Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Parę dni w północnej Anglii....

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2016 23:37

MARK1 napisał(a):...on działał też w Yorkshire...

Zgadza się - dlatego też np. lotnisko w Doncaster nosi jego imię ;) Mnie raczej chodziło o atrakcje turystyczne jak zamek w Nottingam i las Sherwood gdzie podobno przebywał najwięcej czasu i które też są najbardziej znane ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.12.2016 09:09

tony montana napisał(a):
Następnego dnia rano idziemy na spacer po mieście - MYCHA WIDZISZ NIEBO???
Obrazek
Ależ Ty jesteś Mistrzem fotoshopa :oczko_usmiech: :smo:
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 19.12.2016 09:17

tony montana napisał(a):
Są chętni?
:

na UK zawsze :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.12.2016 13:14

walp napisał(a):Oczywiście, że jestem chętny. Uwielbiam angielskie klimaty, ale Yorkshire jest mi nieznane. :wink:

Mi w sumie nadal też bo choć trochę zobaczyłem, to jednak duży obszar :)
:papa:

Pääkäyttäjä napisał(a):PS: co do angielskiej, paskudnej pogody - jestem zaskoczony bo jest przyjemna, nie leje, jest ciepło. Lokalsi mówią, że (pomijając oczywistą oczywistość w postaci cieplego prądu zatokowego wpływającego na klimat) pogoda jest bardzo dobra. Jestem w Derby od 4.12 i jak dotąd, lało raz, gęsta mgła - też raptem dwa razy. Jak jest pochmurno to tu traktują to za dobrą pogodę :mrgreen:

Tak, pochmurno to dobra pogoda :)

MARK1 napisał(a):
tony montana napisał(a): a konkretnie w Yorkshire...
.

Kojarzy mi się z ... Robin Hoodem ( z dzieciństwa, tak jakoś) :D
Pozdrawiam :papa:

Sherwood Forest jest niedaleko, Nottingham trochę na południe, za daleko mieliśmy jednak i za mało czasu do Robin Hood's Bay

:roll:

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Ładnie tutaj

Trochę smętnie...

Pozdrawiam,
Wojtek

Nie bądź abnegatem ;)

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

Nie posiadam takiego oprogrowania, zdjęcia nie były ruszane

subim napisał(a):
tony montana napisał(a):
Są chętni?
:

na UK zawsze :wink:

Bo to zapraszam :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.12.2016 13:24

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

Nie posiadam takiego oprogrowania, zdjęcia nie były ruszane
Żartowałam :roll: ... ot taki angielski żarcik :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 19.12.2016 13:47

Mnie tam te klimaty specjalnie nie kręcą :roll: . Ale przez sympatię dla autora popatrzę w wolnej chwili :smo: :oczko_usmiech: ...
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.12.2016 09:57

....będę zaglądać :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.12.2016 09:25

Część Tony :) , to hrabstwo znam całkiem dobrze więc patrzę z przyjemnością
Ciekawy jestem czy byłeś u Wikingów i jak Ci się podobał Rzymski bunkier w Yorku . . .

Pozdrawiam
Piotr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.12.2016 08:34

Jak tam pogoda?
;)
Czekam na c.d.

Pzdr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.12.2016 16:04

Potter napisał(a):Mnie tam te klimaty specjalnie nie kręcą :roll: . Ale przez sympatię dla autora popatrzę w wolnej chwili :smo: :oczko_usmiech: ...

Słodko jest TAK SIĘ NIE ZNAĆ ;)

ajdadi napisał(a):....będę zaglądać :papa:

SZACUNEK
:boss:

piotrf napisał(a):Część Tony :) , to hrabstwo znam całkiem dobrze więc patrzę z przyjemnością
Ciekawy jestem czy byłeś u Wikingów i jak Ci się podobał Rzymski bunkier w Yorku . . .

Pozdrawiam
Piotr

Wikingowie zapraszali stojąc przed Jorvikiem, niestety my mieliśmy mocno ograniczony czas: do 14 opłacony parking, bo o 15.3o trzeba było jak codzień odebrać dzieci ze szkoły w mieście macierzystym

Vjetar napisał(a):Jak tam pogoda?
;)
Czekam na c.d.

Pzdr

Jak zwykle, ŚWIETNA :)
:mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.12.2016 16:25

YORK (Yorkshire)

Jeśli dano by mi do wyboru tylko jedno miejsce, które mógłbym zobaczyć podczas mojej wizyty w tej części UK byłby to właśnie YORK.

York jest jednym z najstarszych i najładniejszych miast w Anglii, otoczone średniowiecznymi murami, położone u zbiegu rzek Ouse i Foss. Jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to znajdowała się tu rzymska osada zwana Eboracum. W późniejszym czasie przekształciła się ona w jedną z ważniejszych rzymskich baz militarnych i pełniła także rolę stolicy prowincji Britannia Inferior. To właśnie w tutaj w 306 roku Konstantyn I Wielki (Gaius Flavius Valerius Constantinus) został wybrany Cesarzem Rzymu. W drugiej połowie IX wieku miasto zostało zdobyte przez wikingów i przemianowane na Jorvik.

Parkujemy na 1,1 funta/h na wielopoziomowym parkingu blisko murów miasta i wchodzimy na MURY
Obrazek

Pełne okrążenie miasta murami trwa około 2 h, jest to ok. 6 km, idzie się oczywiście powoli i kilka razy trzeba schodzić, aby wejść na nie ponownie, pogodę mamy DOŚĆ SŁONECZNĄ ;)
Obrazek

Dobrze, że nie pada - widać Minster czyli Katedrę w Yorku, drugą pod względem wielkości największą gotycką katedrę w północnej Europie.
Obrazek

Jedna z bram do miasta zbudowana, podobnie jak i mury za Henryka III (1207-1272) 8O 8O
Obrazek

Zeszliśmy z murów, aby wejść jak ŁAJT PIPUL do miasta
Obrazek

Old Town obok Katedry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Około roku 1080 arcybiskup Tomasz z Bayeux rozpoczął budowę nowej świątyni, na której fundamentach stoi obecna gotycka katedra, choć pierwszy kamienny kościół w miejscu, gdzie obecnie stoi katedra, został zbudowany już w pierwszej połowie VII wieku
Obrazek

York Minster jest drugą największą gotycką katedrą w północnej Europie. Ma 158 8O 8O 8O metrów długości, jej prezbiterium mierzone wewnątrz około 30 metrów wysokości, a centralna wieża 61 metrów. Wielkie Wschodnie Okno katedry jest największym witrażem na świecie!
Obrazek

Obrazek

Katedra zbudowana jest na planie krzyża, z ośmiokątnym kapitularzem połączonym z północną częścią transeptu, z jedną centralną wieżą i 2 wieżami w zachodniej części.
Obrazek

Obrazek

The Cathedral and Metropolitan Church of St Peter in York
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Główne wejście do Katedry
Obrazek

Średniowieczny York w miniaturze
Obrazek

Obiekt jest OGROMNY i piękny - tylko gdybyż zaświeciło jeszcze słońce
Obrazek

Wejście do Katedry kosztuje 10 funtów od łebka, my bierzemy wersje EXTENDED - za 15 funtów obejmującą samodzielne wejście po 274 krętych, wąskich schodach na wieżę - wejście jest na konkretną godzinę - za 15 minut

Na ten bilet do Katedry można wejść dowolną liczbę razy przez okres jednego roku od dnia 1 wejścia - nie dotyczy to jednak wieży

Ale o tym już kiedy indziej

Ostatnio edytowano 12.05.2020 19:31 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2016 19:00

tony montana napisał(a):Nie bądź abnegatem ;)

Jeśli masz na myśli, że nie dbam o korzyści ani wygody, to masz rację, ale dobrze mi z tym i nie będę się zmieniał.

tony montana napisał(a):York jest jednym z najstarszych i najładniejszych miast w Anglii

Widzieliśmy w Anglii kilka ładniejszych (tylko nie chciej, żebym je teraz wymieniał). Nawet w naszych wspomnieniach stwierdzamy, że York d... nie urywa.

tony montana napisał(a):Wielkie Wschodnie Okno katedry jest największym witrażem na świecie!

Było. Ponoć największe jest w Covington, Kentucky US.

tony montana napisał(a):Wejście do Katedry kosztuje 10 funtów od łebka

My weszliśmy za 9 funtów na dwójkę (bez wieży, na którą nie wchodziliśmy), ale to dlatego że na te karty Heritage była taka zniżka.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.12.2016 10:11

tony montana napisał(a):York jest jednym z najstarszych i najładniejszych miast w Anglii

Franz napisał(a):Widzieliśmy w Anglii kilka ładniejszych (tylko nie chciej, żebym je teraz wymieniał). Nawet w naszych wspomnieniach stwierdzamy, że York d... nie urywa.

Mając takie porównanie - nie będę dyskutował:)
Mi się podobało, aczkolwiek w słońcu byłoby lepiej
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.01.2017 19:43

YORK KATEDRA

Płacimy 30 funciaków i wchodzimy do Minster
Obrazek

Obrazek

Słynne okno zachodnie Katedry - wrócimy tutaj PO zejściu z Tower, bo przecież na 10.45 mamy exlusiv wejście na Tower
Obrazek

Aby wejść na wieżę trzeba pokonać prawie 300 schodów wąskim korytarzem, tak się mówi - tylko niecałe trzysta, ale każdy był nieco zziajany stopnie są wysokie i jest nieco klaustrofobiczne ;0
Zdjęcie z połowy drogi - albowiem z jednej wieży przechodzi się do drugiej, wyższej
Obrazek

Szkoda, ze ta angielska mgła
Obrazek

Obrazek

Ładne przypory
Obrazek

Juz na górze - tak to powinno wyglądać w normalnej pogodzie
Obrazek

A nie tak
Obrazek

Plan krzyża
Obrazek

Wszystko pod czujnym okiem kamery
Obrazek

Schodzimy
Obrazek

Znów na dole
Obrazek

W katakumbach
Obrazek

Miejsca lordów
Obrazek

Obrazek

TADAM!
Obrazek

Okno zachodnie - największy witraż świata
Obrazek

Zegar
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dbałość o detale
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kawał kościoła - dłuższy od boiska piłkarskiego
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa:
Ostatnio edytowano 12.05.2020 19:39 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.01.2017 23:50

W tych warunkach wejście na wieżę można było sobie darować, ale wnętrze zacnie ująłeś.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom