Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Park Umag-wrażenia, informacje

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 04.08.2009 15:06

Witam,
kilka dni temu wróciliśmy (niestety) z wakacji i ponieważ sama szukałam tutaj informacji dotyczących kempingu Park Umag i nie wszystko udało mi się sprawdzić, dorzucam kilka od siebie. Być może komuś się przyda-tym bardziej, że jeździmy z małymi dziećmi (aktualnie 2 i 8 lat), więc wyjazd wyjazd zaplanowany i kepming spenetrowany pod kątem warunków i atrakcji dla mniejszych i większych maluchów.

1. Dojazd - z Krakowa na Cieszyn przez Czechy (Brno), Austrię, Słowenię (tu na Koper) - Umag. Droga bez większych korków - jedyne spowolnienia to granica Słoweńsko/Chorwacka (w newralgicznych porach może złapać nas korek - zwłaszcza w drodze powrotnej) + kilkadziesiąt kilometrów bez dwupasmówki między Brnem a Wiedniem (do Chorwacji nocą spokojnie, w drodze powrotnej w godzinach popołudniowych w czwartek ciężarówki, kombajny i tego typu atrakcje). Ogólnie czas przejazdu: 12-14 godzin.

2. Miejsce na kempingu - w sezonie może być problem z wolnymi miejscami (lub ściślej -sensownymi miejscami). Specjalnie planowaliśmy przyjazd w poniedziałek przed południem (bo ponoć po weekendzie więcej wolnych miejsc), a okazało się, że wolne były 3 parcele i trzeba było brać w ciemno, bo kolejka do rejestracji spora. Poza tym trzeba dopytać, czy miejsce - oprócz zacienienia - nie jest przypadkiem przy drodze, która wiedzie wzdłuż całego kempingu...Po dwóch noclegach zmienialiśmy miejsce, bo nie dało się spać - dodam że to bynajmniej nie droga dojazdowa na kemping, a ruchliwa droga wiodąca z Umagu na Porec. Chyba że ktoś lubi co 2 dni składać i rozbijać namiot i cały majdan (co przy dzieciach nie jest takie proste)

3. Parcele - dla tych z namiotami nie polecam strefy "L" - niby najlepsza, bo najbliżej morza, ale najmniej zacienione. My byliśmy na "A" (planowaliśmy "B", ale nie było miejsc..) - najpierw przy tej w sektorze z parcelami o numerach 1700-1800 mimo cienia zdecydowanie odradzam - chyba, że ktoś ma spanie, że nic go nie rusza..), potem również strefa "A" - parcele w sektorze 1486-1550 zdecydowanie lepsze: większe, teren równiejszy, mniej gliniasty (wysypany małymi kamyczkami, co przypuszczam w razie deszczu może mieć znaczenie), bardzo fajnie zacieniony, ulica mniej słyszalna. Jedyny minus - jak ktoś lubi mieć rzut beretem od głównych atrakcji pola - baseny, korty - ciut daleko, ale jeśli ma się rowery - żaden problem (a i na nogach spoko). Co do pozostałych rejonów kempingu - cały bardziej centralny sektor parcel moim zdaniem mniej komfortowy na pobyt z dziećmi, bo mniej zacieniony (drzewa są, ale nie jest to las), mniej kameralny, ale - jak już pisałam - bliżej do wszelakich atrakcji.

4. Plaże - po wyjazdach do Dalmacji no cóż... nie było to mistrzostwo świata. Plaże ciągną się wzdłuż całego kempingu, centralna część ("Canova Bay") jest wybetonowana, zejścia do wody jak na basenie po drabinkach + zjazd jak dla wózków z barierkami (ale na płytką wodę-tak po kolana), są ogólnodostępne leżaki (ale zapewne gdzieś do 9 rano i potem po 17.00...). My chodziliśmy ciut dalej - generalnie zejście kamieniste, między dużymi kamieniami zdarzają się takie tyci "zatoczki", że np., z dwulatkiem można było spokojnie wejść do wody, rozkładaliśmy się w cieniu pod drzewkami na trawie (to plus, bo nie było potrzeby tachania parasola). Woda -jak dla mnie - nie tak turkusowa jak np. na Hvarze, w wodzie często pływały jakieś trawska morskie, uwaga na śliskie kamienie!)

Na razie tyle. Dopisze coś jeszcze o infrastrukturze, atrakcjach dla dzieciaków i co - moim zdaniem - warto zwiedzić z dziećmi, żeby siebie nie zamęczyć (czyli tzw. plan minimum). Jakby ktoś miał pytania-również chętnie odpowiem
WojtekP.
Podróżnik
a jak cenowo ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekP. » 04.08.2009 16:44

Czesc.
Wlasnie z dziewczyna planujemy wypad ale obawiamy sie trochę o finanse. Czy mozesz podac nam jak wygladaja ceny za namiot 1 auto i dwie dorosłe osoby.Czy kwota ta przekracza 20 euro no i czy na plażach jest mocno tloczno czy mozna spokojnie sie poopalać i ponurkować??

dzięki i pozdrawiam
marta.78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta.78 » 04.08.2009 18:02

ja poprosze o wszystkie przydatne informacje dotyczace Umagu i okolic.Jade z 3 dzieci do Sol Polynesia(moze widzialas i moglabys mi cos napisac o tym osrodku),pozatym gdzie oplaca sie robic zakupy,co zobaczyc,moze jakies rejsy statkiem,gdzie mozna wypozyczyc jakies skuterki wodne lub czy sa jakies inne atrakcje dla dzieci(3,5,9 lat)-jak to stoi cenowo, co polecasz,czego unikac...aha i co z mröwkami ktos mi kiedys naopowiadal ze na Istrii jest ich pelno.A moze jakies zdjecia???Pozdrawiam i zgöry dziekuje...
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 05.08.2009 08:11

Wojtku. Co do cen, to na Park Umag płaci się za parcele (tu wliczony namiot/prąd/auto) + za osoby. Najtańsza parcela to bodajże 9 E, osoba dorosła to 7,80, więc dla 2 osób wyjdzie powyżej 20 E. Ale - z tego co kojarzę-jest również strefa "wolna", czyli nie parcelowana (oczywiście na samym końcu kempingu pod płotem przy ulicy) - sądzę, że tam liczą tylko za osobę (ale nie sprawdzałam, a w cenniku tego nie widzę). Cennik masz tutaj http://www.istracamping.com/EN/camps/Park_Umag_1843.itu.
Poza tytm tam kemping na kempingu, więc na pewno coś znajdziecie...

Marto. Ośrodka Sol Polynesia nie znam i nie widziałam (ale tam jest mnóstwo kempingów, ośrodków i hoteli..), a w Umagu byliśmy raz, więc nie mogę powiedzieć nic nt. atrakcji. Samo miasteczko podobało mi się średnio (i być może właśnie dlatego odwiedziliśmy je tylko raz). Co do zakupów to w Umagu jest Konzum, ale większy, lepiej zaopatrzony (i wydaje mi tańszy) jest Plodine - spory market za Umagiem (parę kilometrów w stronę Porecia, oznakowany zjazd w prawo jadąc od Umagu). CO do atrakcji dla dzieci, to zapewne w ośrodku, w którym będziecie - będzie ich pod dostatkiem. Jak wygląda to w samym Umagu-nie wiem. Mrówki są, ale bez przesad. Nie odczuliśmy, by było to specjalnie uciążliwe - choć rzeczywiście było ich sporo.
Z rejsów statkiem na pewno organizowane są jednodniowe wycieczki do Wenecji (widzieliśmy w biurze podróży w Rovinju - który zresztą koniecznie trzeba odwiedzić - cena to od 350 do 390 kuna za osobę w zależności od dnia. Nie wiem, jak cena za dzieci, bo ze względu na 2 -latka nie planowaliśmy w tym roku wypadu do Wenecji). Ceny - jak wszyscy piszą - dość wysokie. Obiad w knajpce to ok. 200 kuna (pizza, 2xkalmary z frytkami i surówką, soczki, piwo), drogie są soczki owocowe (w restauracji sok jabłkowy 0,2 - to ok. 12-14 kuna), owoce i warzywa niestety też nie najtańsze (dużo droższe niż u nas). Polecam kupowanie win w domowych winiarniach - bardzo dobra biała Malvazija i lokalne czerwone, wytrawne wino. Opłaca się również zapytać przy okazji, czy nie sprzedają owoców i warzyw (my kupowaliśmy bardzo tanie pomidory, ogórki, ziemniaki, melony i arbuzy właśnie u gościa, który sprzedawał też wino - mniej więcej 3-4x taniej niż w sklepie).
marta.78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta.78 » 05.08.2009 08:15

dzieki serdeczne
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 05.08.2009 08:45

Park Umag c.d.

5. Infrastruktura - na wysokim poziomie (na polu 40 % to Holendrzy, 40% Niemcy, reszta to Włosi, Czechów, Polaków bardzo mało).

Łazienek dużo, non stop sprzątane, bez kolejek pod prysznic, czasem wieczorem problem z ciepłą wodą (ale letnia jest), są również kabiny przystosowane do mycia, przewijania malutkich dzieci.

Sklepy - na kempingu Konzum (w pobliżu basenu) i po drugiej stronie pola drugi, mniejszy market (nie pamiętam nazwy) - ceny w Marketach jednak wyższe niz np. w pobliskim Plodine. Czynne do 21. Oprócz tego lodziarnia czynna chyba do północy, piekarnia, warzywniak, obok recepcji sklep zabawkowo-turystyczny (gry, dmuchańce, zabawki, klapki, matki itp.).
Aha. Codziennie między 11 a 13 można kupić świeże ryby (przyjeżdża samochód)

Restauracje - obok recepcji knajpka internetowa, również z Wi-Fi, dwie duże restauracje na kempingu + kilka małych barków (napoje, frytki) - nigdy nie ma problemu ze znalezieniem miejsca.

6. Atrakcje (głównie pod kątem dzieci)
- przy plaży wybetonowanej centum sportowe - wypożyczalnia rowerów wodnych, skuterów (190 kuna/10 minut), pontonów, narty wodne, quady, rowery, skutery, centrum nurkowe itp. również na dość płytkiej wodzie dla dzieciaków trampoliny wodne i dmuchana ścianka wspinaczkowa (20 kuna - chyba też za 10 minut)

- przy barze za basenem pole do mini-golfa - polecam jako atrakcje dla dzieciaków (zresztą my też się dobrze bawiliśmy) - 10 kuna/osobę. Super, bo w cieniu.

- baseny - czynne od 8 do 20. W sumie trzy i raczej jako atrakcja dla dzieciaków - jeden płytki (woda do kolan) z dużym statkiem sikającym wodą, zjeżdżalniami, drugi - 1,10 m, trzeci poniżej - 1,30 m. Ogólnodostępne plastikowe leżaki - ale ok. 9.30 już wszystko zajęte. Na basenach ogólnie tłok, najlepiej albo rano (choć woda po nocy wtedy chłodna-zwłaszcza dla maluchów), albo po 17.00 (choć zdarzało się, że było wtedy brudno -pełno śmieci, resztek jedzenia, zdarzały się śmieci w basenie..). Ja wolałam plaże, ale dzieci wolały chodzić na basen, więc generalnie- rano plaża, pod wieczór-basen. Przy basenie również ogólnodostępna mini-siłownia (steper, rowerek, atlas)

- adrenalina park - czynny od 18-20.00 (trampoliny, ścianka wspinaczkowa itp.), obok dmuchane boisko do piłki wodnej (jeśli jedzie się grupą-super zabawa dal dorosłych i dzieci)

- place zabaw - kilka na kempingu - niektóre na szczęście w cieniu. Mój dwulatek w drodze na basen czy plaże musiał "objechać" wszystkie zjeżdżalnie po drodze

- animacje - dużo imprez dla dzieciaków (od 10 do 12.30 zajęcia przedpołudniowe na plaży, wieczorem animacje przy basenie, codziennie od 20.30 dyskoteka dla dzieci), ale z tego co widziałam raczej dla tych ciut starszych (od 20.00 po kempingu krążą głównie nastolatki) i prowadzone pod kątem niemieckich turystów, więc ok jeśli dzieci jest kilkoro, nasz starszy sam nie chciał chodzić; dla pań codziennie aerobic w basenie, pilates itp. - program imprez i animacji wywieszany na tablicach ogłoszeń przy łazienkach; wieczorem koncerty i imprezy przy głównej plaży na scenie (nizebyt uciążliwe dla niekorzystających -imprezy kończą się ok. 23.00)

- oprócz tego korty, boiska do siatki, squasha

Ogólnie - jest czym zająć i 2-latka i 8-latka, choć z tego co widziałam to największy raj jest dla nastolatków (zwłaszcza jeśli jedzie się większą grupą).
WojtekP.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekP. » 05.08.2009 09:43

Dziekuje za info Ankas.

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone