Na forum jest kilka osób, które zdecydowały się i pokazują panoramy w swoich relacjach. Należę do nich również i ja
Pomyślałam, że można by je pokazywać w osobnym wątku, bo przecież każdy może spróbować zrobić panoramę. Myślę, że chętnych do pokazania swoich panoramek nie braknie. Zapraszam do pokazania i do dyskusji, jak zrobić zdjęcia, żeby panoramka "wyszła" fajna i poprawna. Oczywiście teoretycy i zawodowcy to wiedzą, ale większość z nas jest amatorami i przed zrobieniem swoich zdjęć nawet nie planowała, że będzie robić z nich panoramkę.
Próbowałam wcześniej wykorzystać program dostarczony mi razem z aparatem fotograficznym. Efekt końcowy nie podobał mi się wcale, a ręczne ustawianie w programie różnorodnych opcji miałoby sens gdyby ten efekt był już na początku lepszy.
Popularność zdobywa wyjątkowo łatwy w użyciu program Autostitch (AS) bo nie ma wielkich wymagań. Jest właśnie dla amatorskich zdjęć, zakładki nie muszą być na pół zdjęcia, zdjęcia nie muszą być ze statywu itd.
Dlatego zabawiam się ASem, o którym można poczytać tu
Opis fotografowania panoramy przez amatorów, kilka przykładów, a nawet szczegóły używania autostitch znalazłam na forum turystyki górskiej. Opis ten dotyczy panoramy górskiej ale panoramę można spróbować zrobić wszędzie.
Program wykorzystywałam też do połączenia kilku zdjęć w jedno po to, żeby wyciąć fragment, który na żadnym zdjęciu nie był w całości, a dzięki panoramie został stworzony.
Pierwszą panoramę AS zrobił z dwóch(dwukrotnie przyciętych dających sztucznie 4 zdjęcia) zdjęć będących skanami z papierowych zdjęć. Zdjęcia były zrobione niby jako panorama aby włożone do albumu w sąsiedztwie dawały widok gór.
Na szlaku przy Velke Biele Pleso. Szlak prowadził od chaty Plesnivec w dolinie Sedem Pramenov do chaty pri Zelonom Pleso (maj 2004)
Ta panorama z wyłaniającymi się niby z nikąd postaciami została sklepana z kilku zdjęć zrobionych na Stenarze w Alpach Julijskich w trakcie odpoczynku, posilania się i podziwiania widoków. Zdjęcia były robione tak aby w tle było "coś": dolina albo jakaś góra a jedno z nas na pierwszym planie. Obraz stworzony przez autostitch pozostał dla mnie do dzisiaj największym zaskoczeniem. Efekt końcowy nie ma nic wspólnego z rzeczywistościa, gdyż Triglav wyłania się dwukrotnie. Zdjęcia były papierowe, zeskanowane podręcznym amatorskim skanerem.
Stenar widok na Triglav, Alpy Julijskie (wrzesień 2005)
Po tych doświadczeniach i zakupieniu nowego aparatu natychmiast wybrałam sie na Odrę aby zrobić kilka zdjęć i stworzyć "prawdziwą" panoramę. Robiłam dwukrotnie rano, przed dojechaniem do pracy i w drodze powrotnej po południu. Aparat ma funcję panoramy więc korzystałam ochoczo z tej funkcji. Wszystkie zdjęcia robione bez statywu.
Program dołączony do aparatu do tworzenia panoramy produkuje taki obraz. Z tego wykroić prostokąt w którym zostanie panorama się nie da!!!
AS tworzy taką panoramkę
Widać, że fotografowane wybrzeże zaokrągla się
Z poprawkowych popołudniowych zdjęć otrzymałam całą panoramkę w jednym miejscu z brakami.
Wrocław - Ostrów Tumski (maj 2007)
Panorama zrobiona z 4 zdjęć i druga z 3. Na obydwu zdjęciach krzywizna drugiego brzegu Odry, która w pierwszej całościowej panoramie jest doskonale widoczna tutaj nie ma już takiego znaczenia. Rzeka rozdwaja się i jedna odnoga naprawdę skręca. Te dwie panoramki dodaję z tego powodu, że czasem warto zrobić mniejszą panoramkę, aby się lepiej na nią patrzyło i żeby "coś" na niej było widać.
Wrocław - Ostrów Tumski (maj 2007) - panorama w dwóch kawałkach
Fragment panoramy udający "szeroki kąt" - to jest to, co mi sie najbardziej podoba z "korzyści" z ASa
Wrocław - Ostrów Tumski (maj 2007)
To tyle na początek.