caluch napisał(a):Witam! Jechałem przez Plitvice kilka razy,lecz nigdy nie zwróciłem uwagi czy parkingi w nocy są jakoś zamykane. Planujemy spanko w autku przed zwiedzaniem i najlepszym miejscem będzie wspomniany parking.Pozdrawiam!!!
asikx napisał(a):caluch napisał(a):Witam! Jechałem przez Plitvice kilka razy,lecz nigdy nie zwróciłem uwagi czy parkingi w nocy są jakoś zamykane. Planujemy spanko w autku przed zwiedzaniem i najlepszym miejscem będzie wspomniany parking.Pozdrawiam!!!
Jeżeli masz za dużo kun, to lepiej mi je daj, niż masz zapłacic grzywnę tamtejszym policjantom.
W Chorwacji jest zakaz biwakowania i spania w samochodach "na dziko". Podejrzewam, że w Plitvicach mogą to egzekwować z podwójną gorliwością - w końcu jest tam parę moteli i duzo kwater prywatnych.
Pozdrawiam
Rafał
asikx napisał(a):W Chorwacji jest zakaz biwakowania i spania w samochodach "na dziko".
cieglo napisał(a):asikx napisał(a):W Chorwacji jest zakaz biwakowania i spania w samochodach "na dziko".
Serio? W takim razie gdzie można się zdrzemnąć - powiedzmy - jakieś 2 godzinki? Nie poddaje oczywiście sensu wynajęcia kwatery na jedną noc w wątpliwość, ale wiele osób podróżuje w ten sposób. Czy to oznacza, że nie można nocować nigdzie czy tylko w niektórych miejscach (w aucie)? Co z parkingami przy stacjach benzynowych czy innych podobnych miejscach?
cieglo napisał(a):Czyli nie można wykluczyć tego, że spałeś na dziko. Rzecz tylko w tym, że akurat nie nakrył Cię pan władza
A tak serio, to dziwne. Spanie na parkingu do wygód nie należy, ale lepsze to niż jazda w głębokim zmęczeniu. W niektórych częściach świata policjanci sami nakłaniają do zdrzemnięcia się na parkingu w aucie, jeśli widzą, że kierowca w trakcie kontroli okazuje oznaki zmęczenia.
Gdzieś na forum ktoś opowiadał o policjantach, którzy świecili latarkami do samochodu, w którym spał bohater opowieści i jego rodzina. Nie pamiętam by wspominał o otrzymaniu mandatu. Ja odebrałem to raczej jako przejaw troski policjantów i zwyczajnej rutynowej kontroli. Zapewne poświecili i odjechali nie robiąc rabanu. Może to faktycznie kwestia miejsca, w którym parkujemy?
Czy wiadomo jak wygląda to w innych krajach po drodze do Cro?
caluch napisał(a):W Austrii można spać na parkingach przy autostradzie,jest bardzo bezpiecznie i czyściutkie sanitariaty.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi