Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parę pytań związanych z wyjazdem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 19.07.2006 06:43

Witam wszystkich cro-maniaków!
Pod koniec sierpnia wyjeżdżam z żoną i czteroletnią córką do cro - okolice Zadaru (Petrcane) i w związku z tym mam parę pytań.
Jestem ze Słupska, lecz w drodze do cro chcemy odwiedzić rodzinkę w Skarżysku-Kamiennej i/lub Rzeszowie.

1/ Proszę o poradę jaką najlepszą/najkrótszą trasę wybrać jadąc z tych miast i jakie będą opłaty związane z tymi trasami? (winietki, opłaty za autostrady, itp.)

2/ Czy można "ominąć" te opłaty i czy warto?

3/ Co można ciekawego zobaczyć w okolicach Zadaru, gdzie można pojechać na jakąś wycieczkę? Co można zwiedzić z 4-letnim dzieckiem?
Generalnie jedziemy "nad morze" - kąpać się i opalać :D lecz będąc tam chcemy coś jeszcze fajnego zobaczyć.

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.07.2006 17:29

Kawał drogi przed Wami. Jeżeli chcecie odwiedzić rodzin e w Rzeszowie, to później już pozostaje droga przez Barwinek.
Rzeszów- Barwinek = około 100 km.
Barwinek a przejazd przez Słowacje to około 130 km.
Na Słowacji kup winetkę, cena nieduża a nie trzeba sie martwić i szukać objazdów.
Teraz Węgry, od granicy (Słowacja) do granicy ( Chorwacja) = około 470 km, wiekszość jest autostrada ( winietki). Dalej to juz samo sie jedzie, autostrada prawie pod sam dom. Cen nie pamiętam, nie zwracałem na to większej uwagi. Może ktoś inny mnie poprawi, coś dopisze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2006 19:50

marrom1 napisał(a):.....
Jestem ze Słupska, lecz w drodze do cro chcemy odwiedzić rodzinkę w Skarżysku-Kamiennej i/lub Rzeszowie.....

Marrom1...walnij ze trzy zdrowaśki, że nie masz do odwiedzenia rodzinki w Kijowie :wink: :lol: .... nie nie myśl, że się nabijam - ja wogóle podziwiam ludzi jadących do CRO ze Słupska, Gdańska..itp.....o Białymstoku nawet nie wspominam :!: :D
Pozdravki
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 19.07.2006 20:09

slapol napisał(a):Marrom1...walnij ze trzy zdrowaśki, że nie masz do odwiedzenia rodzinki w Kijowie :wink: :lol:

no mogłoby być kijowo :D
slapol dobre to było hehe
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 19.07.2006 20:16

slapol napisał(a):
marrom1 napisał(a):.....
Jestem ze Słupska, lecz w drodze do cro chcemy odwiedzić rodzinkę w Skarżysku-Kamiennej i/lub Rzeszowie.....

Marrom1...walnij ze trzy zdrowaśki, że nie masz do odwiedzenia rodzinki w Kijowie :wink: :lol: .... nie nie myśl, że się nabijam - ja wogóle podziwiam ludzi jadących do CRO ze Słupska, Gdańska..itp.....o Białymstoku nawet nie wspominam :!: :D
Pozdravki

Fakt zasługujemy na podziw :D...Chociaż akurat trasa B-stok - W-wa to 180km prostej jak linijka szerokiej drogi więc nie jest źle...Potem trasa katowicka, mogłoby być gorzej...Jedyny minus to fakt, że mamy 2 razy więcej km do Cro niż południowcy :) POZDRAWIAM
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 19.07.2006 20:40

No dzięki za słowa otuchy :D
Fakt, że kawał drogi przed nami, ale wiem , że warto!!
3 lata temu byłem i jechałem krótszą drogą przez cz-a-slo-cro. i nie było tak źle. Ale naprawdę ja mieszkam 18km od bałtyku i mam go dość - na dworze ostatnio 32stopnie a woda w bałtyku 7-10 stopni - i wszystko jasne na ten temat. Ogólnie dziwię się ludziom, że jadą z południa Polski nad nasze morze................brrrrr - ta sama droga do cro przecież!!

No ok, ale proszę o jakieś sugestie co do moich pytań. Pozdrawiam!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2006 20:53

Nie jeżdżę z południowo-wschodniej części Polski do Cro, więc Ci nie podpowiem rozwiązań drogowych. Ja generalnie nie omijam autostrad i uważam, że nie warto. W okolicach Zadaru można polecić Parki Narodowe: Krka, Kornati i Paklenica - zależy co kto lubi. Ceny i inne info bez problemu wygooglasz.
Pozdravki
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 19.07.2006 21:06

Witaj! Mysle,ze Zadar jest dobrym punktem wypadowym do zwiedzania.Polecam samo miasto-piekna starowka.Park Narodowy Krka-jak w bajce... Warto wieczorkiem wybrac sie do Ninu-sliczne stare miasteczko z fajna atmosfera.Podobnie-choc troche dalej-Primosten. Moj pierwszy pobyt w Cro. kojarzy mi sie z tymi miejscami.Przyznam,ze byly momenty,kiedy moje oczy robily sie szklane i wilgotne...Zreszta mysle,ze wszyscy Forumowicze wiedza co mam na mysli... Pozdrawiam serdecznie i zycze milych wrazen! :D
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 19.07.2006 21:12

[quote="marrom1"] Ale naprawdę ja mieszkam 18km od bałtyku i mam go dość - na dworze ostatnio 32stopnie a woda w bałtyku 7-10 stopni - i wszystko jasne na ten temat. Ogólnie dziwię się ludziom, że jadą z południa Polski nad nasze morze................brrrrr - ta sama droga do cro przecież!!

quote]

No to ciekawe rzeczy opowiadasz:-)) mieszkam w Gdansku i temperatura wody w zatoce wynosi 22-26 stopni a na otwartym ( w okolicach Slupska)19-22 stopnie.

Swoja droga jest to jedne z najcieplejszych i slonecznych lat na wybrzezu!
BTW tak naprawde nad naszym morzem moim zdaniem jest ladniej i jest co robic:-)))

pozdrawiam
exit
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 19.07.2006 22:23

exit napisał(a):
marrom1 napisał(a): Ale naprawdę ja mieszkam 18km od bałtyku i mam go dość - na dworze ostatnio 32stopnie a woda w bałtyku 7-10 stopni - i wszystko jasne na ten temat. Ogólnie dziwię się ludziom, że jadą z południa Polski nad nasze morze................brrrrr - ta sama droga do cro przecież!!

quote]

No to ciekawe rzeczy opowiadasz:-)) mieszkam w Gdansku i temperatura wody w zatoce wynosi 22-26 stopni a na otwartym ( w okolicach Slupska)19-22 stopnie.

Swoja droga jest to jedne z najcieplejszych i slonecznych lat na wybrzezu!
BTW tak naprawde nad naszym morzem moim zdaniem jest ladniej i jest co robic:-)))

pozdrawiam
Wszystko Ok bo w tym roku mamy lato jak nad Adriatykiem, oczywiście woda w Bałtyku ciepła ok 22 stopniwe ale w Kołobrzegu 12-15 stopin i mozna powiedzieć że mamy u siebie /prawie/ a "prawie" robi karierę Chorwację bo plaża np. w Świnoujściu jest największa i najładniejsza nad Bałtykiem, ale tak się zdarzyło bo są upały. Jestem ze Świnoujścia a co roku jeżdżę do Chorwacji bo tamtejszy klimat wieczorem nie do porównania do naszego. W Świnoujściu po 22.00 to same małolaty rozkrzyczane i myślące że świat do nich należy, gdzie ta atmosfera fajnych knajpek kawiarni tego u nas nie ma.
exit
dziubrysek84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziubrysek84 » 19.07.2006 23:02

Witam! My własnie w sobote wrócilismy z Chorwacji. Bylismy w okolicach Zadaru- miasteczko Zaton. Jechalismy w ciemno. Jesli chodzi o trase to czechy, Austria, Słowenia no i Chorwacja. autostrady to nie az taki znowu drogi koszt. Zalezy jaki odcinek, ale sredni to płacilismy albo 17-18 Kun albo 3 Euro, raz chyba tylk zapłacilismy wiecej. Ale da sie przezyc. A jesli chodzi o dziecko to powiem szczeze ze w tej miejscowosci Zaton jest bardzo fajny ośrodek wypoczynkowy. Jest tam camping samochodowy, sa domki do wynajecia- ale tam cen nie znamy bo my mieszkalismy w normalnym apartamencie. W każdym bądz razie wracajac do tego ośrodka to na jego terenie znajduje sie wiele atrakcji dla takich dzieciaków. Do niego z głównej ulicy Zatony jest jakies 50 metrów do przejscia przez wode- srednia głębokośc 50-60 cm albo normalnie droga jakies 500 metrów. Na miejscu jest jednak basen, wypozyczalnia skuterów wodnych, rowerków wodnych, tor wyscigowy dla dzieci, mini golf, zjeżdrzalnia rurowa, jakies trampoliny do skakania, a co najważniejsze codzienie o 20:30 na scenie organizowane sa zabawy dla dzieci- i pełno takim małych szkrabów doskonale sie bawi. Te zabawy sa za darmo, niestety za te wczesniejsze rozwyki trzeba juz nieststey zapłacic. My skozystalismy z mini golfa- płacilismy 15 kun za osobe to mniej wiecej 8 zł wiec nie jest tragicznie. Wracajac ogólnie do miejscowości to domków jest duzo i wszedzie wynajmuja pokoje albo apartamenty, zawsze sie cos napewno znajdzie. Wszystko blisko plaży, plaza kamienista, woda płyciutka- dla dzieci super. Na brzegu prysznice do obmywania z soli. Co najważniejsze- NIE MA JEŻOWCÓW, ale ostrożności nigdy za wiele gdyż sa inne zyjątka takie jak np. kraby- neiwielkie krzywdy nie robią. Ok to tyle. Jak beda jakies pytania jeszcze to piszcie adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
vilto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vilto » 20.07.2006 11:13

Co można zwiedzić z 4-letnim dzieckiem?

Z doświadczenia wiem, że takie dziecko najlepiej zwiedza wszystkie napotkane...placyki zabaw :D
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 20.07.2006 11:57

a to święta prawda :lol:
uzewojtek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uzewojtek » 23.07.2006 14:17

WITAM
WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Z RODZINKĄ Z MAKARSKIEJ JEŻELI CHCECIE COŚ ZWIEDZIĆ TO UDAJCIE SIĘ :
1.JEZIORA PLETWICKIE(WEJŚCIE 100KUN/ZAOSOBĘ DZIECKO DO 7 LAT GRATIS
2.DUBROWNIK
3.MECZUGORIE (miejsce objawienia)niesamowite widoki,wymagana zielona karta do BOŚNI&HERCEGOWINY
JEŻELI BĘDZIECIE W MECZUGORIE W DRODZE POWROTNEJ ZAJŻYJCIE NA WODOSPADY KRVAVICAJEST TAM PIĘKNIE MOŻNA TEŻ WYBRAĆ SIĘ TAM NA CAŁY DZIEŃ I SIĘ WYKĄPAĆ POD WODOSPADAMI I JEZIORKU
POZDRAWIAM adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl 0-607400063 :D
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 23.07.2006 20:58

exit napisał(a):
No to ciekawe rzeczy opowiadasz:-)) mieszkam w Gdansku i temperatura wody w zatoce wynosi 22-26 stopni a na otwartym ( w okolicach Slupska)19-22 stopnie. /.../ BTW tak naprawde nad naszym morzem moim zdaniem jest ladniej i jest co robic:-)))
Pozdrawiam
exit

Ehee no i pod wodą więcej widać. Czyściejsza woda, bogatsza flora i fauna. W ogóle jest nad Bałtykiem przecież gwarantowana pogoda.
Aha i jeszcze jadna zaleta Bałtyku. Możliwość korzystania z ciepłej wody + 3,5 PLN za 10 minut. :mrgreen: Wystdzilibyście się. W obozach pracy ludzie byli lepiej traktowani.

Bałtyk być może i tak ale wczesną wiosną lub jesienią. I tylko dla jodu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone