czyli Bolnica (na wsch.).
Naprzeciwko jest duży darmowy parking obok jakiejś stacji obsługi aut

Dodać mozna że zaraz przy parkingu znajduje się ogrodzone miejsce gdzie wyworzone są samochody z centrum przez służby miejskie za niedozwolone postój.
Przed południem strasznie trudno znaleźć miejsce.Tubylcy parkują tutaj jak mają jakieś interesy na mieście.
Parking na zdjęci z terenem zanaczonym na żółto jest olbrzymi i płatny 2 kn/h.
Jest jeszcze jedno wielkie parkowisko za free zaraz za KONZUMEM po prawej stronie przed skrętem do szpitala. Jakieś 5/10 min do bram starego Zadaru.
W Zadarze można np. zaparkować przed samą bramą a także wcześniej wzdłuż przed murem na odcinku 100-150 m jak dobrze pamiętam , trzeba jednak liczyć na szczęście , bo miejsca parkingowe są strasznie zatłoczone

Już niestety nie są darmowe i do tego te pod murem u bramy tylko dla niepełnosprawnych
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 05.09.2012 12:46

O dokładnie to :)
Sam czytałem niedawno ten wątek i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o darmowy parking, więc stwierdziłem, że podzielę się swoimi doświadczeniami.

Oto mapka :) :
Obrazek
Czerwony - darmowy parking
Zielony - parking płatny 2 kn/h
Fioletowy - droga z darmowego parkingu na starówkę, ok. 5-7 minut
Niebieskie "S" - stacja benzynowa
Żółty - dojazd na darmowy parking (banalnie prosty):
przy wjeździe do centrum należy na światłach, obok stacji benzynowej, pojechać prosto (nie skręcać w prawo!), później pierwsza w prawo i po 10-20 m w lewo na parking.

Parking jest spory. Byłem na nim 1 września ok. 12 i dwa lata temu ok. 20 lipca wieczorem - mnóstwo wolnych miejsc.
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 05.09.2012 13:09

Ja korzystałem z parkingu "czerwonego" (wg. mapki powyżej). Jest bardzo popularny wśród miejscowych, ale turyści również licznie z niego korzystają (widziałem ludzi w samochodach kempingowych, którzy najwyraźniej szykowali się na nocleg na tym parkingu). W sierpniu bywały problemy ze znalezieniem miejsca (trzeba było zrobić kilka rundek po parkingu) jeśli przyjechało się między 8 , a 16 w dni robocze. Poza tymi godzinami było bardzo dużo wolnych miejsc.
Dość łatwo na niego trafić także gdy wjeżdża się do miasta od strony Splitu/Szybenika/Biogradu. Trzeba kierować się wg. znaków na centrum miasta, a za stacją INA (zaznaczoną na mapce powyżej) skręcić w lewo i dalej skręcić w prawo tuz przed rondem (żółta linia na mapce powyżej). "Bliskość" INY i skrętu w lewo łatwo rozpoznać po tym że poruszamy się ulicą jednokierunkową o trzech chyba pasach.
Dzięki "czerwonemu" parkingowi poznałem zakątki Zadaru, które we wcześniejszych latach "umykały" mi przez to, że parkowałem przy marinie i wchodziłem do miasta bramą prowadzącą od kładki ponad wejściem do mariny (zresztą spacerując z 20 miesięcznym bąblem, który chodzi tam gdzie mu się podoba, trudno nie zwiedzić wszystkich zakamarków miasta :D
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 05.09.2012 20:58

Ja też korzystałem z parkingu czerwonego ,po sąsiedzku jest parking dla aut odholowanych za nieprawidłowe parkowanie i punkt wydawania tych pojazdów ,klientów nie brakowało .
To tak ku przestrodze i info dla tych którzy nie zastali swego jeździdełka tam gdzie je zaparkowali.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 05.09.2012 22:08

Na mapce powyżej można zaznaczyć jeszcze jeden niedrogi parking. Tam gdzie przy zatoce się kończy żółta kreska jest skwer/mały park. Na prawo od niego jest spory plac - widać prawda? Na placu jest parking za szlabanem po 3 kn/h
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone