Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Panasonic FZ 18 czy warto?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Borówa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borówa » 01.02.2008 11:19

Czy ma ktos Lumixa Fz 18 i mógłby podać jego zalety i wady ?
Czytając testy można dowiedzieć się o wielu rzeczach ale nie ma to , jak wady i zalety, które wychodzą w tzw. "praniu".
Warto kupić ten aparat ???
Prosiłbym też o zamieszczenie jakiś fotek i podanie jakiej wielkości filtry polaryzacyjne pasują do tego obiektywu ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2008 11:34

Jeśli potrzebujesz zooma 18x weź Pasikonika, jeśli nie weź Fuji S9600

Ps. A po kiego grzyba zakładałeś oddzielny temat skoro wszyscy z powodzeniem otrzymywali odpowiedzi w temacie jakich firm mamy aparaty :?: :?

Ps 2. Na ten obiektyw nie pasują żadne filtry, filtry nakręca się na tuleję dystansową którą należy dokupić jeśli nie ma w zestawie. Średnica najprawdopodobniej 52mm, bo ten aparat to następca FZ8 a nie sądzę by coś zmieniali w tej kwestii.
Borówa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borówa » 01.02.2008 11:40

Fuji tez oglądałem ale jakos te 4 akumulatorki mnie nie przekonują, mam aktualnie starego już Sony P-8 i tam jest akumulatorek, na którym sie jeszcze nie zawiodłem. Do paluszków nie mam zaufania.
Załozyłem ten temat osobno bo chciałem by odezwili się ci co maja lub moze mieli Lumixa i będa mogli tu podsunąć kilka powodów dla których warto lub nie kupic ten aparat.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2008 11:55

Są dwie szkoły dotyczące zasilania. 1 która mówi, że dedykowany aku jest lepszy bo dłużej wytrzymuje i ma lepszą trwałość, jednak dokupienie drugiego zapasowego jest moim zdaniem koniecznie, druga zaś że paluszki AA kupisz w każdym kiosku za rogiem lub będziesz miał zawsze takowy komplet w torbie wiec też zasilania Ci nie braknie. Fuji to konstrukcja sprawdzona i usytuowana ze 2 półki klasowo wyżej niż FZ18. Rozwiązania w Fuji bliższe są lustrzankom niż kompaktom w przeciwieństwie do FZ18.
Borówa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borówa » 01.02.2008 12:09

Czytałem wypowiedzi na temat Sony H9 na pewnym forum i zadziwiła mnie bardzo duża rozbieżnośc obinii. Byli tacy, którzy chwalili ten aparat i tacy, co wykazywali tylko jego wady. Testy na fotopolis a np. optyczne tez całkowicie inaczej pokazuja sonego a juz Lumixa raczej chwalą. Dlatego własnie na tym forum chciałbym dowiedziec sie co piszczy w trawie jesli chodzi o Panasonica? :)
Dzieki tobie Rysio dowiedziałem się, że trzeba by kupic tuleję, na którą dopiero móglbym zalożyc filtr, a powiem że tego nie wiedziałem, dizeki.
Jeśli chodzi o Fuji to z tymi bateriami to bym polemizował. Nie zawsze i wszędzie mamy kiosk jeśli juz jest i kupimy zwykłe paluszki to chyba nie wytrzymają zbyt dlugo?
Nie watie że Fuji moze być lepszym ale czy Panasonic jest az o 2 kalsy gorszy? Czy zdjęcia z Fuji i Panasonica będa znacząco sie rózniły, gdyby je robił ten sam czlowiek?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2008 16:54

H9 w cenie poniżej 1000 zł. to dobra propozycja, pod warunkiem że przyzwyczaisz się do debilnego menu :lol: Ponoć do H9 dodają tuleję i tulipana co zaoszczędzi Ci wydatków na ten cel jeśli zamierzasz dokupić (wg mnie obowiązkowy) filtr polaryzacyjny ;-)

Ps . Bateryjki alkaliczne AA dobrego producenta dostaniesz nawet w kiosku u mnie na wsi, co nie zmienia faktu że powinieneś mieć w torbie co najmniej 1 dobrze naładowany komplet aku + blister 4 baterii AA.

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone