Witam serdecznie,
W sobotę wybieramy się samochodem do Chorwacji. Kilka razy byłem już w Splicie, ale jedynie kilka dni i bez własnego środka transportu.
Planujemy zwiedzić:
- stare miasto
- popłynąć na jednodniową wycieczkę na Hvar
- w drodze do Piltvickich Jezior przejść się po Trogirze.
Zakładamy możliwosć mieszkania na starym mieście w Splicie lub gdzieś na rivierze Makarskiej (albo Baska Voda albo Makarska).
- Jak wygląda kwestia długoterminowego parkingu samochodowego w Splicie? Gdzie moglibyśmy zostawić samochód w okolicach centrum na 3 noce?
- Jeżeli zdecydowalibyśmy się na nocleg w Makarskiej, to ile zajmie nam dotarcie do terminala promowego w Splicie? (chcemy zdążyć na prom do Stari Grad o 8:30)
- Ile mniej więcej zajmuje droga z Makarskiej do Dubrovnika?
Jako, że jest to początek maja, to zupełnie odpuszczamy temat plażowania. Głownie chcielibyśmy pozwiedzać architekturę, ale też nacieszyć oczy ładnymi krajobrazami (2 w 1 jak na Hvarze).
Rozważam też, czy Kastela nie byłaby dobrą miejscówką na nocleg.
Jeżeli mógłbym prosić jeszcze starych bywalców o weryfikacje wykonalności planu, to będę bardzo wdzięczny
Ndz: Przyjazd do Splitu - nocleg Split
Pon: zwiedzanie Splitu - nocleg Split
Wt: Hvar - nocleg Split
Sr: Trogir - nocleg Piltvickie Jezera
Czw: rano Piltvickie Jeziera - nocleg Rovnij
Pt: Zwiedzanie Istrii - nocleg Rovnij
Sb: Wenecja - nocleg po drodze do Polski
Ndz: przyjazd do Warszawy
W sytuacji, kiedy spalibyśmy w Makarskiej to bardzo chetnie zamieniłbym jeden dzień zwiedzania atrakcji Istrii na podróż do Dubrovnika (1 dniową bez noclegu). Z drugiej strony wtedy pchalibyśmy się do Rovnij tylko po to, żeby popłynąć na 1 dzień do Wenecji.
Będę baaardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki. Opcji szukaj użyłem i to baaaaardzo dokładnie. Chciałbym poprostu aby ktoś się przy okazji wypowiedział na konkretne zapytanie tak jak opisałem powyżej.
Pozdrawiam,
Michał