Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pandemia koronawirusa a wakacje 2022

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 05.01.2022 13:51

Kapitańska Baba napisał(a):
ZytaS napisał(a):Czyli miałaś test przed wyjazdem, a co zrobiłabyś gdyby okazał się pozytywny? Rosyjska ruletka...

Jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Nie mam szans na wyjazd w ciemno więc cóż - albo ryzykuję wczesną rezerwację albo nie jadę wcale. Wybieram ryzyko :wink:

Od dobrych kilku miesięcy staram się znaleźć coś w Loviste i odbijam się od muru, wszystko już zarezerwowane, więc popyt jest bardzo duży. Co by natomiast nie wymyślili prominenci (chyba, że będzie zakaz przemieszczania się) to jadę do Chorwacji :D .
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 05.01.2022 14:26

W Loviste nie byłem, ale próbowałem w ubiegłym roku czegoś tam szukać. Mam wrażenie, że niemożliwe jest tam coś znaleźć. Nie wiem czy aż takie obłożenie mają?
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 05.01.2022 15:47

Loviste to nie Orebić przecież! Tam jest przysłowiowe 5, góra 10 domów na krzyż :( W obecnych czasach, gdy każdy chce jechać z dala od tłumów, takie miejscówki sprzedają się błyskawicznie.
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 05.01.2022 17:13

SebastianM napisał(a):
ZytaS napisał(a):Czyli miałaś test przed wyjazdem, a co zrobiłabyś gdyby okazał się pozytywny? Rosyjska ruletka...

Jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Nie mam szans na wyjazd w ciemno więc cóż - albo ryzykuję wczesną rezerwację albo nie jadę wcale. Wybieram ryzyko :wink:

Od dobrych kilku miesięcy staram się znaleźć coś w Loviste i odbijam się od muru, wszystko już zarezerwowane, więc popyt jest bardzo duży. Co by natomiast nie wymyślili prominenci (chyba, że będzie zakaz przemieszczania się) to jadę do Chorwacji :D .

Sprawdziłam termin na b... i faktycznie Loviste w przykładowym terminie 9-16 lipiec dla 4 osób, dostępnych 5 miejscówek i to w jakiś kosmicznych cenach 8O
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 05.01.2022 17:22

ZytaS napisał(a):
SebastianM napisał(a):

Sprawdziłam termin na b... i faktycznie Loviste w przykładowym terminie 9-16 lipiec dla 4 osób, dostępnych 5 miejscówek i to w jakiś kosmicznych cenach 8O

Nie ma, jestem na listach rezerwowych u 3 właścicieli. Czekają na potwierdzenia pobytu u stałych bywalców z reguły do końca kwietnia. Oczywiście miejscówki +200 €/doba jeszcze są, ale te mnie nie interesują ;) .
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 05.01.2022 18:06

Niclaus napisał(a):Paszport covidowy po przyjęciu 4 dawki ma być ważny 120 dni.

Zauważcie proszę, że "ma być" nie jest równoważne z "będzie". Co więcej, doświadczenia historyczne podpowiadają, że określenie "ma być" w praktyce kończy się na "nie będzie". Porównania można zacząć choćby od tego jak latem '39 mówiono, że ma być szybka odsiecz Francuzów, a Royal Navy ma wpłynąć na Bałtyk. A z bliższych rzeczy, podatek Belki miał być na (bodajże) 2 lata, 2 dawki szczepionki miały być ostatecznym rozwiązaniem sprawy pandemii, paszporty krowidowe miały być ważne na rok, te same paszporty miały bezwarunkowo umożliwić przepływ ludzi w ramach UE, tymczasem Portugalia, Cypr, Włochy (nie wiem czy nie jeszcze ktoś) wymagają robienia testów, niezależnie od posiadania "paszportu możliwości" (tak toto się na Litwie nazywa).

kaeres napisał(a):Ja mam super stres z powodów wyżej wymienionych.
Nie zamierzam szczepić ani siebie ani rodziny, a zamierzam jeździć przynajmniej po Europie.
Mam kuźwa mega problem z tymi przepisami :/
Rezerwacje z kilku miesięcznym wyprzedzeniem jak co roku, odpadają. Muszę liczyć na możliwość podróżowania w dobie pseudopandemii jakimiś sposobami bez wyrabiania paszportu covidowego.

W takim przypadku nie ma chyba innego wyjścia, jak dające się anulować rezerwacje "wszędzie". A przed wyjazdem zobaczy się który kraj/region jest otwarty bez obostrzeń. Póki co z potencjalnego zestawienia skreśliłem Portugalię, Włochy, Maltę i Cypr, bo te wymagają testu (Malta szczepienia), a poza tym nie mam zamiaru w upale (szczególnie) chodzić w namordniku.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.01.2022 22:07

No i znów się zaczyna czarnowidztwo na temat wakacji, bo w styczniu jakieś kraje wprowadziły obostrzenia :roll: :roll: :roll:

Skoro w 2020 r. w okresie największych lockdownów i zamkniętych granic, dało się bez większych problemów wyjechać na wakacje do większości turystycznie popularnych krajów Europy, jeszcze bardziej dało się w 2021 roku, to tym bardziej da się w roku 2022! Do lata jak zwykle pandemia wyhamuje i granice będą otwarte (a w Schengen tradycyjnie nie będzie ich wcale).
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 06.01.2022 09:29

Oby dla wszystkich Cromaniaków pociechą w 2022 roku było przyjęcie Chorwacji do strefy Schengen :idea:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.01.2022 10:18

stachan napisał(a):Oby dla wszystkich Cromaniaków pociechą w 2022 roku było przyjęcie Chorwacji do strefy Schengen :idea:

Ale to chyba w kontekście przyszłych wakacji (2023), bo ta procedura trwa ponad pół roku, a jeszcze nie mamy ostatecznej decyzji Parlamentu Europejskiego.

Ale oczywiste jest, że wszyscy czekamy na ten moment - a najbardziej pewnie ci, którzy jeżdżą przez Donji Macelj :wink: :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 06.01.2022 10:53

marekkowalak napisał(a):
stachan napisał(a):Oby dla wszystkich Cromaniaków pociechą w 2022 roku było przyjęcie Chorwacji do strefy Schengen :idea:

Ale to chyba w kontekście przyszłych wakacji (2023), bo ta procedura trwa ponad pół roku, a jeszcze nie mamy ostatecznej decyzji Parlamentu Europejskiego.

Ale oczywiste jest, że wszyscy czekamy na ten moment - a najbardziej pewnie ci, którzy jeżdżą przez Donji Macelj :wink: :wink:

Dokładnie, słabo to widzę w tym roku bo te procedury trwają już kilka lat, dodatkowo wszystkie kraje muszą się zgodzić jednogłośnie, a dawniej Słowenia robiła Chorwacji z tym tematem pod górę.
Natomiast jeżeli chodzi o 2023 to pamiętajcie że tamtejszy rząd chce od 1 stycznia 2023 wprowadzić euro i wszystko wskazuje, że tak będzie. Tak więc nie ma co się dąsać tylko trzeba jechać w tym roku i pożegnać się z kuną :D (pewnie wielu z nas je ma w domu z poprzednich lat). Przyszłe wakacje z płatnościami w euro mogą być jeszcze droższe w już i tak nie taniej Chorwacji czyli będzie można z czystym sumieniem zrobić przerwę od Cro na rzecz innych kierunków.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 06.01.2022 11:57

marekkowalak napisał(a):No i znów się zaczyna czarnowidztwo na temat wakacji, bo w styczniu jakieś kraje wprowadziły obostrzenia :roll: :roll: :roll:

Skoro w 2020 r. w okresie największych lockdownów i zamkniętych granic, dało się bez większych problemów wyjechać na wakacje do większości turystycznie popularnych krajów Europy, jeszcze bardziej dało się w 2021 roku, to tym bardziej da się w roku 2022! Do lata jak zwykle pandemia wyhamuje i granice będą otwarte (a w Schengen tradycyjnie nie będzie ich wcale).

Też przypuszczam, że owa pandemia wyhamuje... ale czy obostrzenia wyhamują? czy może jednak wychamują? ;)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.01.2022 12:02

yzedef napisał(a):Natomiast jeżeli chodzi o 2023 to pamiętajcie że tamtejszy rząd chce od 1 stycznia 2023 wprowadzić euro i wszystko wskazuje, że tak będzie.

Sami Chorwaci jednak tego Euro nie chcą, więc nie jestem pewien, czy je przyjmą, choć procedura już trwa. Prawdopodobnie w Chorwacji będzie referendum. Patrząc na kraje pokomunistyczne, które już Euro mają, wszystkie na tym straciły, przede wszystkim portfele zwykłych ludzi. Znam kilku Słowaków i każdy z nich twierdzi, że na przyjęciu wspólnej waluty stracili, głownie z powodu wzrostu cen produktów i usług niewspółmierny do wzrostu płac. Podobna sytuacja jest w krajach nadbałtyckich. W Niemczech, gdzie pracuję ludzie także z sentymentem wspominają czasy DM.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 06.01.2022 12:21

Nie wierzę że znowu temat założony ;) , znowu będzie dojechali nie dojechali jak trasa itd ;) , najprościej aby mieć pewność wystarczy się zaszczepić ja tak mam i już sobie planuje Cro . Faktem jest że ceny poszły lub pójdą w górę , za sam wynajem o około 15 proc (gdzie reszta) , mój znajomy o tyle właśnie podnosi ale jak ktoś jeździ w to samo miejsce i już zna dobrze właścicieli może liczyć na ceny nawet takie jakie były 5 lat temu ;)
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 09.01.2022 16:51

Hmmm...spodziewałam się problemów, jak rezerwowaliśmy latem wakacje w CRO na 2022, bo ile można wytrzymać bez Jadranu :) , ale zaczynam mieć wątpliwości z tymi przepisami.
Wakacje mamy od 02.07-17.07. W tym czasie wyjedziemy z Polski, przekroczymy granicę z Czechami, będziemy spali w Austrii,
wyjedziemy z niej, przejedziemy Słowenię i wjedziemy do CRO. Z powrotem ten sam schemat.
Jedziemy wyjątkowo duża ekipą, jak na nas, bo w 5 osób i tutaj zaczynają się schody:
-ja przyjęłam drugie ostatnie szczepienie w połowie czerwca 2021, trzeciej dawki jeszcze nie było, bo zastanawiam się kiedy najlepiej byłoby przyjąć ze względu na wakacje,
- mąż szczepił się , gdzieś okolicy połowy lipca miał II dawkę, z trzecią to samo co u mnie, ale przeszedł COVID i ma status ozdrowieńca od 09.12.21
- syn, lat 9- nieszczepiony, ale przeszedł COVID i ma status ozdrowieńca od 19.12.21
- teściowa, zaszczepiona III dawką ( w połowie grudnia)
- teść, bodajże podobnie jak teściowa.
Z tego wnioskuję, że NA RAZIE, wg obecnych przepisów, syn nie potrzebuje nic więcej, żeby wjechać.
Teściowie- ok, o ile ważność będzie wynosiła 270 dni,
mąż- jeśli 270 ok, jeśli skróca do 180, to nie ok i albo test przed wyjazdem, albo III dawka w okolicy np. marca,
u mnie- nie ok i albo test przed wyjazdem, albo III dawka .
Dobrze kumam :? ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2022 17:16

Na razie nie ma co kumać.
Do lipca daleko, przepisy wyjazdowe/wjazdowe mogą się zmieniać...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Pandemia koronawirusa a wakacje 2022 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone