cro_man napisał(a):Paszport covidowy ma być ważny 9 miesięcy a nie rok, ot taka zmiana UE.
stachan napisał(a):Ciekawe jak będą kształtowały się ceny noclegów w przyszłym sezonie? Jest również sporo głosów w relacjach z podróży, że już w tym roku ceny wielu produktów skoczyły w górę...
piekara114 napisał(a):Wg mnie w wakacje będzie podobnie jak w 2021 r. W jednych krajach bez ograniczeń, w innych z niewielkimi wymaganiami... przynajmniej w Europie...
Adamus123 napisał(a):piekara114 napisał(a):Wg mnie w wakacje będzie podobnie jak w 2021 r. W jednych krajach bez ograniczeń, w innych z niewielkimi wymaganiami... przynajmniej w Europie...
Tam tez roznosiły się różne warianty dlatego wzięli się już za te kraje w tym sezonie i po sezonie. Na pewno nie będzie jak w 2021. Trzeba się zaszczepić zrobić testy i jechać nic trudnego.
marekkowalak napisał(a): Poza tym Unia żadnych innych ograniczeń nie narzuca, nie zaleca i w ogóle się nie wtrąca. Tym bardziej że w takiej Albanii czy Czarnogórze nie ma w ogóle nic do gadania..
marekkowalak napisał(a): inni wręcz wieszczą koniec pandemii za 2-3 miesiące) i dodatkowe testy dla zaszczepionych na 99% zostaną zniesione.
Wiadomo, że trudno wróżyć, co będzie latem, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć, że właśnie wakacje 2022 nie będą się prawie wcale różnić od tych z 2021.
Adamus123 napisał(a): Turyści rzucili się na Macedonię,Albanię i Czarnogórę w 2021(ta miała różne okna) i dopiero po sezonie wprowadzili tam radykalne ograniczenia.
marekkowalak napisał(a):ktokolwiek inny,się
marekkowalak napisał(a):P.S. Mnie również ograniczenia nie przeszkadzają i jestem za obowiązywaniem paszportów covidowych wszędzie gdzie jadę (dodatkowe testy to trochę jednak przesada). W Berlinie bardzo mi się podobało egzekwowanie certyfikatów na każdym kroku.
marekkowalak napisał(a):No i znów się zaczyna czarnowidztwo na temat wakacji, bo w styczniu jakieś kraje wprowadziły obostrzenia
Skoro w 2020 r. w okresie największych lockdownów i zamkniętych granic, dało się bez większych problemów wyjechać na wakacje do większości turystycznie popularnych krajów Europy, jeszcze bardziej dało się w 2021 roku, to tym bardziej da się w roku 2022! Do lata jak zwykle pandemia wyhamuje i granice będą otwarte (a w Schengen tradycyjnie nie będzie ich wcale).
Adamus123 napisał(a):marekkowalak napisał(a):ktokolwiek inny,się
Jesteś jakimś łącznikiem ? dla kogo pracujesz? Jeśli uważasz , że gdzieś się mylę to wpierw sam udziel więcej informacji o tym kto i dlaczego tak zrobił prawie jednocześnie w 3 krajach. Kto o tym zadecydował ?
W 2020 nie było żadnych ograniczeń - przynajmniej po większości Europy
Adamus123 napisał(a):W 2020 nie było żadnych ograniczeń - przynajmniej po większości Europy
naszastruga napisał(a):Adamus123 napisał(a):W 2020 nie było żadnych ograniczeń - przynajmniej po większości Europy
Dlaczego kłamiesz? Wracaliśmy z HR na początku września 2020. Na Węgrzech i na Słowacji obowiązywały korytarze tranzytowe. Z Chorwacji nie można było wjechać do Włoch.
SebastianM napisał(a):naszastruga napisał(a):Adamus123 napisał(a):W 2020 nie było żadnych ograniczeń - przynajmniej po większości Europy
Dlaczego kłamiesz? Wracaliśmy z HR na początku września 2020. Na Węgrzech i na Słowacji obowiązywały korytarze tranzytowe. Z Chorwacji nie można było wjechać do Włoch.
Może chodziło o to, że nie potrzebne były szczepienia, testy ??..