Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pandemia koronawirusa a wakacje 2022

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2022 11:10

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/porozumienie-w-ue-w-kwestii-luzowania-obostrzen-w-podrozach-juz-od-1-lutego/4bykl2s

Jeśli połączymy to z coraz bardziej śmiałymi prognozami specjalistów z WHO o zakończeniu pandemii w Europie w okolicach kwietnia - to można zakładać, że latem dojazd na wakacje nie powinien sprawiać problemów :D :D

Oczywiście może się jeszcze sporo wydarzyć (z wojną włącznie), ale na dzisiaj wygląda to optymistycznie.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 26.01.2022 11:46

Jedyny optymizm jaki widzę to nadzieja, że wzorem lat ubiegłych latem poluzują ograniczenia, a przede wszystkim je ujednolicą. A nadzieja jest matka....

Co z tego że mam trzecią dawkę i certyfikat ważny do listopada 2022, skoro jego ważność na być skrócona do 9 miesięcy, a np. Włochy ogłosiły, że od 1 lutego uznawać będą 6-miesieczną ważność wszystkich certyfikatów unijnych. Czyli mój certyfikat uznawany będzie tam do połowy maja, a zgodnie z polskimi planami następne skierowanie na szczepienie dostanę dopiero w lipcu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2022 12:12

naszastruga napisał(a):Jedyny optymizm jaki widzę to nadzieja, że wzorem lat ubiegłych latem poluzują ograniczenia, a przede wszystkim je ujednolicą. A nadzieja jest matka....

Co z tego że mam trzecią dawkę i certyfikat ważny do listopada 2022, skoro jego ważność na być skrócona do 9 miesięcy, a np. Włochy ogłosiły, że od 1 lutego uznawać będą 6-miesieczną ważność wszystkich certyfikatów unijnych. Czyli mój certyfikat uznawany będzie tam do połowy maja, a zgodnie z polskimi planami następne skierowanie na szczepienie dostanę dopiero w lipcu.

I myślisz, że będziesz jedyną, która będzie miała taki problem? Że do wakacji nikt się nie zorientuje, że taki problem istnieje? Na 100% do lata przepisy się pozmieniają i zostaną ujednolicone - na korzyść osób zaszczepionych oczywiście. Władze Unii (Włoch też) doskonale wiedzą o tym, o czym piszesz - trzeba spokojnie poczekać. Jak zwykle w ostatnich 2 latach, kiedy niektórzy panikowali w okolicach stycznia, a latem i tak pojechali gdzie chcieli.

Ja tradycyjnie jestem optymistą i szykuję się latem do Chorwacji. Ta nadziej = matka głupich już dwukrotnie mnie zawiodła na wakacje w czasie pandemii, więc nie jest taka zła. A jedyny powód do pesymizmu to dla mnie to, co może się zadziać na Ukrainie. O sytuację covidową w lipcu jestem spokojny
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 26.01.2022 12:29

Biorąc pod uwagę bałagan w poszczególnych krajach, śmiem wątpić że to ujednolicą. Będą unijne wytyczne sobie i wymogi poszczególnych krajów sobie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2022 13:58

naszastruga napisał(a):Biorąc pod uwagę bałagan w poszczególnych krajach

Właśnie dlatego będą zmuszeni to ujednolicić... Nie może być latem tak jak jest teraz bo chcąc jechać ze zwiedzaniem po drodze (albo choćby z noclegiem) trzeba by co chwile testy robić.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.01.2022 14:27

W zeszłym roku też niby wszędzie miały być jednolite zasady wjazdu wewnątrz UE, a wcale tak nie było... Osoby zwiedzające w trasie musiały mocno pilnować zasad dla poszczególnych krajów, bo się zmieniały....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2022 16:40

piekara114 napisał(a):W zeszłym roku też niby wszędzie miały być jednolite zasady wjazdu wewnątrz UE, a wcale tak nie było... Osoby zwiedzające w trasie musiały mocno pilnować zasad dla poszczególnych krajów, bo się zmieniały....

Który kraj tranzytowy wymagał w wakacje dodatkowych testów dla osób z paszportem covidowym? Bo żadnego sobie nie przypominam.

Od 1 lipca UE wprowadziła paszporty covidowe i każdy, kto się nim legitymował, mógł jeździć i zatrzymywać się bez żadnych ograniczeń. Co więcej, obowiązywało to także poza Unią (Bośnia, potem Albania, Kosovo, Serbia). Co najwyżej niektóre kraje wymagały wypełnienia jakiegoś formularza online (jak Słowacja) - ale to żadne ograniczenie.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 26.01.2022 17:57

Wszyscy zaszczepieni wjadą bez problemów , antyszczepy będą mieć pod górkę ot co cała filozofia oczywiście mówię o drodze z PL do CRO i wakacjach na miejscu bez podróży POZDRAWIAM
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.01.2022 17:58

marekkowalak napisał(a):
Od 1 lipca UE wprowadziła paszporty covidowe i każdy, kto się nim legitymował, mógł jeździć i zatrzymywać się bez żadnych ograniczeń. Co więcej, obowiązywało to także poza Unią (Bośnia, potem Albania, Kosovo, Serbia). Co najwyżej niektóre kraje wymagały wypełnienia jakiegoś formularza online (jak Słowacja) - ale to żadne ograniczenie.

też mi się wydaje, że tak było. Wydaje bo nikt od nas niczego nigdy nie wołał :D był paszport w aucie schowany i tyle z niedogodności.
Kechebet
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kechebet » 26.01.2022 19:13

Jak będzie tak jak w 2021 to nie widzę problemu. Niestety teraz to wróżenie z fusów.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 26.01.2022 19:13

WojtekKRK napisał(a):Wszyscy zaszczepieni wjadą bez problemów , antyszczepy będą mieć pod górkę ot co cała filozofia oczywiście mówię o drodze z PL do CRO i wakacjach na miejscu bez podróży POZDRAWIAM

Skąd wiesz? Bo ja wg obecnych regulacji od połowy maja nie bedą mogła wjechać do Włoch mimo zaszepienia 3 dawkami.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 26.01.2022 19:26

naszastruga napisał(a):
WojtekKRK napisał(a):Wszyscy zaszczepieni wjadą bez problemów , antyszczepy będą mieć pod górkę ot co cała filozofia oczywiście mówię o drodze z PL do CRO i wakacjach na miejscu bez podróży POZDRAWIAM

Skąd wiesz? Bo ja wg obecnych regulacji od połowy maja nie bedą mogła wjechać do Włoch mimo zaszepienia 3 dawkami.

My w związku, że mamy zaklepany wyjazd w II połowie lipca do Toskanii zwlekamy z 3 dawką szczepionki ( do kwietnia również ozdrowieńcy). Od 1 lutego certyfikaty we Włoszech są ważne tylko 6 mc.
Ostatnio edytowano 26.01.2022 21:12 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 26.01.2022 19:51

naszastruga napisał(a):

Nie czytasz ze zrozumieniem
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2022 20:01

amatus1 napisał(a):]
My w związku, że mamy zaklepany wyjazd w II połowie lipca do Toskanii zwlekamy z 6 dawką szczepionki .

Gdzie tyle dawek podają? 8O 8O :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2022 20:39

Dani jako pierwsza znosi wszystkie restrykcje, włącznie z paszportami i maseczkami:

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-koronawirus-w-danii-wladze-znosza-restrykcje-padla-data,nId,5793985

Czyżby rzeczywiście szykował nam się koniec pandemii w Europie?

Tyle, że w Danii ok. 90% społeczeństwa jest zaszczepione. A u nas... szkoda gadać...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Pandemia koronawirusa a wakacje 2022 - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone