Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Papieroski w Chorwacji

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Buber
Cromaniak
Papieroski w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 22.10.2008 17:08

Nie wiem czy to w sumie właściwy dział :wink: na taki wątek, ale niech będzie - dzisiaj natrafiłem na następującą informację:
"Zakaz palenia w szkołach, szpitalach, restauracjach barach i innych miejscach publicznych będzie obowiązywał niedługo w Chorwacji. W ubiegły piątek parlament tego kraju uchwalił restrykcyjne przepisy antynikotynowe. W szkołach i szpitalach zakaz ma obowiązywać już od końca października. Restauracje i bary dostały od ustawodawców pół roku na dostosowanie się do przepisów.
Zakaz palenia w szpitalach nie będzie obowiązywał na oddziałach psychiatrycznych. Nie podano jednak uzasadnienia tego zapisu. Uchwała zakazująca palenia tytoniu w miejscach publicznych, instytucjach i miejscach pracy ma wiązać się ze standardami Unii Europejskiej, do której kraj ma nadzieję dołączyć w 2010 r. Za załamanie zakazów przewiduje sie kary w wysokości 2100 euro dla palaczy i 21 000 dla właścicieli miejsc objętych nowymi przepisami.
Nowe przepisy dotyczą również producentów wyrobów tytoniowych. Zgodnie z nowymi wytycznymi informacja o szkodliwości palenia będzie musiała obejmować 40 proc. powierzchni opakowania.
Jak wynika z danych tamtejszego ministerstwa zdrowia na choroby odtytoniowe umiera rocznie 10 000 palących Chorwatów, a zgony kolejnych 3 000 związane są z paleniem biernym? Koszty związane z leczeniem chorób spowodowanych paleniem tytoniu w tym kraju szacuje się na 422 mln euro rocznie.
Obecne przepisy maja zastąpić dotychczasowe, które traktowały sprawę znacznie łagodniej. Przeciw nowym regulacjom zdecydowanie protestują właściciele barów i restauracji, którzy twierdzą, że będą one miały bardzo negatywny wpływ na ich interesy, co może być brzemienne w skutkach nie tylko dla nich, ale i dla całego kraju, którego ekonomia w znacznie mierze opiera się na turystyce.
Według ostatnich szacunków 32 procent z 4,4 mln mieszkańców Chorwacji to palacze."

Bardzo popieram - sam nie palę, nie chcę żeby moje dzieci paliły, a w knajpkach czasem dolatywał "zapaszek".
Lewy85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewy85 » 22.10.2008 17:58

rownież popieram w tym roku będąc w Chorwacji nasi Gospodarze bardzo się cieszyli że nikt z obecnych wczasowiczów nie pali bo poprzedni ponoć nieźle nasmrodzili :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 22.10.2008 18:03

Buber napisał(a):Zakaz palenia w szpitalach nie będzie obowiązywał na oddziałach psychiatrycznych. Nie podano jednak uzasadnienia tego zapisu.

nie mozna sie dziwic temu wyjatkowi, wystarczy choc raz byc na takim oddziale pare minut i wszystko jasne.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.05.2009 07:17

Po półrocznej karencji przepisu dotyczącego zakazu palenia wchodzi on właśnie w życie. Nie wiem dokładnie od kiedy, ale uchwalony został w październiku 2008 czyli na moje oko zaczął obowiązywać od 1 maja 2009.

W restauracjach, kawiarniach i innych miejscach publicznych zastosowany zostanie półroczny okres przejściowy.

Pomimo że sam palę uważam go za słuszny w 100% :)

Palić wolno będzie jedynie w miejscach do tego wydzielonych, które mają być fizycznie oddzielone od innych pomieszczeń w lokalu.

Dość dużą furtkę zostawili dla wszystkich knajp ogrodowych :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 07.05.2009 07:38

Popieram, precz z paleniem !!

Nie palę od 2 lat, 2 miesięcy i 12 dni
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.05.2009 07:45

Paliłem całe życie
Nie palę od 5 lat
ale w tego typu zakazach i nakazach wyznaję umiar

Słyszałem, że gdzieś tam, w wspaniałej UE, nawet chcą zakazać palenie w samochodach w czasie jazdy po ulicach, a to już zakrawa na paranoję i na kolejny krok w kierunku ustroju totalitarnego!

Staram się "pamietać, jak wół cielęciem był"

pozdro
Ostatnio edytowano 07.05.2009 07:58 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2009 07:48

Ja nie toleruję palenia nawet na plaży...dlatego, że później pełno kiepów mam wokół siebie...co innego gdyby palacze nie zostawiali po sobie tych smrodów, mógłbym to strawić ale takich co rozrzucają pety na plaży powinni karać... :evil:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.05.2009 08:09

Podobnie jak tych co zostawiają skórki z pomarańcz, pestki po brzoskwiniach, patyczki po lodach czy łupinki po orzeszkach ziemnych :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 07.05.2009 09:37

Powinni jeszcze zakazać spożywania cyjanku potasu, bo przecież mogłoby mi to zaszkodzić. :evil: :lol:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 07.05.2009 09:48

alessandro1977 napisał(a):takich co rozrzucają pety na plaży powinni karać... :evil:

Najwięcej petów i innych śmieci widziałem na plaży w Makarskiej. W sumie nigdzie tak zasyfianej plaży nie spotkałem.
Na plaży w Makarskiej byliśmy wieczorem gdy była pusta, przy okazji odwiedzania tamtejszych knajpek.
Może rano tam sprzątają, lecz i tak nie wyobrażam sobie leżenia na plaży, gdy ktoś obok kopci. Dlatego zadupia są najlepsze. W tej części wioski, w której wypoczywamy jest czyściutko. Właściciele na bieżąco tego pilnują, a wieczorem nawet grabią wodę by rano można było spokojnie sobie popływać. :D :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.05.2009 10:06

Ja tam jestem wniebowzięta, tylko wkurza mnie, że teraz z palaczy robi się męczenników. Wszędzie nagłówki "pušači na mukama" itp... Straaaasznie są uciśnieni i dyskryminowani.. i dobrze im tak... Czyżby nigdy nie przyszło im do głowy, że do tej pory najzwyczajniej nas terroryzowali? Żalą się, że teraz nie mogą nigdzie spokojnie wypić kawy (bo do kawy naturalnie niezbędny jest papieros :? ).. Ale "opalając" nas niepalaczy bezkarnie i bezwzględnie nigdy nie zadali sobie pytania, że przez tyle czasu odbierali nam przyjemność picia kawy..

Drodzy palacze odrobinę litości w strosunku do tych, którzy nie chcą być truci i "zasmradzani" Waszymi paskudnymi papierochami, Waszym paskudnym nałogiem. Wasz nałóg to Wasz problem i Wasz wybór i zatrzymajcie go w całej jego obrzydliwości dla siebie (nie macie prawa nikogo zmuszać, by chciał nie chciał "palił" razem z Wami).
Nie skrywam satysfakcji, że w końcu prawo zaczęło chronić niepalących (w Hr niestety chyba jesteśmy w przytłaczającej mniejszości.. tutaj "moda na niepalenie" nie dotarła...). poza tym, po co ten krzyk.. w kawiarnianych ogródkach nadal można palić..
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 07.05.2009 10:33 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2009 10:29

Otóż to...trują nie tylko siebie ale i innych a do tego śmiecą...na moją uwagę grupa Polaków rok temu odpowiedziała mi, że to nie ich problem bo tu nie ma koszy...pisałem już o tym na forum bo to naprawdę nie jest przyjemny wypoczynek kmiedy dymek idzie Ci koło nosa, kończą palić - ulga...nagle k...a, co to ? Pecik przykleił mi sie do pleców...brrr...

Popiel...jestem tego samego zdania dlatego taqkże wybieram zadupia...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.05.2009 10:35

Słyszałem, że gdzieś tam, w wspaniałej UE, nawet chcą zakazać palenie w samochodach w czasie jazdy po ulicach, a to już zakrawa na paranoję i na kolejny krok w kierunku ustroju totalitarnego!

ma to swoje logiczne uzasadnienie:
- mała przestrzeń + dużo dymu = masakra, szczególnie dla pasażerów
- skoro zabraniają gadać przez komórki, to konsekwentnie idą w papierosy - doczekamy się też pewnie zakazu jedzenia i picia w autach ... jeszcze trochę ...

papierosy są do dupy - to moje ulubione hasło - pamiętacie takie plakaty z 15 lat temu?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 07.05.2009 10:39

Krystof napisał(a):papierosy są do dupy - to moje ulubione hasło - pamiętacie takie plakaty z 15 lat temu?

Obrazek
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 07.05.2009 11:05

Buber-nie tylko dolatywal zapaszek.Kilka lat temu bylismy w Chorwacji w grudniu w okolicach Swiat.W Zadarze.Pamietam,ze wieczorem weszlismy do jakiejs restauracji na kolacje.Pusto.Wiec siedlismy przy jakims stole,zlozylismy zamowienie.Gdy przyniesli jedzenie zaczelismy jesc..I wtedy..Wtedy zjawila sie chorwacka rodzinka 2+2.Mama,tata i dwojka maluchow.Siedli nieopodal.No i sie zaczelo.Odpalali jeden papieros od drugiego!Siekiere mozna bylo powiesic!Konczylismy jesc sprintem!Super sprawa ten zakaz palenia! :wink:
pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Papieroski w Chorwacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone