Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Park Narodowy Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kniesp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kniesp » 02.07.2005 18:07

Krka ni umywa sie do Plitvic.
Na Plitvicice najlepiej przeznaczyć cały dzień.
Plitvice są wieksze, piekniejsze i czystsze.
Krka też warto odwiedzić dla samej kąpieli pod wodospadem.
Trzeba koniecznie zabrać kąpielówki i buty do wody.
:D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.07.2005 18:20

:lol: rozważam sobie możliwośc zawitania w tamte rejony .... zobaczymy czy bedzie konieczne spanie na kempingu...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.07.2005 18:25

Janusz Bajcer napisał(a):a syn "kumaty" w angielskim od 3 tygodni jest w Anglii (za chlebem).
pozdrawiam

Mam nadzieję , że syn zabrał coś na handelek (papieroski ?) - e lepiej nic nie pisz bo znowu się zacznie :lol: .
Historia się powtarza, ta sama klasa rządząca - tak jak dawniej ludzie szukają czegoś lepszego albo normalnej pracy (1980/81 ja 7 miesięcy we Wiedniu). A kolejności zwiedzania parków już nie zmienisz - trudno.

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2005 23:07

Na handelek syn papierosów nie zabrał, kupił natomiast jeden karton
dla kolegi który go "ściągnął" i przyjął na "przechowanie" na początek.
:papa:
Ronja
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ronja » 03.08.2005 12:46

jacol8 napisał(a):
Przemolo napisał(a):Potem dociera się do miejsca , gdzie można się wykąpać i popływać w bezpośrednim sąsiedztwie takiego wielkiego wodospadu. pozdrawiam

Czy to oznacza, że pod Skradinskim Bukiem można się kąpać ? Na stronie parku dyskretnie milczą o takich możliwościach (w przewodniku Pascala też). Kiedyś rzuciły mi się w oczy zdjęcia i opisy miejsc w NP Krka, gdzie ludzie pławili się w najlepsze. Potem mignął gdzieś komunikat w mediach o wprowadzeniu zakazu tychże rozrywek. Czy ktoś z Was może zweryfikować "stan obecny" (i jeśli to możliwe, podać dokładną lokalizację "kąpielisk") ?
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 03.08.2005 12:59

Nie wiem jak jest dzisiaj. Ja byłem 3 lata temu i wszyscy sie w najlepsze kąpali. No może nie pod samym wodospadem bo by ludzi wiry powciągały , ale jakieś 30 metrów od wodospadu były jakieś boje i można było do nich dopływać.
Nie wiem jak jest teraz , ale nie sądzę , by władze parku zabroniły tej rozrywki turystom. Przeciez możliwośc kąpieli stanowi jeden z niezaprzeczalnych plusów w stosunku do Jezior Plitvickich.

pozdrawiam , Jacek
Ronja
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ronja » 03.08.2005 13:19

Dzięki. Tylko dalej nie wiem, czy to był Skradinski Buk, czy inne miejsce. Będę w Skradinie przez dwa dni i chciałbym powłóczyć się po parku, a przy okazji spławić młodego w jakimś - w miarę legalnym - miejscu.
Ronja
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ronja » 03.08.2005 13:46

Chyba znalazłem (przynajmniej jakąś wskazówkę - Internet to potęga). Krótki opis jest na stronie: http://www.chorwacja.vis.pl/dalmacja/index.php
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 03.08.2005 14:12

Ronja napisał(a):Dzięki. Tylko dalej nie wiem, czy to był Skradinski Buk, czy inne miejsce. Będę w Skradinie przez dwa dni i chciałbym powłóczyć się po parku, a przy okazji spławić młodego w jakimś - w miarę legalnym - miejscu.

Można kąpać się w okolicy wejścia w Skradinskim Buku - bezpośrednio za wejściem (nieco w górę rzeki od przystani statku) są knajpki i mostek rozpoczynający trasę wokół kaskad.

Można kąpać się z obu stron mostku. Z jednej strony jest fragment rzeki - można odrobinę popływać. Z drugiej strony rzeka pod wodospadem z licznymi głazami. Od wodospadu kąpielisko oddzielone jest bojami. W sezonie za bojami pływa łódka ze strażnikami, których zadaniem jest pilnowanie aby nie podpływać zbyt blisko kaskady.

Jeśli będziesz w tej okolicy 2 dni to polecam wycieczkę samochodem nad rzeką do wysokości klasztoru w Visovacu. Oprócz fantastycznych widoków przy zjeździe do przystani koło klasztoru znajdziesz tam kameralne kąpielisko. Z reguły korzysta z niego kilka osób spośród miejscowych - jest tam bardzo łagodne wejście do wody. Kąpiel w tym rozlewisku Krka jest miłym urozmaiceniem po słonej wodzie w Adriatyku.

Pzdr
Tomek
Ronja
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ronja » 03.08.2005 14:16

Ekstra, dzięki za wsparcie.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 03.08.2005 14:42

Tomek napisał(a):
Ronja napisał(a):Dzięki. Tylko dalej nie wiem, czy to był Skradinski Buk, czy inne miejsce. Będę w Skradinie przez dwa dni i chciałbym powłóczyć się po parku, a przy okazji spławić młodego w jakimś - w miarę legalnym - miejscu.

Można kąpać się w okolicy wejścia w Skradinskim Buku - bezpośrednio za wejściem (nieco w górę rzeki od przystani statku) są knajpki i mostek rozpoczynający trasę wokół kaskad.

Można kąpać się z obu stron mostku. Z jednej strony jest fragment rzeki - można odrobinę popływać. Z drugiej strony rzeka pod wodospadem z licznymi głazami. Od wodospadu kąpielisko oddzielone jest bojami. W sezonie za bojami pływa łódka ze strażnikami, których zadaniem jest pilnowanie aby nie podpływać zbyt blisko kaskady.

Jeśli będziesz w tej okolicy 2 dni to polecam wycieczkę samochodem nad rzeką do wysokości klasztoru w Visovacu. Oprócz fantastycznych widoków przy zjeździe do przystani koło klasztoru znajdziesz tam kameralne kąpielisko. Z reguły korzysta z niego kilka osób spośród miejscowych - jest tam bardzo łagodne wejście do wody. Kąpiel w tym rozlewisku Krka jest miłym urozmaiceniem po słonej wodzie w Adriatyku.

Pzdr
Tomek

Tak potwierdzam.Po kilku pobytach w Cro dopiero w tym roku udało mi się odwiedzić NP Krka.Było super chociaz moje zwiedzanie ograniczyłem tylko do I etapu-tj okolic wodospadu Skradinski Buk.Obcowanie z przyrodą podobnie jak w Plitvicach a dodatkowo kąpiel pod w/w wodospadem /dość ciepła ,rześka słodka woda - super przyjemnośc po obejściu parku/.Tylko trzeba uważać na dno/duże kamienie/ natomiast tak jak wspomniał Tomek można naprawdę sobie dość przyjemnie popływać.Ja zatrzymałem się na parkingu w Lozovac i stamtąd autobusem /ok 1 km serpentynami / w dół.Druga możliwość to dojazd do parkingu w Skradin i stamtąd stateczkiem w okolice wodospadu Skradinski Buk.Ta druga możliwość myślę ,że jest atrakcyjniejsza i dlatego jeśli będę jeszcze raz w okolicy Np Krka to tym razem zatrzymam się na parkingu w Skradinie.. :D

pzdr :papa: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.08.2005 20:32

Też w tym roku pływałem pod wodospadem Skradinskim
wstęp do parku-zwiedanie piesze 60 kun
zwiedzanie parku statkiem-100 kun
całość łącznie: 60+100 lub 100+60
pzdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Park Narodowy Krka - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies