Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

panele słoneczne a zasilanie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 16.03.2008 17:57

Nie bardzo wiem gdzie zamieścicić moje pytanie. Problem dotyczy zasilania z paneli słonecznych i mocy napięcia.
Interesuje nas domek Sabina na Hvarze.
Z biura Valsa napisano : "V domku Sabina není elektřina. Osvětlení je napájeno ze solárních panelů".
Początkowo sądziłem, że jest 12V ale jak działałaby tam lodówka i po co byłyby gniazdka ??
Czy ktoś z Was mieszkał w domku z zasilaniem z paneli słonecznych ??
POzdr Wacław
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 16.03.2008 18:26

lednice a sporak (lodowka i kuchenka) pracuji na propan-butan :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.03.2008 18:47

Bochemistką nie jestem i słabo czeski rozumiem..ale dla mnie ewidentnie w zacytowanym przez Ciebie zdaniu zawarta jest info tylko o tym, że oświetlenie zasilane jest solarami..., ale na stronce www znajduje się info, że lodówka i kuchenka zasilane są na gaz (propan - butan; na fotach w kuchni widać nawet gumowy wąż pomiędzy lodówką a kuchenką)...
Co do gniazdek - kontaktów... Wiesz, solary są w stanie wytworzyć naprawdę sporo prądu (oczywiście wszystko zależy jakie) jeśli to porządny system, to w jego skład wchodzi także transformator; tak, że w gniazkach standardowe 220V... Najlepiej jednak wysłać zapytanie...
Pozdrawiam
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 16.03.2008 20:41

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Wiesz, solary są w stanie wytworzyć naprawdę sporo prądu (oczywiście wszystko zależy jakie) jeśli to porządny system, to w jego skład wchodzi także transformator; tak, że w gniazkach standardowe 220V...

W to raczej wątpię bo jednoznacznie określili, że nie ma prądu.
Problemem jest dla mnie ładowanie aku do sprzętu foto :(
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 16.03.2008 21:27

Akumulator (12 albo 24V) napełnia sie przez panele słoneczne.
Oswietlenie zasilano z akumulatora.
Ładowanie aku. do sprzetu foto, mozliwe przez DC/AC inverter.

:papa:
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 17.03.2008 07:06

mirko napisał(a):Akumulator (12 albo 24V) napełnia sie przez panele słoneczne.
Oswietlenie zasilano z akumulatora.
Ładowanie aku. do sprzetu foto, mozliwe przez DC/AC inverter.

:papa:

dzięki, już wszytsko jasne :
In Sabina is impossible charge batteries. But 30 m from apartment is house with refreshment. Here is machine, which produce elektricity /220 V/. Or in village Gdinj in minimarket is possible charge batteries. Gdinj is 5 km far .

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone