Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parkingi platne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Parkingi platne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.09.2009 08:17

Sad Konstitucijni RH jusz w marcu stwierdzil ze miasta lub firmi ktore w koncesjach maja parkingi moga pobierac oplate za parkowanie, ale nie moga wistawiac kar za nie placenie parkingu poniewarz te kare nie sa zgodne z prawem i konstitucja RH. Miasta i firmi maja sie dostosowac a do wtedi "przestepci" nie musza ponosic konsekwencje czyli placic kare.
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page ... 39006.html
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.09.2009 12:27

Leon napisał(a):nie moga wistawiac kar za nie placenie parkingu

Nie ma kar = Nie ma płacenia.

Ja auto w miastach zawsze stawiam na parking płatny. Czasem nawet taniej jak to wychodzi w Omiszu. Parking 4kn a na ulicy do parkometru trzeba wrzucić 5kn, niemniej jednak wielu już tu pisało, iż mandaty z Dubrovnika mają od roku czy dłużej i nic. Zero konsekwencji.
Natomiast konsekwencje - złego parkowania jak mniemam - widziałem w Makarskiej. Służby odholowały VW i postawili auto na płatnym parkingu za słupkami ni jak do sforsowania.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2009 12:37

Zamiast pstrykać ładne fotki swojej pani to ty latasz i lawety fotografujesz. Super zajęcie. :D :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.09.2009 12:50

zebik napisał(a):Zamiast pstrykać ładne fotki swojej pani to ty latasz i lawety fotografujesz. Super zajęcie. :D :)

Rok temu swojej pani, w tym lawety, za rok łupiny po figach :wink:
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 12.09.2009 12:50

Ja płaciłam za parking 8 kn za godzinę 8O w Trogirze
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.09.2009 13:20

Niedawny temat Leona Uvaga Dubrovnik o parkowaniu w Dubrovniku i nie tylko :wink:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 12.09.2009 13:40

Popiel napisał(a):

Ja auto w miastach zawsze stawiam na parking płatny. Czasem nawet taniej jak to wychodzi w Omiszu. Parking 4kn a na ulicy do parkometru trzeba wrzucić 5kn, niemniej jednak wielu już tu pisało, iż mandaty z Dubrovnika mają od roku czy dłużej i nic. Zero konsekwencji.
Natomiast konsekwencje - złego parkowania jak mniemam - widziałem w Makarskiej. Służby odholowały VW i postawili auto na płatnym parkingu za słupkami ni jak do sforsowania.

Obrazek
W Makarkiej ta laweta bardzo prężnie działa, masę aut zgarnia. Raz nawet tryumfalnie przez całą promenadę przejechała z Ferrari 360^^ Właściciel raczej nie był zachwycony...
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.09.2009 15:31

Popiel napisał(a):... Służby odholowały VW i postawili auto na płatnym parkingu za słupkami ni jak do sforsowania...

Eee tam! Szlifierka kątowa, trochę prądu i do przodu. ;) :)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 12.09.2009 15:33

Ferrari, wśród tłumu aut, zdecydowanie lepiej prezentuje się na lawecie.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 15.09.2009 14:51

Kevlar napisał(a):Eee tam! Szlifierka kątowa, trochę prądu i do przodu. ;) :)

Przed tymi autkami słupki betonowe chyba były, ale co tam . . .
Polak to jest takie stworzonko, że wystarczy młoteczek i przecinaczek i wszystko dopasuje :D :wink:

Dodam, że pasy które sprowadziły na ziemię VW troszkę lakier sponiewierały, wiec nie opłaca się parkować w Makarskiej w miejscach zakazu.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 15.09.2009 15:21

gospodarz napisał(a):Ferrari, wśród tłumu aut, zdecydowanie lepiej prezentuje się na lawecie.

Bo wyżej i z daleka widać. ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2009 15:27

Nie wiedziałem Popiel, że Ty masz zacięcie detektywistyczne... :twisted:
Villemo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Villemo » 22.09.2009 08:31

pasażer napisał(a):

Obrazek

Hehe, my mieliśmy taką sytuacje w Omisu. Zaparkowaliśmy przy moście w strone tunelu. Poszliśmy na rafting, wracamy a samochodu nie ma. Ojjj to było najdrozsze parkowanie... Samochodzik do odebrania na parkingu na przeciwko posterunku policji. Oczywiście parking ze szlabanem, a na parkingu policjant (żywcem wyjęty ze Straznika z Teksasu).
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 03.10.2009 13:56

becia25 napisał(a):Ja płaciłam za parking 8 kn za godzinę 8O w Trogirze

Trogir jest przepiękny.
A ja spotkałem w Kórniku (ładny, ale Trogir jakby ładniejszy) parking za 10 zł za godzinę!
Naprawdę, chorwacka drożyzna to trochę mit i sprawa bardzo względna!
Jak się ma dobrze przypatrzeć to przy odrobinie pecha w Polsce i odrobinie szczęścia w Chorwacji, ta ostatnia może się okazać wręcz tańsza!
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.10.2009 15:21

Villemo napisał(a):Hehe, my mieliśmy taką sytuacje w Omisu. Zaparkowaliśmy przy moście w strone tunelu. Poszliśmy na rafting, wracamy a samochodu nie ma. Ojjj to było najdrozsze parkowanie... Samochodzik do odebrania na parkingu na przeciwko posterunku policji. Oczywiście parking ze szlabanem, a na parkingu policjant (żywcem wyjęty ze Straznika z Teksasu).

Pierwsza myśl zapewne, że kradzieje hehe ...

Ile taka impreza kosztuje? Autka nie uszkodzili? Jak długo trwają całe formalności?

:arrow: Staramy się CiĄĆ !!! cytaty i nie powtarzać kilka razy tego samego zdjęcia :idea:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne