napisał(a) Skimir » 27.01.2022 23:37
Do lata jeszcze pięć miesięcy a tu takie prognozy się sypią… Kto wie jak będzie? Co wymyślą?
Ja podchodzę optymistycznie - wakacje ustalone, odliczam czas…
A jak długo będzie ważny paszport covidowy? Czy będą potrzebne testy? Się okaże - najwyżej będę kombinować tranzyty tam gdzie najłatwiej. A moim zdaniem osoby, które w 2020 i 2021 zrezygnowały, zrobiły to z własnej woli.
2020 - pandemia wiosną się rozkręca, w czerwcu przygasa… Dojazd do Chorwacji bez problemu, żadnych szczepień, paszportów, testów (jeszcze wtedy nie było).
2021 - są szczepienia, testy, przepisy, tranzyty… Ja z żoną zaszczepieni więc paszporty covidowe mamy, syn nie - więc teoretycznie test ale według chorwackich przepisów można zrobić na miejscu, więc po co robić w Polsce? Aby ryzykować, że wyjdzie pozytywny? Jedziemy - niby przez Węgry korytarz (dzień przed wyjazdem znieśli ale i tak większość się trzymała stacji benzynowych z napisem „for transit”, Słowacja - tranzyt… Celowo, chowam wszystkie te wydumane papiery (choć na wszelki wypadek co mogłem i miałem to zabrałem): paszporty covidowe, formularze entercroatia itp… Są w schowku na wypadek jakby ktoś zapytał ale nie macham nimi nikomu przed nosem… Efekt - nikt nie pytał. Kwarantanna na powrocie - nooo, jakby ktoś zatrzymał i spisał to może…
Pewnie i w lecie 2022 będzie podobnie. Dużo szumu, dużo straszenia (bo wersje o tym co się ze mną stanie jak do Chorwacji bez szczepionki lub testu pojadę były iście katastrofalne - łącznie z tym, że przez 10 dni będę musiał siedzieć w Chorwackim, wyznaczonym hotelu na własny koszt).
Tak więc, byle do lata