Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Panoramy

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidia K
Cromaniak
Panoramy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.02.2008 14:59

Na forum jest kilka osób, które zdecydowały się i pokazują panoramy w swoich relacjach. Należę do nich również i ja :D
Pomyślałam, że można by je pokazywać w osobnym wątku, bo przecież każdy może spróbować zrobić panoramę. Myślę, że chętnych do pokazania swoich panoramek nie braknie. Zapraszam do pokazania i do dyskusji, jak zrobić zdjęcia, żeby panoramka "wyszła" fajna i poprawna. Oczywiście teoretycy i zawodowcy to wiedzą, ale większość z nas jest amatorami i przed zrobieniem swoich zdjęć nawet nie planowała, że będzie robić z nich panoramkę.
Próbowałam wcześniej wykorzystać program dostarczony mi razem z aparatem fotograficznym. Efekt końcowy nie podobał mi się wcale, a ręczne ustawianie w programie różnorodnych opcji miałoby sens gdyby ten efekt był już na początku lepszy.

Popularność zdobywa wyjątkowo łatwy w użyciu program Autostitch (AS) bo nie ma wielkich wymagań. Jest właśnie dla amatorskich zdjęć, zakładki nie muszą być na pół zdjęcia, zdjęcia nie muszą być ze statywu itd.
Dlatego zabawiam się ASem, o którym można poczytać tu

Opis fotografowania panoramy przez amatorów, kilka przykładów, a nawet szczegóły używania autostitch znalazłam na forum turystyki górskiej. Opis ten dotyczy panoramy górskiej ale panoramę można spróbować zrobić wszędzie.

Program wykorzystywałam też do połączenia kilku zdjęć w jedno po to, żeby wyciąć fragment, który na żadnym zdjęciu nie był w całości, a dzięki panoramie został stworzony.

Pierwszą panoramę AS zrobił z dwóch(dwukrotnie przyciętych dających sztucznie 4 zdjęcia) zdjęć będących skanami z papierowych zdjęć. Zdjęcia były zrobione niby jako panorama aby włożone do albumu w sąsiedztwie dawały widok gór.

Obrazek
Na szlaku przy Velke Biele Pleso. Szlak prowadził od chaty Plesnivec w dolinie Sedem Pramenov do chaty pri Zelonom Pleso (maj 2004)

Ta panorama z wyłaniającymi się niby z nikąd postaciami została sklepana z kilku zdjęć zrobionych na Stenarze w Alpach Julijskich w trakcie odpoczynku, posilania się i podziwiania widoków. Zdjęcia były robione tak aby w tle było "coś": dolina albo jakaś góra a jedno z nas na pierwszym planie. Obraz stworzony przez autostitch pozostał dla mnie do dzisiaj największym zaskoczeniem. Efekt końcowy nie ma nic wspólnego z rzeczywistościa, gdyż Triglav wyłania się dwukrotnie. Zdjęcia były papierowe, zeskanowane podręcznym amatorskim skanerem.
Obrazek
Stenar widok na Triglav, Alpy Julijskie (wrzesień 2005)

Po tych doświadczeniach i zakupieniu nowego aparatu natychmiast wybrałam sie na Odrę aby zrobić kilka zdjęć i stworzyć "prawdziwą" panoramę. Robiłam dwukrotnie rano, przed dojechaniem do pracy i w drodze powrotnej po południu. Aparat ma funcję panoramy więc korzystałam ochoczo z tej funkcji. Wszystkie zdjęcia robione bez statywu.

Obrazek
Program dołączony do aparatu do tworzenia panoramy produkuje taki obraz. Z tego wykroić prostokąt w którym zostanie panorama się nie da!!!

Obrazek
AS tworzy taką panoramkę
Widać, że fotografowane wybrzeże zaokrągla się

Z poprawkowych popołudniowych zdjęć otrzymałam całą panoramkę w jednym miejscu z brakami.
Obrazek
Wrocław - Ostrów Tumski (maj 2007)

Panorama zrobiona z 4 zdjęć i druga z 3. Na obydwu zdjęciach krzywizna drugiego brzegu Odry, która w pierwszej całościowej panoramie jest doskonale widoczna tutaj nie ma już takiego znaczenia. Rzeka rozdwaja się i jedna odnoga naprawdę skręca. Te dwie panoramki dodaję z tego powodu, że czasem warto zrobić mniejszą panoramkę, aby się lepiej na nią patrzyło i żeby "coś" na niej było widać.
Obrazek
Obrazek
Wrocław - Ostrów Tumski (maj 2007) - panorama w dwóch kawałkach

Fragment panoramy udający "szeroki kąt" - to jest to, co mi sie najbardziej podoba z "korzyści" z ASa
Obrazek
Wrocław - Ostrów Tumski (maj 2007)

To tyle na początek.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 13.02.2008 18:25

Lidia - jesteś wielka :!
Po ostatnich naszych "panoramicznych" :D rozmowach w wątku o Blato też myślałem o stworzeniu podobnego tematu,ale na takiego "wstępniaka" bym się nie zdobył :D Już się biorę za przeglądanie swoich zbiorów i zaprzęgam Autostitcha do roboty :D
Pozdrav.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 14.02.2008 15:44

wojan napisał(a):Po ostatnich naszych "panoramicznych" :D rozmowach w wątku o Blato też myślałem o stworzeniu podobnego tematu,ale na takiego "wstępniaka" bym się nie zdobył :D Już się biorę za przeglądanie swoich zbiorów i zaprzęgam Autostitcha do roboty :D
Pozdrav.

To właśnie dzięki tej rozmowie o "panoramie masywu" w wątku o Blato pomyślałam żeby zrobić taki temat :D :D :D . Od kwietnia zeszłego roku kiedy trafiłam na AS natychmiast rzuciłam się do wykorzystania go. Nie miałam oczywiście żadnych zdjęć, które byłyby zrobione chociaż w części z zaleceń na które trafiłam kilka dni temu. Tylko kilka takich przypadków ofocenia widoków. Najwięcej bo 12 sztuk było ze Stenara. Powtórzyłam użycie AS, ale wcześniej widząc na jakie trudności napotyka program, teraz sztucznie połączyłam część zdjęć i rozdzieliłam je na dwie grupy. Otrzymałam wreszcie to co widzieliśmy dokooła siebie na tym szczycie.

Obrazek
Inna próba zastosowania AS pozwoliła otrzymać to co panoramkę podobną do tego co w rzeczywistości widzieliśmy. Ta najwyższa góra to Triglav (2864m) - najwyższy szczyt Słowenii zdobył ją zawodowiec z Ag i słabo widoczna z powodu 'pod słońce' dolina Trenta

Obrazek
W samym centrum za moimi placami jest cała Austria pokryta chmurami, na horyzoncie widzieliśmy Grossglocknera 120 km od nas. Razor (2601m) z moim duszkiem i w pełnym słońcu Sklratica (2740 m)

Śmieszne panoramki, ale taki był widok ze szczytu Stenara. Dzięki AS można go zobaczyć.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.02.2008 19:09

Obrazek
Widok na Tatry z okolic Cyrhli (wykonane programem PanoramaMaker)

Obrazek
Widok na Tatry z okolic Cyrhli (wykonane Autostitchem)

Te same zdjęcia,to samo miejsce - a jaka różnica .... 8O :D :D Program programowi nie równy :D :D

:papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.02.2008 19:18

Obrazek
Widok z najwyższego punktu na trasie Przemyśl-Sanok

I troszkę szersza perspektywa :

Obrazek

Obydwie panoramy z Autostitcha.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 16.02.2008 14:13

wojan napisał(a):Obrazek
Widok na Tatry z okolic Cyrhli (wykonane programem PanoramaMaker)

Obrazek
Widok na Tatry z okolic Cyrhli (wykonane Autostitchem)

Te same zdjęcia,to samo miejsce - a jaka różnica .... 8O :D :D Program programowi nie równy :D :D

To są panoramy zrobione z tego samego zestawu zdjęć :?: :( . Co się stało z autkiem z parkingu i górą w tle? AS pokazuje coś więcej :!: :D

O panoramaMaker nic nie wiem, postaram się uzupełnić swoją wiedzę :? .
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 05.05.2008 19:41

Pozlotowa panoramiczna :D :D reminiscencja z Niedzicy :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 06.05.2008 07:08

:lol: nowy temacik :)
i pierwsza moja panorama, poskładana z 4 zdjęć,
Widok na Beskidy, Brenna:
Obrazek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.05.2008 19:27

Z wczorajszego krótkiego wypadu w Bieszczady:

Obrazek

Widok z Bukowego Berda w kierunku na Muczne
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.05.2008 13:39

Wojanie, i my kiedyś byliśmy tam, zrobiliśmy symboliczne zdjęcie i po latach w pamięci został mi tylko widok uwieczniony na naszym zdjęciu. Czyli kawalek tamy w tle z zamkiem. Dzięki Twoim panoramkom przypomniałeś jak to wygląda w rzeczywistości.

A w Bieszczadach na tych wysokościach jeszcze wiosny nie widać, drzewa pozbawione są liści i trawy zeschnięte.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 12.05.2008 14:32

Moj widok na goru Učka(dystans cca 100km)

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.05.2008 12:40

mirko napisał(a):Moj widok na goru Učka(dystans cca 100km)

Obrazek

Twój widok na góry jest nieprawdopodobny ze 100 km - doskonała przejrzystość powietrza. I ta GÓRA taaaaaka ogromna, robi wrażenie.
Może ją jeszcze zdobędziemy :) .
Trochę o innych panoramach myślimy, ale.....niech Ci będzie :D :D :D
Ostatnio edytowano 13.05.2008 13:12 przez Lidia K, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.05.2008 13:02

Wykorzystałam program do połączenia kilku fotek aby zrobić zdjęcie całości, nie jest to ideał, no ale jak się inaczej nie da zrobić zdjęcia z jakiś powodów to można tak.

Wszystkie zdjęcia zrobione są w Brzegu. Widać spore deformacje obiektów przy takim sposobie tworzenia, na pocieszenie dodam, że aparat szerokokątny też by je zrobił. Czy zmieścił by się ten pierwszy obiekt?

I tak udało się zrobić zdjęcie fasady kościoła św. Mikołaja z odległości kilku metrów

Obrazek

Koścół św. Krzyża (zdjęcie zrobione z odległości kilkunastu metrów)
Obrazek

Zamek - widok z placu Zamkowego. (Za mną jest parking zapełniony autami uniemożliwiający ustawienie się w większej odległości od obiektu.)
Obrazek

Zamek, koścół św. Krzyża, gimnazjum piastowskie, w środku zdjęcia wieża ratuszowa.
Obrazek
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 14.05.2008 05:57

spodobał mi się ten temat :)
Gdzieś przy granicy Polsko - Czeskiej:
Obrazek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 20.07.2008 18:05

Pokłosie :D mojego ostatniego pobytu w Chorwacji:

Obrazek
Bačinska Jezera

Obrazek
Most im.Franjo Tudjmana i okolice

Obrazek
Widok z plaży w Srebreno

Obrazek
Widok na plażę w Srebreno

Obrazek
Ruiny :( hoteli - Kupari

Obrazek
Lokrum i okolice :D

Zdjęcia w pełnej rozdzielczości tutaj
Następna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone