Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parę fotek z Breli.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.04.2013 21:00

te kiero napisał(a):pod samą skałkę na promenadę możesz dojechać samochodem, przy promenadzie jest takie mini rondko

Dzięki , już widzę mogę nie jechać
........żartowałem ,obowiązkowo spacerkiem :lol:

Wybacz dave że ci tu trochę naśmieciliśmy :roll:
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 04.04.2013 21:04

mervik napisał(a):
dave.pl napisał(a):
Ale mi klina zadałeś, charakterystyka terenu wskazuje że to dzielnica Podarce, jeśli tak to w prawo, ale ręki sobie uciąć nie dam, za wąski kadr :?
Na pewno ktoś rozpozna to miejsce, proszę o pomoc :roll:
Nasze spacery kończyły się na wysokości "kamienia" dalej w stronę Podarce się nie zapuszczaliśmy :(
Pozdrav 8)

P.S: A dlaczego pytasz :?:

....byliśmy tam ,tylko czasu nie było iść do skałki .
Pytam , bo chyba będziemy tam dwa dni .
A zdjęcie robiłem , jak się wjeżdża zaraz od Pisaka do Breli na przystań ,
może na tym zdjęciu rozpoznasz teren :?:
Zdjęcie robione z przystani :wink:
20120611183914(1).jpg

Teraz poznaję jest to przystań w Soline. Na zdjęciu pokazałeś promenadę w stronę Baśki, do kamienia musisz iść w drugą stronę, za zachodzącym słońcem :P Jest to ok 20min marszu z sandała. Po drodze miniesz wszystkie miejsca, które pokazałem w ostatnim odcinku relacji, czyli stragan, gałązkę, poziome drzewo nad promenadą oraz plażę Punta Rata :twisted:
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 04.04.2013 21:08

mervik napisał(a):
te kiero napisał(a):pod samą skałkę na promenadę możesz dojechać samochodem, przy promenadzie jest takie mini rondko

Dzięki , już widzę mogę nie jechać
........żartowałem ,obowiązkowo spacerkiem :lol:

Wybacz dave że ci tu trochę naśmieciliśmy :roll:

Okejos, cieszę się, że wątek żyje swoim życiem :P
Jutro wstawię ostatni odcinek, bo dziś już nie dam rady :?
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.04.2013 21:21

dave.pl napisał(a):Okejos, cieszę się, że wątek żyje swoim życiem :P
Jutro wstawię ostatni odcinek, bo dziś już nie dam rady :?

.....dobrze powiedziane ,
wątek żyje swoim życiem :D na mapie widać , jak się ją powiększy ,gdzie chodziłeś
http://mappery.com/map-of/Brela-Tourist-Map :papa:
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 05.04.2013 19:53

Jak napisałem w poprzednim odcinku, pożegnania nadszedł czas :cry:
Brela na zawsze będzie naszym miejscem na ziemi...
Ostatniego dnia wstaliśmy dość wcześnie, bo ok 7-ej rano, aby zdać nasz apartman na czas, czyli do 10-ej.
Jak zwykle rano kurs po bułeczki i szybkie śniadanko na tarasie.
No dobra teraz trzeba cały majdan załadować z powrotem w bagażnik Madzi :? . Więc człapię niechętnie na parking koło kościółka po autko. Upał się wzmaga z każdą minutą, odnajduję Madzię całą zakurzoną i zawaloną igliwiem z drzew (cały tydzień stała nie ruszana), a uszczelki w drzwiach przywarły jakby mrozy jakieś były 8O .
Kontrolne obejście autka w około i hyc jestem w środku, oooo 8O ale tu upał jak w piekarniku. Szybki rozruch klima na max i wyskakuję z auta, bo się wytrzymać nie da :?
Tak sobie postałem dobrze ponad 5 minut obok, i dopiero wtedy wsiadłem ponownie, już jest dużo lepiej.
Szybki podjazd pod kwaterkę i zaczynamy upychanie maneli. Praca na jakieś dobre 30min., a słoneczko już dobrze operuje, jestem mokry jak kot :roll: . Domykam bagażnik i pędem pod prysznic, póki jeszcze nie zdaliśmy apartmanu. :P Napiłbym się piweczka :twisted: ale niestety, następny browar dopiero w PL.
Żegnamy się z właścicielami i z wielką niechęcią pakujemy się do autka. SatNav start, kierunek Polska :(
Jak ja zazdroszczę mijanym ludziom, że jeszcze mogą tu zostać...
Zatrzymujemy się na pożegnalne fotki Jadranu:
Obrazek
Obrazek

Minki smutne jakieś, no bo z czego tu się cieszyć :(
Ok, ruszamy dalej, zostawiając Jadran za nami, teraz podziwiamy górskie widoczki:
Obrazek

Dojeżdżamy do miejscowości Zadvarje, a tu przy drodze wielki bazar ze starociami (szkoda, że nie mam fotki :( ),
wszystkie auta maksymalnie zwalniają i każdy podziwia skarby wystawione na sprzedaż.
Wypatrzyłem panią ze swojskim winkiem na sprzedaż, szybka negocjacja ceny i transakcja przez okno samochodu. Po chwili jestem posiadaczem dwóch 2L-ych butelek winka za jedyne 25kn :P
Wpadamy na autostradę, pełna prędkość i lecimy:
Obrazek

Po drodze wpadam na pomysł, aby odwiedzić wodospady KRK-a :P
Wstukuję nową trasę w TomTom-a, i obieramy kierunek na Skradin, będzie mały postój ze zwiedzaniem tych mega wodospadów :P
Jesteśmy na miejscu ok południa, upał jak ch...a 8) , szukam parkingu. Nagle mijamy wielką tablicę informacyjną PARKING FREE...
No to jesteśmy, parkuję na parkingu-łące w pełnym słońcu. Żona zła na mnie, że mi się zwiedzania zachciało w taki upał :roll:
Podchodzi do nas gościu i przedstawia się jako parkingowy 8O . Wręcza mi bilecik na chyba 40kn (już nie pamiętam dokładnie), co jest :evil: , pytam :?: :?: :?:
Przecież na tablicy pisze jak byk PARKING FREE :!: , a on na to, że free to jest butelka wody i na tablicy to jest napisane, a za parking muszę zapłacić albo wyjazd :evil: .
No, kurde kłócę się z gościem i mówię jak bardzo to jest nie fair, a on na to, że on jest tylko pracownikiem i nie on ustala reguły :? Rzeczywiście mini czcionką jest napisane coś o wodzie - cholera dałem się nabrać :evil:
Jak trochę odparowałem ruszyliśmy w stronę Skradina:
Obrazek
Obrazek

Dochodzimy do miejsca gdzie można nabyć bilety wstępu na teren parku KRK-a,
i doznajemy drugiego tego dnia szoku, dzikie tłumy w kolejce po bilet, o nie :(
Przecież nie będziemy tu stać godzinę po bilecik i drugie tyle aby wsiąść na stateczek, który miał nas przerzucić do wodospadów.
Kolejeczka:
Obrazek
Decyzja mogła być tylko jedna: W tył na lewo i do samochodu marsz :!:
Nie było większego sensu stać w tej kolejce, więc wodospady KRK-a zostawiamy sobie na następny raz.
Szybko zwijamy się z parkingu mówiąc ozięble do widzenia i znowu jesteśmy na autostradzie.
Po drodze mijamy dość duży i groźnie wyglądający pożar, po powrocie dowiadujemy się, iż tego lata Chorwacja miała poważny problem z pożarami :(
Obrazek

Reszta trasy zleciała bez większych przygód i tylko westchnęliśmy,
gdy przed nami pojawił się tunel ciepło-zimno:
Obrazek
Słaba ta fotka, ale robiona bardzo na szybko przez mojego syna :P
Po drugiej stronie wiadomo, to już nie to samo, robi się coraz bardziej zielono i tak europejsko...
Nawet się nie spostrzegłem kiedy zaczęły się bramki do opłat za autostradę i granica:
Obrazek

Żegnaj Chorwacjo, pokochaliśmy cię od pierwszego wejrzenia i na pewno tu wrócimy i wracać będziemy :papa:

Obrazek

Po przejechaniu granicy to już tylko jazda, jazda i jazda do PL. Gdzieś na wysokości Wiednia zatrzymaliśmy się na BP (tankowanie + obiad), po godzince ruszamy dalej.
Dzieciaki w dobrych nastrojach:
Obrazek
Obrazek
Więc lecimy dalej.
Zmierzch zastaje nas, gdzieś w Czechach. Pewnie wszyscy znacie to miejsce:
Obrazek

Dalej tylko autostrada, noc i śpiąca załoga, a ja dzielnie pedałuję do domciu...

KONIEC :P

Dziękuję wam wszystkim, za waszą obecność, ciepłe komentarze oraz pomocne odpowiedzi na pytania zadawane przez innych użytkowników forum.
Jeszcze raz dzięki :P :P :P

P.S. Mały suplement:
Brela z powietrza:

i pod wodą:

Pozdrav
dave.pl
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.04.2013 20:06

dave.pl napisał(a):
Dojeżdżamy do miejscowości Zadvarje, a tu przy drodze wielki bazar ze starociami (szkoda, że nie mam fotki :( ),
wszystkie auta maksymalnie zwalniają i każdy podziwia skarby wystawione na sprzedaż.
Wypatrzyłem panią ze swojskim winkiem na sprzedaż, szybka negocjacja ceny i transakcja przez okno samochodu. Po chwili jestem posiadaczem dwóch 2L-ych butelek winka za jedyne 25kn :P

zauważyłem, że dobrze tam zajrzeć jak się zwijają, można zakupić niektóre rzeczy 2x taniej, np ręcznie wydziabane z drewna kubeczki: rano były po 10E szt, na koniec jak się pakowali kupiliśmy 2szt za 10E :wink:

dave.pl napisał(a):KONIEC :P

Dziękuję wam wszystkim, za waszą obecność, ciepłe komentarze oraz pomocne odpowiedzi na pytania zadawane przez innych użytkowników forum.
Jeszcze raz dzięki :P :P :P

Pozdrav
dave.pl

szkoda, wszystko co dobre tak szybko się kończy, ale będę tu wracał :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 05.04.2013 20:11

No super się z Tobą podróżowało ,
szkoda że taka kolejka była za biletami do Krka .
Jedno mnie zastanawia ,bo my jak byliśmy to parking był za darmo :roll:
...do parku najlepiej rano ,na pocieszenie możesz sobie zobaczyć '''' TU'' :hut: :papa:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 05.04.2013 20:36

szkoda, że koniec. Fajnie było poczytać Twoją opowieść. Fajną masz rodzinkę i w ogóle fajne wakacje....
wszystko fajne.
Pozdrawiam
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 06.04.2013 11:22

[quote="te kiero"]

zauważyłem, że dobrze tam zajrzeć jak się zwijają, można zakupić niektóre rzeczy 2x taniej, np ręcznie wydziabane z drewna kubeczki: rano były po 10E szt, na koniec jak się pakowali kupiliśmy 2szt za 10E :wink: [quote]

Mam pytanko :?:
Wiesz może w jakie dni się rozstawiają z tym bazarem?
Bo jeśli to jest stała atrakcja, to jeszcze na pewno tam zawitam :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.04.2013 16:03

Ładne fotki...lato coraz bliżej.
:)

Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.04.2013 16:18

dave.pl napisał(a):
te kiero napisał(a):
zauważyłem, że dobrze tam zajrzeć jak się zwijają, można zakupić niektóre rzeczy 2x taniej, np ręcznie wydziabane z drewna kubeczki: rano były po 10E szt, na koniec jak się pakowali kupiliśmy 2szt za 10E :wink:

Mam pytanko :?:
Wiesz może w jakie dni się rozstawiają z tym bazarem?
Bo jeśli to jest stała atrakcja, to jeszcze na pewno tam zawitam :wink:

w sierpniu trafiliśmy na środę i sobotę; w sobotę zdecydowanie większy tak do 13tej max; też tam zajrzę, jak będę przejeżdżać
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 06.04.2013 21:02

Jacek S napisał(a):Ładne fotki...lato coraz bliżej.
:)

Pozdrawiam

A dziękuję i też się cieszę, że ciepełko już tuż tuż :P
W UK dziś było aż 10st. wow 8O
MłodyGSX-R
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MłodyGSX-R » 07.04.2013 00:07

Widząc, kolejkę w Skradin też byliśmy lekko przerażeni, ale okazało się że kursuje kilka statków i staliśmy w niej max 30min. Swoją drogą może dobrze się stało, że zabrakło Wam cierpliwości aby czekać, bo zwiedzanie tych wodospadów jest mega czasochłonne i wyczerpujące, szczególnie w taki upał. Więc nie wyobrażam sobie jeszcze później wracania tyle kilometrów do PL ;)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.04.2013 06:54

Bardzo fajna relacja. Wszystko na plus ale jedno na minus - zbyt duży tłok w Breli, a zwłaszcza na plaży. Nie lubię zgiełku.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.04.2013 12:38

darek1 napisał(a):Bardzo fajna relacja. Wszystko na plus ale jedno na minus - zbyt duży tłok w Breli, a zwłaszcza na plaży. Nie lubię zgiełku.

ale to tylko w Brela Soline, w innych dzielnicach: Podrace, Ścit, Podrckavlje bez tłoku, kilka-kilkanaście osób na plażyczkach w sezonie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Parę fotek z Breli. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone