Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Papierosy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Morsu
Globtroter
Papierosy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 29.05.2006 19:58

Witam wszystkich CRO-maniaków

Wiem że temat papierosów był już przerabiany, ale mam pewien dylemat.
Czy można ze sobą zabrać tańsze, ukraińskie papierosy - bez obawy, że na granicy jak zobaczą, zaczną trzepać autko. Mówie od razu że ilość papierosów "przepisowa", czyli karton (200 szt. papierosów). Jak to jest z wwożeniem papierosów z banderolką obcego państwa ??

Pytanie jeszcze z innej "beczki" - w jakich ilościach przepisowych można wwozić alkohol - z podziałem ile litrów - wódki, wina, piwa (głównie o to chodzi) - bo różnie o tym czytam - a CRO-maniacy to po całych zgrzewkach zabierają jak czytam :))
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 30.05.2006 16:24

Morsu
Globtroter
Papierosy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 30.05.2006 17:06

Ten link czytałem - ale niczego nie wyjaśnia - odnośnie papierosów "obcych".

Nikt nie wie - ile litrów można przewieść legalnie piwa ?
Vedran Lekic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vedran Lekic » 30.05.2006 17:32

Morsu napisał(a):Witam wszystkich CRO-maniaków

Czy można ze sobą zabrać tańsze, ukraińskie papierosy - bez obawy, że na granicy jak zobaczą, zaczną trzepać autko. Mówie od razu że ilość papierosów "przepisowa", czyli karton (200 szt. papierosów). Jak to jest z wwożeniem papierosów z banderolką obcego państwa ??

Pytanie jeszcze z innej "beczki" - w jakich ilościach przepisowych można wwozić alkohol - z podziałem ile litrów - wódki, wina, piwa (głównie o to chodzi) - bo różnie o tym czytam - a CRO-maniacy to po całych zgrzewkach zabierają jak czytam :))

Mozesz zabrac..nikt na cro granici nic nie sprawdza...piwko tez...
malmika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malmika » 30.05.2006 19:25

najlepiej pojechac cysteną
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 31.05.2006 07:25

Przeciez o ile wiem wogóle nie masz prawa posiadać przy sobie papierosów bez akcyzy więc tym bardziej nie wolno ich nigdzie wozić - więc o co pytasz. A w praktyce kto by Ci ich szukał.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 31.05.2006 07:55

A może przestać palić. Dziś dzień bez papierosa (31.06) więc dobry ku temu powód. :D
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 31.05.2006 10:58

Morsu napisał(a):Witam wszystkich CRO-maniaków

Możesz mieć problemy jedynie przy wyjeżdzie z Polski, więc zastanów się czy warto narobić sobie kłopotów za parę groszy. Skoro już palisz to spróbuj chorwackich cigaretów,są nawet niezłe.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 31.05.2006 11:11

a w chorwacji...na targowiskach z pewnością kupisz też "tansze papierosy"
Byłam kilka razy zaczepiana cichym szeptem..."cigareten?"
Morsu
Globtroter
Papierosy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 04.06.2006 20:20

Ponawiam moje pytanie - ile legalnie można przewieść litrów piwa ?? Wie ktoś ??

A na fajkach są banderole - więc akcyzowane - ale np: na Ukrainie.
Powiedzmy ciotka :D z Ukrainy przyjechała w gości - mogła karton fajek przywieść dla mnie :D a teraz ja chcę je sobie wypalić w CRO 8O

To mogę je zabrać ze sobą czy nie. Może ciotka z USA - jak przywiezie karton Marlboro (banderole USA) - to inaczej będą patrzeć :lol:

To jak to jest ??
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 04.06.2006 21:49

Morsu napisał(a):Ponawiam moje pytanie - ile legalnie można przewieść litrów piwa ?? Wie ktoś ??

A na fajkach są banderole - więc akcyzowane - ale np: na Ukrainie.
Powiedzmy ciotka :D z Ukrainy przyjechała w gości - mogła karton fajek przywieść dla mnie :D a teraz ja chcę je sobie wypalić w CRO 8O

To mogę je zabrać ze sobą czy nie. Może ciotka z USA - jak przywiezie karton Marlboro (banderole USA) - to inaczej będą patrzeć :lol:

To jak to jest ??

Daj sobie spokój
Morsu
Globtroter
Papierosy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 28.06.2006 00:55

Ale na serio

Pomijając papierosy - jest jakiś limit na to piwko - czy jest to brane jako "napój do 22%" - czyli 2 litry na głowę ?? Po co sobie psuć wakacje niepotrzebnymi utargami z celnikami - a nasze piwko jest dobre (choć miejscowego nieomieszkam spróbować :D )
Morsu
Globtroter
Papierosy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 28.06.2006 00:58

Adam,K napisał(a):A może przestać palić. Dziś dzień bez papierosa (31.06) więc dobry ku temu powód. :D

Może 31.06 rzucę :lol: - ale to muszę obgadać z moim Dyrektorem d/s abstynencji 8O
Morsu
Globtroter
Papierosy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 28.06.2006 01:01

madzia1981 napisał(a):a w chorwacji...na targowiskach z pewnością kupisz też "tansze papierosy"
Byłam kilka razy zaczepiana cichym szeptem..."cigareten?"

Madzia kiedy robisz to spotkanie po przyjezdzie na CRO (zgubiłem wątek) - będę od 07-08.07.2006 przez jakies 2,5 tygodnia w Pakostane (podjedziemy z Fuxem może)
napisz na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 28.06.2006 02:28

Fajek bez polskich znaków akcyzy nie wolno przewozic za granice!! Traktowane jest to jako przemyt. Papierosów z polskimi znakami akcyzy mozna przewieźć 200 sztuk czyli 1 wagon . Wyjeżdżając z Polski do Czech lub innego kraju UE mozna wywieźć sporo piwka nie pamietam ile ale jest to do sprawdzenia na googlach. Sprawdx sobie także ile piwka mozna wwieść do CRO bo moga byc to ilości inne niz do krajów UE.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone