Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pamiątki z CRO

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 02.05.2006 10:23

Nie wiem jak humanitarnie (bo ja swoją jednak zwyczajnie niehumanitarnie ususzyłam żywcem na kamieniu. Tzn. mąż wywlókł z wody i położył na kamulcu.... a ja długo potem zabrałam suchą do apartmana. I taką suchą zawiozłam do domu.

Ale jedno co wiem, taki piękny kolor jak u Jacunia na zdjęciu ma tylko żywa i mokra. Po wysuszeniu blaknie.

Ale polecam czerwony lakier do paznokci - rozgwiazda wygląda jak żywa.
Czerwona i błyszcząca a w połączeniu z kilkoma rozmaitymi muszlami, skorupami po jeżowcach i kamykami przypomina o HR.

W kwestii pozbywania się smrodku - najpierw przywiezione łupy typu muszle i skorupy wrzucam do miski z dużym stężeniem domestosa i wystawiam na balkon. Po kilku dniach płuczę w dużej ilości wody. Potem ponownie na balkon - żeby wywietrzały i wyschły.

Pozdrawiam,
Aśka
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 02.05.2006 10:25

A ma ktoś zdjęcia tych muszelek? One są z serii dużych, czy tak jak w Grecji maleństwa jak z Bałtyku?:)
ebi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebi » 02.05.2006 22:01

MCR napisał(a): Jak to ususzyć, żeby nie śmierdziało?

Hmm, szkoda wyławiać tak ładne stworki :). Racja że wyglądają najładniej w morzu, lepiej zrobić sobie właśnie takie ładne zdjęcia. Ale jak już ktoś znajdzie padniętego stwora i musi go koniecznie zabrać ze sobą to najlepiej będzie go według mnie poddać lekkiej operacji. tzn. pozbawić zwierzaka trzewi i najlepiej także warstwy podskórnej i mięśniówki jeśli tak ową dany gatunek posiada. Tak chyba robią ci którzy się tym zajmują.

Wystawiając biednego zwierzaka na przepiękne Hrvatskie słońce gotujemy go i razem z nim wszystkie jego wnętrzności efekt już znany.[/url]
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 03.05.2006 01:16

Eghm, trzewi (oczu?:>), piersiówki?:P A po polsku?:P
ebi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebi » 03.05.2006 17:06

MCR napisał(a):Eghm, trzewi (oczu?:>), piersiówki?:P A po polsku?:P

:lol: :P wnętrzności jednym słowem, po polsku brzydko troche ale należy zwierzaka wypatroszyć :( . Bo w innym przypadku stwor zaczyna troszkę gnic i wydawać sliczne zapachy. Ale naprawde szkoda je tak traktować.
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 03.05.2006 18:38

A nie lepiej zrobic tylko fotki?Przeciez po wysuszeniu wyglad tego stworzenie daleko odbiega od rzeczywistego wygladu! Ludzie, czy sprawia wam przyjemnosc ogladanie zwlok?A moze tylko chcecie zaimponowac swoim sasiadom, bo jak inaczej wytlumaczyc takie barbazynstwo!?
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 03.05.2006 18:40

Czym więc się różni ususzenie od zjedzenia? Czy to drugie to nie barbażyństwo? A może zjadająć, chcesz pochwalić się sąsiadom, że jadłeś owoce morza?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 03.05.2006 19:05

Tym się różni że jedząc zaspokajasz głód, a zabijając "dla ozdoby" możesz jedynie zaspokoic próżność.
Zabijanie "dla sportu" to cecha charakterystyczna tak zwanych "cywilizowanych" społeczeństw. Kiedyś, podobno prymitywni, nasi przodkowie zabijali tylko po to by przetrwać teraz zabijanie stało się zabawą, spędzaniem wolnego czasu, relaksem etc
"Żyj i pozwól żyć innym" tego na wakacjach i na codzień wszystkim życzę...
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 03.05.2006 19:10

Głód? Nigdy nie jadłeś dla przyjemnośći samego jedzenia? Aby zaspokoić głód wystarczy kromka chleba. Owoce morza i lokalne przysmaki jem po to, żeby spróbować i poznać ichniejszą kuchnię i dla samej przyjemności, a nie po to, żeby zaspokoić głód...
Czym różni się zabicie zwierzęcia od zerwania lawendy, jaką masz pewność, że rośliny nie czują (odczuwają)? To tak czysto teoretycznie...
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 03.05.2006 19:21

Taaaaa... przez 13 lat wegetarianizmu słyszałem równie głupie pytania od mięsożerców, bez urazy ale uspokajaj swoje sumienie nieco bardziej inteligentnie. Jeśli nie widzisz różnicy między rośliną a zwierzęciem to czas sięgnąć do podręcznika biologii z podstawówki. Tam Twój dylemat już rostrzygnięto. A co do tematu wątku, to jedzenie jest potrzebne do przeżycia. Co się je kazdy rostrzyga sam kierując się upodobaniami, światopoglądem, smakiem etc
Zabijanie dla jedzenia można jeszcze usprawiedliwić ale szukanie wymówek dla swoich okrutnych "pasji" jest słabe...tak po prostu.
Zresztą sorry ale nie chce mi się na ten temat dyskutować, elementarza (także z moralności) uczą w zerówce.
[/i]
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 03.05.2006 19:25

Wegetarianizm?:) To wiele tłumaczy i faktem jest, że dyskusja jest bez sensu.
Pytałem o to JAK, a nie CZY (tym samym również proponuję wrócić do podręczników, uczących czytanie ze zrozumieniem).
[/url]
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 03.05.2006 19:47

Dla złagodzenia dyskusji.
Wczoraj, przy sprzątaniu natknąłem się na tę właśnie rozgwiazdę o której pisałem kilka postów wyżej. Okazało się, że nie ma na niej nawet punkcika czerwieni, która tak pięknie lśniła na jej powierzchni za życia - teraz jest brudnoszara... O tym, że jest tak ze trzy razy mniejsza nawet nie wspomnę...

Raz jeszcze namawiam do łowów z kamerą lub aparatem.

PozdraV
J.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 03.05.2006 19:50

I tym właśnie mnie Jacunio przekonałeś, że nie warto (bo straci to wygląd).
To jest konkretny argument, a nie jakieś tam głody czy barbażyństwa :)
Dzięki za pomoc.
Judash
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Judash » 04.05.2006 12:04

HIhi ty MCR to smieszny jest.Wiekszosc postow dawala ci do zrozumienia, ze lepiej fotki zrobic lub zywe ogladac, a ty pochwaliles tylko Jacka.Moze raczej tobie przydaloby sie czytac ze zrozumieniem?
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 04.05.2006 17:02

daro_ napisał(a):Bądź orginalny- przywieź piękną chorwatkę??? :D

Podobno to Polki są najładniejsze.A może już Wam się znudziłyśmy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone