Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parę pytań związanych z wyjazdem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.07.2006 21:34

marrom1 napisał(a):Witam wszystkich cro-maniaków!
Pod koniec sierpnia wyjeżdżam z żoną i czteroletnią córką do cro - okolice Zadaru (Petrcane) i w związku z tym mam parę pytań.
Jestem ze Słupska, lecz w drodze do cro chcemy odwiedzić rodzinkę w Skarżysku-Kamiennej i/lub Rzeszowie.

1/ Proszę o poradę jaką najlepszą/najkrótszą trasę wybrać jadąc z tych miast i jakie będą opłaty związane z tymi trasami? (winietki, opłaty za autostrady, itp.)

2/ Czy można "ominąć" te opłaty i czy warto?

3/ Co można ciekawego zobaczyć w okolicach Zadaru, gdzie można pojechać na jakąś wycieczkę? Co można zwiedzić z 4-letnim dzieckiem?
Generalnie jedziemy "nad morze" - kąpać się i opalać :D lecz będąc tam chcemy coś jeszcze fajnego zobaczyć.

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.

Najkrótsza trasa z Rzeszowa w okolice Zadaru wiedzie przez Barwinek-Preszów-Koszyce-Miszkolc-Budapeszt- nad Balatonem-Letenye- Zagrzeb i potem autostradą A1.
W Słowacji nie ma sensu kupować winietek bo odcinek tzw.autostrady między Preszowem a Koszycami ma ok.20 km i można go spokojnie ominąć.Objazdu nie można nie zauważyć - jest dobrze oznakowany przy wyjeździe z Preszowa.Gorzej jest z powrotem przy wyjeździe z Koszyc w kierunku Preszowa,bo brak jest wyrażnego drogowskazu kierującego na drogę omijającą autostradę.Po prostu trzeba skręcić w prawo na pierwszym zjeździe, jeżeli dobrze pamiętam na Budimir.
Na Węgrzech obowiązują winiety-tranzytowa 4-dniowa kosztuje 1520HUF.Można je kupić na stacjach benzynowych.
W Chorwacji odcinek autostrady Gorican-Zagrzeb kosztuje 36Kun,Zagrzeb-Split(Dugopolje) 157Kun.Zjeżdżając na Zadar zapłacisz trochę mniej.Płatne na bramkach-kartą,kunami lub w euro.
Pozdrawiam
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 30.07.2006 20:19

exit napisał(a):Bałtyk być może i tak ale wczesną wiosną lub jesienią. I tylko dla jodu.

nawet dla jodu chyba nie, bo jak to w jakimś poście tłumaczył Leon [niewątpliwie on zna się na rzeczy:] jodu i tak więcej jest w Chorwacji niż w Polsce nad Bałtykiem..
więc nad Bałtyk to tylko dla patriotyzmu i widoczków, bo te jakby nie patrzeć też piękne:)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.07.2006 20:29

ja wogóle podziwiam ludzi jadących do CRO ze Słupska, Gdańska..itp.....o Białymstoku nawet nie wspominam

slapol - a Ty gdzie byś jechał mieszkając w Białymstoku :?: bo chyba nie powiesz że nad Bałtyk :twisted: :lool: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2006 22:54

Lubię Bałtyk rich, ale mnie nie stać na to, żeby tam jeździć :( Słyszę o cenach 50 - 60 zeta za pokój z łazienką i wspólną kuchnią na 3 piętra :lol: Za mniejszą cenę mam przyzwoite warunki w HR (różnicę wydaję na czerwone winko z wodą i lodem :lol: )
Północniakom współczuję jazdy po naszych drogach, bo gdy oni dojadą na południową, naszą granicę to ja juz jestem za Wiedniem na równej drodze :lol: ...i za ten trud ICH podziwiam.
Ale, ale klimat się ociepla...i jak wszyscy będą dymać do Szwecji to MY rich wtedy będziemy mieli daleko.
Pozdravki
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 31.07.2006 07:30

zanim temperatury w Szwecji dojdą do tych Dalmatyńskich to będź pewny że wyjazdy urlopowe nas już nie będą dotyczyły z przykrego ale wiadomego i pewnego względu (a wiesz co oprócz podatków jest pewne na tym świecie) :cry:

A wracając do wczasów i Dalmaciji to jeszcze tylko 10 dni :lol: :!: [/img]
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 31.07.2006 10:15

Pod koniec sierpnia 2000 roku, wyjeżdżamy o 22 z B-stoku 21 sierpnia - poniedziałek i co jest bardzo ważne dla całej historii Nissanem Primera 1,8 benzyna, kupionym jako nowy w salonie w połowie lipca tego roku. Dlaczego ważne, ano w poniedziałek rano po 500km. skończył się olej - serwis na to tak ma być.... No to po kilku godzinach w Częstochowie znów oleju nima, stacja benzynowa, dolewam i na 5 rano doturlałem się do Katowic na 5 rano ( samochów spalił z Cz-wy do Katowic 5 litrów oleju - silnik benzynowy !!!. No to znaleźlismy w Katowicach salon Nissana ( Rondo ) poczekaliśmy do godziny 8 i..., panowie do godziny 13 uporali się z rozłożeniem silnika na czynnika pierwsze, przedmuchaniem rurek, przewodów etc. i stwierdzili, że prawdopodobnie paproch zapchał jakiś przewód i olej szedł do komory spalania etc. ( jestem farmaceuta więc na tym się nie znam :) ). O 13 we wtorek ruszyliśmy z Katowic w dalszą drogę, z noclegiem w Zagrzebiu na kampie Plitvice dojechaliśmy do Trpanji na 21 we środę :) W drogę powrotną wyruszyliśmy we wtorek rano 29 sierpnia. Czyli ponad 3 dni a jazdy z B-stoku i nazad, 5 dni pobyt na miejscu na połwyspie Peljesac. To się nazywa wariactwo...
Przemek
btw. samochód był pechowy, ponieważ jeszcze tego samego roku w 26 grudnia wylądował na drzewie między Zakopanem, a Łysą Polaną - szklanka...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2006 15:19

aquavitae napisał(a):......samochód był pechowy, ponieważ jeszcze tego samego roku w 26 grudnia wylądował na drzewie między Zakopanem, a Łysą Polaną - szklanka...

Niech to szlag :evil: ..to nawet w Nissanie ABS-ów nie potrafią dobrze zrobić :?: :wink: - oczywiście żartuję :lol:
To co zapodałeś aqavitae to kapkę skrajność w jeździe na wczasy chyba :wink: , ale jak widać i takie historie się zdarzają :( . Mam nadzieję, że podczas stłuczki nikomu nic się nie stało, a Primerka już Ci nie służy, bo to zawsze lepiej gdy ilość dni odpoczynku jest większa od ilości dni podróży :lol:
Pozdravki
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 31.07.2006 16:13

On miał wszystko Abs, Asr, Ba i jakieś inne duperele w kołach, ale wtedy pobocza powyżej Jaszczurówki usiane były autami, to był deszcz, który za górką zamarzał w postaci lodu, ja nie miałem szans jak przy 90km/h wjechałem z suchego na lód... walneliśmy do rowu, jakieś 1,8 metra, potem w drzewko, na szczęście nic się nikomu nie stało, a Nissan poszedł na złom - praktycznie przód kończył mu się na lini dachu :-) i wyglądał jak litera V bardzo rozwarta... Za pół roku jeszcze kolegium i po sprawie - morał był taki, że najbezpieczniejsza jazda to pozostanie w domu.
A jeśli chodzi o tamtem wyjazd to był bardzo spontaniczny - wyczytałem w i-necie: Róża wiatrów Pascala - czy to jeszcze jest, że na kampie Vrila jest fajnie i pojechaliśmy, byłem akurat po studiach i pojechaliśmy, z przygodami. Teraz już nie te lata, czasy i obowiązki, a przede wszystkim córa 14 miesięcy :)
ja333
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja333 » 01.08.2006 12:04

Marrom jade ze Słupska do Cro wyjazd 23 lub 24 sierpnia na początek Krk, może razem w trasę jak co to pisz adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 01.08.2006 13:30

ja333 napisał(a):Marrom jade ze Słupska do Cro wyjazd 23 lub 24 sierpnia na początek Krk, może razem w trasę jak co to pisz adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

ok w razie co to sie odezwę, a czym jedziecie??
ja333
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja333 » 01.08.2006 13:53

marrom1 napisał(a):
ja333 napisał(a):Marrom jade ze Słupska do Cro wyjazd 23 lub 24 sierpnia na początek Krk, może razem w trasę jak co to pisz adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

ok w razie co to sie odezwę, a czym jedziecie??

Seat Cordoba 1,4
tomano666
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomano666 » 01.08.2006 14:39

W tym roku jadę pierwszy raz do Chorwacji. Czytałem o czasie podróży z różnych miejsc w Polsce do różnych miejsc w Chorwacji. Jedni jadą 15h, inni 25h. Ja natomiast jechałem 7 lipca z Częstochowy do Jastrzębiej Góry 11h !!!! Przy dobrym wietrze dokładam parę godzin i pływam w wodzie o temp. 25 stopni a nie 12 stopni.... Na jakiś czas wyleczyłem się z wyjazdów nad Bałtyk.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 01.08.2006 16:44

tomano666 napisał(a):/.../Ja natomiast jechałem 7 lipca z Częstochowy do Jastrzębiej Góry 11h !!!! Przy dobrym wietrze dokładam parę godzin i pływam w wodzie o temp. 25 stopni a nie 12 stopni.... Na jakiś czas wyleczyłem się z wyjazdów nad Bałtyk.

Lepiej późno niż wcale.
:arrow:
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 01.08.2006 17:16

Ja tam mam swoje ulubione miejsca i mimo, że do Trojmiasta z Białegostoku zajmuje mi 4h, to jeśli wybieram miejsce nad polskim morzem to wybieram np. Trzęsacz na początku września, gdzie jedziemy 10h - taka jakaś choroba "dalekich wyjazdów" :-)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Parę pytań związanych z wyjazdem - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone