Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pamiątki z CRO

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MCR
Cromaniak
Pamiątki z CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.04.2006 10:24

Tak sobie wymyśliłem, żeby w tym roku jako pamiątkę przywieźć wysuszoną rozgwiazdę (czy jak to się tam nazywa) albo i nawet ośmiorniczkę :)
Czy ktoś woził coś takiego do PL? Nie ma problemów na granicy? Jak to ususzyć, żeby nie śmierdziało?
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 23.04.2006 11:11

MCR napisał(a):Tak sobie wymyśliłem, żeby w tym roku jako pamiątkę przywieźć wysuszoną rozgwiazdę (czy jak to się tam nazywa) albo i nawet ośmiorniczkę :)

Czy to na pewno będzie pamiątka ???

My z żoną przywiźliśmy gałązki lawendy które rosną w skrzynce.
Mało że nie zniszczyliśmy to rozmnozyła się i cieszy oko :)

Znajomi (dużo młodsi) by mieć na dłuższy czas pamiątke "posiali".
Po dziewięciu miesiącach urodziła sie piekna dziewczynka :)))

To jest pamiątka z pierwszego pobytu w Chorwacji :)

"MCR" pomyślcie nad taką :):)

Powodzenia

.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.04.2006 11:18

:)
lawenda, lawendą, ale te rozgwiazdy to chodzą za mną od 2 lat chyba. Niestety wcześniej nie udało mi się takowych wyłowić (ale też wczesniej jeździłem do Grecji a nie do CRO).
Poza tym, jedno nie wyklucza drugiego :) może to być rozgwiazda w lawendach (problem śmierdzenia się rozwiążę :P )[/i]
gerjac
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerjac » 30.04.2006 20:08

My także mamy super pamiątke z pobytu z Cro, nasz"chorwacki " synek skończył w czerwcu roczek
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 30.04.2006 20:13

Nie, nie, dzięki :) takich pamiątek narazie nie chcę :)
daro_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro_ » 30.04.2006 21:41

Bądź orginalny- przywieź piękną chorwatkę??? :D
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 30.04.2006 21:45

To już coś :) ale kobieta, z którą też jadę, pewnie się obrazi :) No chuyba, że ona sobie Chorwata przywiezie :P
daro_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro_ » 30.04.2006 22:03

To odradzam,kobieta z którą jedziesz na pewno sie obrazi :D chyba ze przywieziesz zasuszoną...jak ośmiorniczkę.... :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 30.04.2006 22:46

Rozgwiazdy są najpiękniejsze w morzu i... na zdjęciach. Naprawdę!!! :D
Suszenie rozgwiazd, to... delikatnie bym powiedziała... niezbyt humanitarne zajęcie. 8O 8O 8O Znaczy... wcale. :!:
To są stworzenia, które chcą żyć, a nie kończyć w męczarniach swój żywot, żeby wylądować u kogoś w domu na półce, jako... pamiątka.

Lawenda, kamienie, szyszki... skoro już Chorwatka, czy Chorwat odpadają. :wink: :)

Pozdrav
Jola
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 30.04.2006 22:48

Kurka,
ryby i ośmiornice też chcą żyć, a je zjadamy :)
Rok w rok jeździłem do Grecji, ale nie dane mi było upolować "Stwora" (choć czesi, którzy mieszkali obok codziennie suszyli piękne czerwone rozgwiazdy na balkonie). Trzeba to będzie przemyśleć (tzn, jak to zrobić humanitarnie, bo faktycznie nie sztuką jest biedne zwierzątko wywalić na słońce) :)
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.05.2006 12:01

Ja rozgwiazdę tylko raz ususzyłem i...
-zrobiła mi się jej żal
-ususzona była 2 razy mniejsza i straciła wszelkie kolory
... i już tego nie zrobię.
Ośmiornic nałapałem mnóstwo, nawet kiedyś mi proponowali pieniądze za jedną (pewnie chcieli zeżreć), ale się nie zgodziłem - niech sobie sami łapią. Lubię te zwierzaki a poza tym ususzyć się tego chyba w ogóle nie da.
Zo to mam sporo fajnych muszelek i trochę pancerzy krabów wyjedzonych przez ośmiornice. Zwłaszcza szczypce są fajne...
I dużo zdjęć!... :)

PozdraV
J.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.05.2006 12:06

Czyż nie wyglądają najładniej właśnie na zdjęciach?...

Obrazek

Obrazek

PozdraV
J.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 01.05.2006 12:14

Ja je wole pod postacią:

http://wroclaw.net.pl/~mcr/wakacje/thassos/46.html
http://wroclaw.net.pl/~mcr/wakacje/thassos/114.html

NA zdjęciu są śliczne :) chyba zacznę (jako akwarysta z 15-to letnim stażem) zastanawiać się jak je przemycić w wodzie i wrzucić do baniaka :)

BTW, czy Chorwaci mają jakieś dobre (niepasteryzowane!:>) piwo?:)
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 01.05.2006 16:10

Coś mi się pąta po głowie że rozgwiazdy (a może tylko niektóre gatunki?) są pod ochroną. Nie wiem czy pod całkowitą czy pod częściową, ale przed "wysuszeniem" warto byłoby się upewnić. Pomijam fakt, że śmierć przez wysuszenie nie jest chyba dla rozgwiazdy bezstresowa...
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 01.05.2006 16:16

No właśnie dlatego pytam, jak to zrobić humanitarnie (a później ususzyć).
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone